Sovellus

Sovellus on tietokoneohjelma, joka on suunniteltu suorittamaan tiettyä tehtävää tai joukkoa tehtäviä. Sovelluksia on olemassa monenlaisiin käyttötarkoituksiin, kuten esimerkiksi tiedonkäsittelyyn, viihteeseen, kommunikointiin ja tuottavuuteen.

Sovelluksen rakenne

Sovellus koostuu tyypillisesti seuraavista osista:

  • Käyttöliittymä on se osa sovellusta, jota käyttäjä näkee ja käyttää. Käyttöliittymä voi olla esimerkiksi graafinen käyttöliittymä (GUI) tai tekstipohjainen käyttöliittymä (TUI).
  • Ohjelmointikieli on kieli, jolla sovellus on kirjoitettu. Sovelluksia voidaan kirjoittaa monenlaisella ohjelmointikielellä, kuten esimerkiksi Javalla, Pythonilla, C++:lla tai JavaScriptillä.
  • Ohjelmistokirjastot ovat valmiita koodipaketteja, joita voidaan käyttää sovelluksen kehittämiseen. Ohjelmistokirjastot voivat sisältää esimerkiksi toimintoja tiedonkäsittelyyn, verkkokäyttöön tai grafiikkaan.

Sovellusten luominen

Sovelluksia voidaan luoda monella eri tavalla. Yksi tapa on käyttää valmiita ohjelmointiympäristöjä, kuten esimerkiksi Visual Studiota, Eclipseä tai Xcodea. Ohjelmointiympäristöt tarjoavat kattavat työkalut sovelluksen kehittämiseen, kuten esimerkiksi koodieditorin, debuggerin ja testaustyökalut.

Toinen tapa luoda sovelluksia on käyttää ohjelmointikielen omia työkaluja. Tämä vaatii kuitenkin käyttäjältä enemmän ohjelmointitaitoja.

Sovellusten käyttäminen

Sovelluksia käytetään tyypillisesti tietokoneella tai mobiililaitteella. Sovelluksen käyttäminen aloitetaan yleensä lataamalla sovellus sovelluskaupasta, kuten esimerkiksi Google Playsta tai App Storesta.

Ladatun sovelluksen voi käynnistää joko sovelluskaupasta tai laitteen sovellusvalikosta. Sovelluksen käynnistämisen jälkeen käyttäjä voi aloittaa sovelluksen käytön.

Suosituimmat sovellukset

Sovelluksia on olemassa monenlaisia, ja suosituimmista sovelluksista on vaikea antaa tarkkaa listaa. Seuraavat sovellukset ovat kuitenkin yleensä mukana suosituimpien sovellusten listalla:

  • Sosiaalinen media -sovellukset, kuten esimerkiksi Facebook, Instagram ja Twitter
  • Viestintävälineet -sovellukset, kuten esimerkiksi WhatsApp, Messenger ja Telegram
  • Videoiden ja musiikin toisto -sovellukset, kuten esimerkiksi YouTube, Spotify ja Netflix
  • Kartat ja navigointi -sovellukset, kuten esimerkiksi Google Maps ja Waze
  • Tietokoneohjelmat -sovellukset, kuten esimerkiksi Microsoft Office ja Adobe Photoshop

Sovellusten tulevaisuus

Sovellusten merkitys on kasvanut jatkuvasti viime vuosina. Sovellukset ovat nykyään osa arkipäiväämme, ja niitä käytetään moneen eri tarkoitukseen.

Sovellusten tulevaisuus näyttää valoisalta. Sovellusten kehitys on jatkuvaa, ja uusia sovelluksia kehitetään jatkuvasti. Sovellukset tulevat myös yhä monipuolisemmiksi ja älykkäämmiksi.

Lopuksi

Sovellukset ovat olennainen osa nykymaailmaa. Sovelluksia käytetään moneen eri tarkoitukseen, ja niiden merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa.

Puhelinliittymä

Lue myös muita aiheita muualta: 
Pikasiirto (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Lainaa ilman luottotietoja (aukeaa nettilainat.fi sivuston artikkeliin)
Alennuskoodi (aukeaa alennuskooditsuomi.fi sivuston artikkeliin)
Älykello (aukeaa luurituki.fi sivuston artikkeliin)
Hakusanamarkkinointi (aukeaa ertuki.fi sivuston sivulle)
Lainavertailu (aukeaa vertaanetissa.fi sivuston sivulle)
HSL Sovellus (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Viaplay (aukeaa nettiruutu.fi sivustolle)
Uusi MobilePay (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)

By Niko

2 thoughts on “Sovellus – Mikä se on ja miten sitä käytetään?”
  1. […] -salattu, mikä tarkoittaa, että vain lähettäjä ja vastaanottaja voivat lukea viestejä. Sovellus tarjoaa myös ääni- ja videopuheluita sekä ryhmäkeskusteluja. Signal on saatavilla Androidille, […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *