Uusi 5.5G-standardi julkaistaan kaupalliseen käyttöön alkuvuodesta 2024. Nimillä 5.5G tai 5G Advanced kulkeva päivitys on 5G-tekniikan seuraava vaihe matkalla kohti 6G-aikakautta. Se vie mobiiliverkon tekniikkaa jälleen askeleen kyvykkäämpään suuntaan tuoden tarjolle useita uusia kuluttaja- ja yrityskäyttäjiä hyödyttäviä ominaisuuksia. DNA on testannut tekniikan avulla jo yli 10 gigan nopeuksia kaupallisessa käytössä olevassa mobiiliverkossaan.

5.5G on seuraava merkittävä virstanpylväs 5G-aikakaudella. 5.5G tai 5G Advanced, kuten standardointivaihe myös tunnetaan, on seuraava askel matkalla kohti 6G-aikakautta. Se kattaa 3GPP:n kolme seuraavaa standardiversiota, jotka tunnetaan julkaisuina (release) 18, 19 ja 20. Julkaisu 18 valmistuu alkuvuodesta 2024, ja siihen pohjautuvia kaupallisia verkko- ja päätelaiteratkaisuja odotetaan markkinoille myöhemmin samana vuonna. 3GPP, eli 3rd Generation Partnership Project, on useiden standardointiorganisaatioiden yhteistyöhanke, joka kehittää globaaleja standardeja mobiilitietoliikenteen käyttöön. Se on perustettu jo vuonna 1998.

”Mitä nimeä standardille haluaakaan käyttää, on kyseessä tärkeä silta matkalla 5G:stä 6G:hen. Suomi on aina ollut yksi maailman edelläkävijöistä mobiilitekniikan parissa. Nytkin, vaikka 5G-verkkoja yhä rakennetaan vauhdikkaasti ympäri maata, pidämme samaan aikaan huolta myös tulevaisuuden näkymistä yhdessä kumppaneidemme kanssa. Ensimmäinen vaihe 5.5G-standardista, eli julkaisu 18, valmistuu alkuvuodesta 2024 ja siihen perustuvia ratkaisuja odotetaan markkinoille myöhemmin ensi vuoden aikana”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.5.5G:n odotetaan tuovan merkittäviä etuja sekä palveluntarjoajille että käyttäjille. Se mahdollistaa jopa kymmenkertaisen datanopeuden ja verkkoon kytkeytyvien laitteiden määrän verrattuna alkuperäiseen 5G-standardiin. Tulevaisuudessa tekoälyn rooli verkossa kasvaa, kun se standardoinnin myötä tulee kiinteäksi osaksi verkkoratkaisua. Tämä puolestaan mahdollistaa erilaisten toimintojen, kuten energiakulutuksen ja suorituskyvyn, entistäkin paremman optimoinnin. Jopa yli 10 gigan latausnopeuden lisäksi standardi mahdollistaa tulevaisuudessa myös gigaluokan lähetysnopeudet mobiiliverkossa. Samalla myös verkon viiveen ennustettavuus paranee entisestään.”Gigaluokan lähetysnopeudet kiinnostavat varmasti etenkin yritysasiakkaitamme. 5.5G-tekniikka tulee tarjoamaan mahdollisuuden AR- ja VR-sovellusten hyödyntämisen nykyistä laajemmissa ympäristöissä, kuten erilaisissa teollisuuden tuotantolaitoksissa. Tavoitteenamme on, että pääsemme jo lähitulevaisuudessa pilotoimaan uuden tekniikan mahdollisuuksia asiakkaidemme kanssa aidoissa käyttötilanteissa, kuten yritysten ja kotien kiinteissä laajakaistayhteyksissä”, Laari kertoo

DNA esitteli pääkonttorillaan myös Passive IoT -tekniikkaa

DNA järjesti keskiviikkona 13. joulukuuta pääkonttorillaan Helsingin Käpylässä medialle avoimen tilaisuuden, jossa esiteltiin 5.5G:n uusia teknisiä kyvykkyyksiä sekä kuluttaja- ja yritysasiakkaille avautuvia mahdollisuuksia. Samalla järjestettiin kaksi erillistä demotilaisuutta, joista toisessa esiteltiin 5.5G-tekniikan datanopeutta DNA:n kaupallisessa verkossa, ja toisessa niin sanottua Passive IoT -tekniikkaa, jonka uskotaan vaikuttavan merkittävästi esineiden internetin yleistymiseen erilaisissa logistiikkaprosesseissa. Passive IoT -tekniikka ei kuitenkaan ole osa alkuvuodesta 2024 julkaistavaa standardiversiota, vaan kuuluu vasta seuraavan version toiminnallisuuskandidaatteihin.Nopeusdemossa saavutettiin DNA:n pääkonttorin välittömässä läheisyydessä yli 9,5 gigan nopeus mobiiliverkossa. Mittaus tehtiin aamutunteina, jolloin verkossa on myös muuta liikennettä. Aamuyön hiljaisina tunteina on saavutettu jopa yli 10 gigan nopeuksia yhdelle käyttäjälle. Nopeusmittauksissa on käytetty testivaiheessa kahta vastaanottavaa 5G-päätelaitetta yhdistettynä, sillä kyseistä 5.5G-tekniikkaa tukevat kaupalliset päätelaitteet tulevat saataville vasta myöhemmin 2024 aikana. Nopeusmittauksessa käytettiin sekä 26 GHz:n ja 3,5 GHz:n aikajakoisia että 2600 MHz:n, 2100 MHz:n ja 1800 MHz:n taajuusjakoisia kaistoja.Toisen demon aihe oli Passive IoT -tekniikka, joka mahdollistaa tulevaisuudessa esimerkiksi rf-tageilla varustettujen tuotteiden lukumäärän ja lämpötilan seurannan halutulla alueella mobiiliverkon yli. Seuranta voidaan tehdä jopa 200 metrin etäisyydeltä, minkä uskotaan tarjoavan merkittäviä sovellusmahdollisuuksia esimerkiksi logistiikka-alalla. Tagit ovat kooltaan vain peukalonpään kokoisia ja hyvin edullisia, joten niitä on helppoa käyttää laajasti esimerkiksi varastosaldojen seuraamiseen. Energiansa ne saavat suoraan ympäristöstään, esimerkiksi radioverkosta. Passive IoT -tekniikkaa DNA demosi pääkonttorilleen rakennetussa erillisessä testiympäristössä.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fihttp://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

By admin

3 thoughts on “5.5G-tekniikka tekee tuloaan: DNA saavutti yli 10 gigan nopeuden mobiiliverkossaan”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *