Älypuhelimen tietoturva

Älypuhelimet ovat nykyään tärkeä osa arkeamme. Niissä säilytämme henkilökohtaisia tietoja, kuten yhteystietoja, kuvia ja videoita, sekä käytämme niitä pankkiasiointia, työtä ja vapaa-ajan viettoa varten. Siksi älypuhelimen tietoturva on tärkeää.

Tässä on muutamia vinkkejä, joilla voit parantaa älypuhelimesi tietoturvaa:

  • Pidä käyttöjärjestelmä ja sovellukset ajan tasalla: Käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivitykset sisältävät usein tietoturvakorjauksia, jotka auttavat suojaamaan puhelimesi haittaohjelmilta ja muilta uhilta.

Esimerkki: Vuonna 2023 Google julkaisi Android 13 -käyttöjärjestelmän, joka sisälsi useita tietoturvaparannuksia. Näitä parannuksia olivat muun muassa haavoittuvuuksien korjauksia, uusia tietoturvaominaisuuksia ja paremman tietoturvan varmistamiseksi tehtyjä muutoksia.

  • Käytä vahvaa salasanaa: Salasanan tulee olla vähintään 12 merkkiä pitkä ja sisältää kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Älä käytä samaa salasanaa useille eri palveluille.

Esimerkki: Vahva salasana voisi olla esimerkiksi tyyliltään ”K89!3245@#aA”. Tämä salasana on riittävän pitkä ja sisältää kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Se on myös vaikea arvata, sillä se ei ole sana tai sanan osa.

  • Ota käyttöön biometrinen tunnistus: Biometrinen tunnistus, kuten sormenjälkitunnistus tai kasvojentunnistus, on tehokas tapa lukita puhelimesi.

Esimerkki: Biometrinen tunnistus on kätevä tapa lukita puhelin, sillä se ei vaadi salasanan muistamista. Sormenjälkitunnistus on erityisen kätevä, sillä se toimii myös silloin, kun puhelin on märkä tai käsissä on hanskat.

  • Älä avaa tuntemattomilta lähettäjiltä tulleita viestejä tai linkkejä: Huijausviestit ja -linkit ovat yleinen tapa levittää haittaohjelmia. Jos et ole varma viestin tai linkin lähettäjästä, älä avaa niitä.

Esimerkki: Huijausviestit ja -linkit voivat näyttää aidoilta, mutta niissä on usein virheitä tai outoja kielikuvioita. Jos olet epävarma, on parempi olla avaamatta viestiä tai linkkiä.

  • Lataa sovelluksia vain luotettavista lähteistä: Lataa sovelluksia vain Google Play -kaupasta tai Applen App Storesta.

Esimerkki: Google Play -kauppa ja Applen App Store ovat luotettavia lähteitä, sillä ne tarkistavat sovellukset ennen niiden julkaisua. Tämä vähentää riskiä, että sovellus sisältää haittaohjelmia.

  • Varmuuskopioi puhelimesi säännöllisesti: Varmuuskopiointi auttaa palauttamaan tiedot, jos puhelin vahingoittuu tai katoaa.

Esimerkki: Varmuuskopiointi on tärkeää, sillä se auttaa palauttamaan tiedot, jos puhelin vahingoittuu tai katoaa. Varmuuskopioinnin voi tehdä esimerkiksi tietokoneelle tai pilvipalveluun.

Lisäksi voit käyttää älypuhelimessasi tietoturvasovellusta, joka auttaa suojaamaan puhelinta haittaohjelmilta ja muilta uhilta.

Esimerkki: Tietoturvasovellukset voivat auttaa havaitsemaan haittaohjelmia ja muita uhkia. Ne voivat myös auttaa suojaamaan henkilökohtaisia tietojasi.

Seuraamalla näitä vinkkejä voit parantaa älypuhelimesi tietoturvaa ja vähentää riskiä joutua tietomurron uhriksi.


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta:

Mobilepay ei toimi
affiliate markkinointi
Johanna Puhakka
Digitaalinen markkinointi
Asuntomarkkinat
Etätyö
Shein vaatteet

By Niko

One thought on “Älypuhelimen tietoturva: Vinkkejä turvalliseen käyttöön”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *