kupariverkko

Kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta, mutta sen merkitys on jäänyt viime vuosina hyvin pieneksi. DNA tiedotti jo vuonna 2021 kupariverkkojensa korvaamisesta moderneilla kaapeli-, valokuitu- ja mobiiliratkaisuilla, ja vanhan verkon purkutyö alkoi 2022. Pohjois-Suomen kuparipohjaisten palveluiden päättäminen tapahtuu kesä- ja lokakuussa 2024.

Kupariverkkoa on käytetty viime vuosina lähinnä lankapuhelinten ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan yhteyksiin, joissa nopeus yltää korkeintaan muutamaan kymmeneen megaan. Kupariverkkoa ei siis tule sekoittaa nykyaikaisiin kaapeli- tai kuituverkkoihin, jotka mahdollistavat gigaluokan yhteydet, ja joihin DNA investoi jatkossakin merkittävästi. Nämä tekniikat yhdessä mobiiliratkaisujen kanssa ovatkin kupariverkon nykyaikaisia korvaajia. Esimerkiksi DNA:n 5G -verkon väestöpeitto kattaa jo 93 % suomalaisista.

DNA:n kupariverkon purkaminen alkoi vuonna 2022 Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, missä työ on jatkunut myös kuluvana vuonna. Itä-Suomessa purkutöitä on tehty tänä syksynä. DNA:lla on vuoden 2024 alkaessa jäljellä enää reilu tuhat kuparipohjaista laajakaistaa käyttävää kuluttaja-asiakasta koko maassa, ja heidän osaltaan kyseiset palvelut päättyvät maaliskuun 2024 lopussa. Tämän jälkeen jäljelle jää enää yrityslaajakaista- ja lankapuhelinasiakkaita. Näistä koostuu myös Pohjois-Suomen pieni jäljellä oleva kupariverkon asiakaskanta.

”Vanhan kupariverkon purkaminen on edennyt suunnitelmien mukaan ja ilokseni voin todeta asiakkaidemme olleen hyvin ymmärtäväisiä. Kesän ja syksyn 2024 aikana vuorossa ovat Pohjois-Suomen kupariverkot, ja tulemme tarjoamaan poistuvien palveluiden tilalle vaihtoehtoisia ratkaisuja kaapelin, valokuidun tai mobiiliverkon puolelta. Modernit ratkaisut ovat nopeampia, luotettavampia ja edullisempia kuin vanha kupariyhteys”, kertoo DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

Kaikkiin kupariverkon asiakkaisiin otetaan yhteyttä – katso Pohjois-Suomen aikataulu

Muutosprojektin aikana DNA lähestyy kaikkia jäljellä olevia kupariverkon asiakkaitaan kirjeitse tai puhelimitse useita kuukausia ennen kuparipohjaisten palveluiden irtisanomista. Päättyvien palveluiden tilalle tarjotaan moderneja korvaavia palveluita. Kun purettavilla alueilla ei enää ole asiakkaita kupariverkon palveluiden piirissä, DNA purkaa tarpeettomaksi jääneet laitetilat ja laitteistot. Ne kierrätetään elektroniikkaromuna uusiokäyttöön.

”Kupariverkko on tärkeä osa Suomen televiestintähistoriaa, mutta nyt on viimeistenkin käyttäjien aika siirtyä uuteen aikakauteen. Haluamme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista palvelua ja nopeuksia, minkä vuoksi panostamme nykyaikaisiin verkkoratkaisuihin, jotka vastaavat nykyhetken ja tulevaisuuden tarpeisiin”, Kannisto summaa. 

Kuparipalvelut päätetään aikaisintaan 30. kesäkuuta 2024:

 • Kempele
 • Kemi
 • Kuusamo
 • Lumijoki
 • Muhos
 • Oulu (vain Kiviniemi, Oulunsalo, Haukipudas)
 • Raahe
 • Rovaniemi
 • Tyrnävä
 • Utajärvi
 • Vaala

Kuparipalvelut päätetään aikaisintaan 31. lokakuuta 2024:

 • Oulu (muut kuin Kiviniemi, Oulunsalo, Haukipudas)

Lähde / tiedote: DNA

lankapuhelimet

Muuta mielenkiintoista luettavaa muualta

Suomen Presidentinvaalit 2024

Suomen presidentinvaalit 2024 ovat vaalit, joissa valitaan maan valtionpäämies. Vaalit järjestetään joka kuudes vuosi, ja niihin osallistuvat ehdokkaat keräävät kannatusta äänestäjiltä. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, nimittää hallituksen, ja hänen roolinsa on enimmäkseen edustuksellinen. Vaalit käydään suoralla kansanäänestyksellä, ja voittaja tarvitsee yli puolet äänistä tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella kaksi suosituinta ehdokasta kilpailevat keskenään. Tutustu Suomen presidentinvaalit 2024 aiheeseen.

Älypuhelin ja terveys – Vaikutukset ihmiseen

Miten älypuhelimen käyttö voi vaikuttaa terveyteen? Älypuhelimen käytöllä voi olla monipuolisia vaikutuksia terveyteemme. Pidkäaikainen tuijottaminen voi aiheuttaa silmien rasitusta ja unihäiriöitä sinivalon vuoksi. Lisäksi niska- ja selkäkivut voivat johtua pään kallistamisesta älypuhelimen käytön aikana. Henkinen hyvinvointi saattaa kärsiä jatkuvasta some-altistuksesta, ja fyysinen aktiivisuus voi vähentyä pitkien istumisjaksojen seurauksena. On myös huolta säteilyaltistumisesta, vaikka tutkimustulokset ovatkin vaihtelevia.

Mobiilimaksaminen yleistyy kaupassa – Maksa ostokset käteväsi puhelimella

Miten maksaa puhelimella kaupassa? Puhelimella maksaminen tarjoaa poikkeuksellista nopeutta ja helppoutta kaupassa asioimiseen. Älypuhelimessa olevat maksusovellukset mahdollistavat sujuvan maksuprosessin ilman käteisen tai kortin käyttöä. Suosituimmat maksusovellukset ovat mm. MobilePay ja Google Pay maksaminen

By Niko

One thought on “DNA korvaa Pohjois-Suomen vanhan kupari- eli lankapuhelinverkon palvelut moderneilla ratkaisuilla kesän ja syksyn 2024 aikana”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *