Älypuhelimen historia

Mobiililaitteet ovat yleistyneet räjähdysmäisesti viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Niiden käyttö on lisääntynyt kaiken ikäisillä ja niitä käytetään laajasti erilaisiin tarkoituksiin. Mobiililaitteilla voi tehdä niin monia asioita, etteivät kaikki kuluttajat ehkä edes tiedosta niiden kaikkia mahdollisuuksia. Ne ovat muuttaneet merkittävissä mitoissa elämme tapaa ja siten myös vaikuttaneet siihen, miten viettämme aikaa, harrastamme, teemme töitä tai luomme ihmissuhteita. 

Erilaiset mobiili- ja älylaitteet ovat korvanneet monia osia arkielämästämme ikään kuin huomaamatta. Älypuhelin toimii tietokoneena, laskimena, kellona, televisiona, kommunikaatiovälineenä ja pelilaitteena. Se ei vielä toistaiseksi ole pullonavaaja tai ompelusetti, mutta toisaalta vinkkejä näidenkin arjen tarvikkeiden tarpeen kiertämiseen löytyy internetistä hyvin pikaisella haulla. Millaisiin asioihin tämä digilaitteiden arkistuminen sitten on tarkalleenottaen vaikuttanut? Alla on muutama asia, jotka saattavat tässä vaiheessa olla jo niin arkisia, ettei niihin tule enää kiinnittäneeksi juurikaan huomiota.

Älylaitteet terveellistä elämää tukemassa

Erilaisten älylaitteiden avulla seurataan paljon omaa kehon tilaa ja pidetään kirjaa aktiivisuudesta. Lisäksi älylaitteet voivat auttaa löytämään sopivia liikuntamuotoja ja -ohjelmia, jotka tukevat terveellistä elämäntapaa. Erilaiset älykellot mahdollistavat esimerkiksi aktiivisuuden tasoa, unen määrää ja laatua sekä muita terveyteen liittyviä ominaisuuksia, kuten sykettä. 

Toisaalta myös puhtaasti terveydenhuollon kannalta on tapahtunut paljon merkittävää innovaatiota, jossa älylaitteet ovat omassa roolissaan. Diabeetikkojen käyttämä olkavarteen sijoitettava Libre-sensori mittaa hänen glukoosiarvojaan ja auttaa seuraamaan niitä älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla. Tämä on ollut merkittävä helpotus useiden diabeetikkojen elämään ja on poistanut sormenpääpistosten välttämättömyyden. 

Mobiilimaksaminen on arkipäivää

Mobiilimaksaminen on arkipäivää. Se on helppoa ja nopeaa, ja se sopii hyvin niille, jotka haluavat maksaa ostoksensa nopeasti ja vaivattomasti. Erilaiset maksamiseen käytetyt sovellukset kuten MobilePay ja Google Pay ovat yleistyneet merkittävästi, eikä osa kuluttajista kanna pankkikorttiaan välttämättä ollenkaan mukanaan. Älylaitteisiin luotetaan ja nojataan siis paljon. Voidaan melko surutta sanoa, että suurimmalla osalla väestöstä on joka tapauksessa älypuhelin mukanaan minne ikinä he menevätkään, joten sillä maksaminen on poistanut listalta yhden asian, joka pitää kotoa poistuessa muistaa ottaa mukaan. Myös kauppojen tekeminen esimerkiksi erilaisilla käytettyjen tarpeiden myyntialustoilla on helpottunut, eikä niissä huijaaminen ole enää niin helppoa. Puhelimella maksaminen voidaan tehdä ostajan ja myyjän välillä molempien valvovien silmien alla vaivattomasti ja nopeasti.

Korvaavatko mobiililaitteet perinteiset tietokoneet?

Mobiililaitteilla voi tehdä paljon samoja asioita kuin perinteisillä tietokoneilla, mutta onko vielä asioita, joissa ne eivät perinteistä tietokonetta voi korvata?

Mobiililaitteiden etu on niiden liikkuvuus ja kätevyys. Tietokoneet sen sijaan vaativat usein selkeämmin sijoiteltavan pöydän tai työskentelytilan, erityisesti jos kyseessä on kunnon tehokas pöytätietokone. Toisaalta tietokoneet soveltuvatkin paremmin isompien tehtävien suorittamiseen, kuten videoiden editointiin, kuvankäsittelyyn tai pelien pelaamiseen. Mobiililaitteiden näytöt ovatkin yleensä pienempiä kuin tietokoneiden ja niissä on usein vajaampi prosessori ja muisti. Niihin asennettavat sovellusversiot erinäisistä tärkeistä ohjelmista ovat hieman tietokoneversioita yksinkertaisimpia, joten ne eivät välttämättä ole paras ratkaisu silloin, kun tavoitellaan ammattimaista lopputulosta. 

Näin ollen tietokoneille tulee luultavasti olemaan tarvetta jatkossakin, erityisesti niitä työkseen käyttävien tai kovan luokan pelaajien keskuudessa. Moni kasuaalimpi tietokoneen käyttäjä on kuitenkin siirtynyt suurilta osin käyttämään älypuhelintaan ja saattaa ostaa esimerkiksi opiskelu- tai työkäyttöön vain suhteellisen edullisen kannettavan tietokoneen, jolla pystyy suorittamaan kevyitä tehtäviä kuten sähköpostien lukemista tai toimisto-ohjelmien käyttöä.

Mobiililaitteet ovat nykyisin vakiintunut osa arkeamme. Niiden avulla voimme tehdä paljon asioita, joita aikaisemmin oli vaikeampi tai jopa mahdotonta tehdä. Niillä on osittain korvattu joitakin vanhoja toimintamallejamme ja niiden mahdollisuudet kehittyvät koko ajan entisestään.


Muuta luettavaa muualta

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan ja muuta

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä. Tutustu dna puhelimet valikoimaan, josta voit löytää itsellesi tai lapsellesi  sopivan älypuhelimen vaikka tiktok videoiden videoiden varten. Esimerkiksi Apple iPhone 13 Pro on todella tehokas puhelin kuvien ja videoiden kuvaamista varten.

By admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *