Mobiiliverkon yhteyksiä vahvistettiin Kainuussa – vastaavat pysyvästi kasvaneeseen datankäyttöön alueella

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Verkon rakennustyöt Oulussa aloitettiin jo joulukuussa 2021, ja työ jatkuu nyt heinäkuussa aiempaa laajemmalla alueella. 5G-verkon rakentaminen parantaa myös Oulun 4G-yhteyksiä.

”Nopeat ja laadukkaat tietoliikenneyhteydet ovat luonnollisesti ensiarvoisen tärkeitä Oulun elinkeinoelämän, oululaisten ja tietenkin myös täällä vierailevien turistien kannalta”, arvioi BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Erityisesti Ala-Mursulaa ilahduttaa se, että uuden 5G-verkon tukiasemat ovat Nokian valmistamia ja Oulussa suunniteltuja ja valmistettuja.

”On hienoa, että uuden teknologian kehittäjät näkevät näin työnsä tuloksen ja saavat nauttia ihan käytännössä ja päivittäin siitä, mitä ovat suunnitelleet ja tehneet.”

Teknologiakaupunkiin 5G-verkon hyödyt

Oulu tunnetaan elektroniikan, ohjelmistoteollisuuden, telekommunikaation, lääketieteen ja biotekniikan alan yrityksistään. Sekä näille että muille suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Toisaalta korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.

Pienille yrityksille 5G-verkko tarjoaa entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. 5G:n keskeinen hyöty on työnteon tehostaminen ja helpottaminen nopeiden yhteyksien avulla. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi, yhteydenjakoon. 5G tuo joustavuutta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.

Mitä ja milloin Oulussa tapahtuu?

5G-verkko tuo siis nykyistä nopeammat yhteydet Ouluun. 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Työn aikana päivitetään yhteensä 30 tukiasemaa. Tukiasemia vaihdetaan seuraavilla alueilla Oulussa:

  • Alppila, Hintta, Koskela, Laanila, Meri-Toppila, Nallikari, Niittyaro, Puolivälinkangas, Pyykösjärvi, Raatinsaari, Syynimaa, Takalaanila, Taskila, Teknologiakylä, Toppila, Toppilansaari, Tuira ja Välivainio.

Rakentaminen aloitetaan maanantaina 11. heinäkuuta ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua perjantaina 26. elokuuta 2022.

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Lähteet: Telia / Yhteisverkko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *