Elisa 5G-verkko

Ensimmäiset kuluttajat ovat päässeet käyttämään itsenäistä Elisan 5G-verkkoa (5G Standalone) kodin nettiyhteytenä Helsingissä ja Vantaalla. Itsenäinen 5G-verkko mahdollistaa muun muassa verkon viipaloinnin, jolla varmistetaan kodin nettiyhteydelle tietty tiedonsiirtokapasiteetti. Hyödyt käyttäjälle muodostuvat yhteyden vakaudesta ja tasalaatuisuudesta sekä jopa 50 % pienemmästä viiveestä. Tasalaatuisuuden ansiosta viipaloinnilla toteutettu kodin nettiyhteys on kiinteän yhteyden kaltainen.

Datan käyttö kasvaa kodeissa, kun arki digitalisoituu. Samalla vaatimustaso yhteyksille kasvaa. Esimerkiksi etätöiden yleistyminen ja verkkopelaamisen suosion kasvu ovat lisänneet suomalaisten tarvetta saada kotiin ja kännyköihin nopeammat yhteydet.

”5G-verkko mullisti tullessaan tapamme käyttää mobiiliyhteyksiä ja -laitteita. Suomalaiset ovat ottaneet innolla 5G-verkon käyttöön sekä kodin yhteytenä että puhelimissa. Tyytyväisyys yhteyteen kasvaa selvästi 5G:hen siirryttäessä. 5G-asiakkaat ovatkin tyytyväisimpiä asiakkaitamme. Kehitämme verkkoyhteyksiä ja palveluita jatkuvasti, ja nyt ensimmäiset kuluttajat ovat ottaneet käyttöön Elisan itsenäisen 5G-verkon kodin nettiyhteytenä”, kertoo Elisan kodin yhteyksistä vastaava liiketoimintajohtaja Laura Soikkeli.

Yhteyden vakaus ja tasalaatuisuus säilyy myös verkonkäytön ruuhkaisimpina hetkinä – hyötyjinä esimerkiksi verkkopelaajat

Nykyinen Elisan 5G-verkko kattaa jo yli 90 % suomalaisista. Itsenäisen 5G-verkon käyttöönotolla saadaan koko 5G-verkon potentiaali hyödynnettyä. Elisa on syksyn aikana pilotoinut sitä, miten uusilla itsenäisen 5G-verkon palveluilla saadaan parhaiten lisäarvoa käyttäjille. Ensimmäiset kuluttajat Helsingistä ja Vantaalta saivat käyttöönsä kodin yhteyden, jossa kullekin varattiin oma viipale (slicing) itsenäisestä 5G-verkosta käyttöön. Pilottiin osallistuneet odottivat eniten yhteyden parantumista ruuhkatunteina. Pilotin aikana tehdyssä kyselyssä kuluttajat kommentoivat esimerkiksi uuden yhteyden nopeuden pysyneen paremmalla tasolla koko ajan.

”Esimerkiksi verkkopelaamisessa satunnaiset katkokset yhteyteen pilaavat herkästi pelikokemuksen. Viipalointi varmistaa, että nopeus pysyy tiedonsiirron määrästä riippumatta vakaampana ja tasaisempana ja viive lyhenee jopa 50 prosenttia. Tasalaatuisuuden ansiosta yhteys on kiinteän yhteyden kaltainen, ja laatu säilyy myös ruuhkaisimmilla hetkillä”, kertoo Soikkeli.

Elisa haluaa tuoda 5G:n hyödyt suomalaisten saataville. Parhaillaan rakennetaan ensimmäisten itsenäisen 5G-verkon kuluttajapalveluiden myyntikyvykkyyksiä. Itsenäisen 5G-verkon palveluiden käyttö edellyttää laitteita, jotka tukevat kyseistä teknologiaa. Elisan tuo ensimmäiset itsenäisen 5G-verkon palvelut ja laitteet laajemmin saataville talven aikana. Yksityiskohdista kerrotaan tarkemmin lähempänä lanseerausta.

Elisa on toteuttanut itsenäisen 5G -verkon ratkaisuja jo teollisuudessa ja tapahtumatuotannossa – myös julkiselle liikenteelle mahdollisuuksia

”Itsenäinen 5G-verkko mahdollistaa yrityksille mobiilia liiketoimintaa. Sen yhteyden vakaus ja tasalaatuisuus sekä pienempi viive tähtäävät parempaan asiakaskokemukseen sekä tehokkaampiin prosesseihin, kun eri käyttäjäryhmiä tai sovelluksia voidaan priorisoida esimerkiksi tapahtumissa, teollisuuskäytössä tai julkisessa liikenteessä”, kertoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.   

Esimerkiksi syksyllä Elisa toteutti Helsingin juhlaviikoille mahdollisuuden monikanavaiseen tapahtumatuotantoon, kun juhlaviikkojen konsertit välitettiin reaaliaikaisesti useisiin puistoihin laajan yleisön kuunneltaviksi. Laadukkaassa toteutuksessa hyödynnettiin Elisan itsenäistä 5G-verkkoa ja sen uusimpia kyvykkyyksiä. 

Elisa on tuonut myös teollisuudelle ratkaisuja itsenäisen 5G-verkon avulla. Esimerkiksi kesällä automaattikoneet ajoivat ilman kuljettajaa HaminaKotkan suursatamassa, johon oli rakennettu Elisan itsenäinen 5G -verkko. Automaattikoneet toimivat sen avustamina satamassa. Toteutus oli maailmalla ensimmäisiä luokkaansa ja Suomessa ensimmäinen laatuaan. 

Mikä on itsenäinen 5G-verkko?

  • Itsenäisen 5G-verkon (5G Standalone) käyttöönotto on verkkoteknologian kehityksen seuraava askel
  • Itsenäinen 5G-verkko ei tarvitse toimiakseen vanhempia teknologioita. Sen avulla nykyisen, ja jo yli 90 % suomalaisista kattavan 5G-verkon potentiaali saadaan täysimääräisesti hyötykäyttöön.
  • Hyödyt käyttäjälle esimerkiksi: vakaampi ja tasalaatuisempi yhteys. Jopa 50 % pienempi viive.
  • Mahdollistaa uusia palveluita kuten viipaloinnin (slicing), jolla netin käyttäjien tarpeita voidaan priorisoida.
  • Itsenäisen 5G-verkon palveluiden käyttö edellyttää laitteita, jotka tukevat kyseistä teknologiaa. Laitevalikoima kasvaa vaiheittain.
  • Itsenäinen 5G-verkko on aiempaa energiatehokkaampi: Uudempi mobiiliverkon sukupolvi on aina edellistä energiatehokkaampi siirrettyä datamäärää kohden. 

Lähde: Elisan tiedote


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Suomen Presidentinvaalit 2024

Suomen presidentinvaalit 2024 ovat vaalit, joissa valitaan maan valtionpäämies. Vaalit järjestetään joka kuudes vuosi, ja niihin osallistuvat ehdokkaat keräävät kannatusta äänestäjiltä. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, nimittää hallituksen, ja hänen roolinsa on enimmäkseen edustuksellinen. Vaalit käydään suoralla kansanäänestyksellä, ja voittaja tarvitsee yli puolet äänistä tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella kaksi suosituinta ehdokasta kilpailevat keskenään. Tutustu Suomen presidentinvaalit 2024 aiheeseen.

Mobiilimaksaminen yleistyy kaupassa – Maksa ostokset käteväsi puhelimella

Miten maksaa puhelimella kaupassa? Puhelimella maksaminen tarjoaa poikkeuksellista nopeutta ja helppoutta kaupassa asioimiseen. Älypuhelimessa olevat maksusovellukset mahdollistavat sujuvan maksuprosessin ilman käteisen tai kortin käyttöä. Suosituimmat maksusovellukset ovat mm. MobilePay ja Google Pay maksaminen.

Shein Vaatteet Täydellinen valinta muodista nauttivalle suoraan shein verkkokaupasta

Shein vaatteet ovat osoittautuneet monipuolisiksi ja tyylikkäiksi vaihtoehdoiksi kaikenlaisiin tilaisuuksiin. Valitse Shein verkkokauppa, jos haluat seurata viimeisimpiä muotitrendejä, nauttia laadukkaista vaatteista, ja samalla tehdä ekologisia valintoja. Hanki omasi ja astu muodin maailmaan Sheinin kanssa!

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *