paras älypuhelin

DNA sulkee 3G-verkkonsa Kanta- ja Päijät-Hämeessä maanantain 30.10. ja tiistain 31.10. välisenä yönä. 3G-verkon käytössä olleet taajuudet siirretään vanhan tekniikan väistyessä muutaman viikon kuluessa 4G-verkon käyttöön, mikä parantaa 4G-palvelun laatua alueilla. 3G-verkossa siirretään enää reilusti alle 1 % DNA:n asiakkaiden mobiilidatasta.

Sulkuaikataulu Kanta- ja Päijät-Hämeen osalta tiedotettiin kertaalleen jo kesäkuussa 2023. Ensimmäisen kerran DNA tiedotti jo vuonna 2021 lähestyvästä 3G-verkon alasajosta. Sulkemista on suunniteltu ja valmisteltu laboratorioympäristössä useamman vuoden ajan sekä testattu yksittäisillä tukiasemapaikoilla alkuvuodesta. Hyvinkäällä 3G-verkko suljettiin onnistuneesti jo viime toukokuussa. Nyt alkamassa on vaiheittainen 3G-alasajo Hyvinkäältä saatuja oppeja hyödyntäen. Maakuntakohtainen sulkuaikataulu löytyy jälleen tämän tiedotteen lopusta.

”Kanta- ja Päijät-Hämeen maakunnissa 3G-verkon sulkeminen tapahtuu maanantain ja tiistain välisenä yönä, 30.–31. lokakuuta. Mikäli kaikki sujuu odotetusti, siirrämme muutaman viikon kuluttua 3G:n sulkemisesta vapautuvat taajuudet 4G-tekniikan käyttöön, mikä parantaa 4G-verkon käyttökokemusta. Koska 3G-verkon käyttöaste on tänä päivänä erittäin pieni, näyttäytynee toimenpide suurimmalle osalle mobiiliasiakkaistamme yksinomaan myönteisessä valossa”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Laajasti tarkasteltuna 3G-verkon alasajo koskee kaikkia 3G-tekniikkaan pohjautuvia palveluita DNA:n verkossa. Palvelut korvaantuvat pääasiassa 4G- ja 5G-ratkaisuilla. Hyvin vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-tekniikkaa, siirtyvät tyypillisesti käyttämään 2G-verkkoa. Jos päätelaite tukee VoLTE- eli Voice over LTE -ominaisuutta, kuuluvat puhelut jatkossakin 4G-verkon kautta. Jos puhelin ei tue VoLTE-palvelua, siirtyvät puhelut 2G-verkkoon 3G-verkon sulkemisen jälkeen. Kaikki DNA:n 4G- ja 5G-puhelinliittymät tukevat VoLTE-puheluita.

Alle prosentti mobiilidatasta 3G-verkossa

3G-verkon käyttö on vähentynyt merkittävästi lähivuosien aikana. 3G-verkossa siirretään enää reilusti alle 1 % DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta. Valtaosalle asiakkaista 3G-verkon alasajo näkyykin lähinnä 4G-verkon parantumisena, sillä 3G-taajuudet päästään samalla siirtämään uudempien verkkoteknologioiden käyttöön. Samalla DNA:lta vapautuu henkilöstöä ja resursseja modernien teknologioiden kehittämiseen.

4G- ja 5G-verkot tarjoavat vanhaan tekniikkaan nähden enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta mobiiliverkkojen jatkuvasti kasvavaan tarpeeseen. Uusi verkkoteknologia tukiasemineen on myös siirrettyyn datamäärään nähden merkittävästi 3G-tekniikkaa energiatehokkaampaa. DNA:n 4G-peitto on liki 100 % suomalaisista. Vastaavasti 5G-verkon väestöpeitto lokakuussa 2023 oli jo 92 %, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä.

3G-verkkoja suljetaan ja on suljettu laajasti myös muualla maailmassa, mikä on hyvä huomioida matkustettaessa. Joissain maissa on päätetty myös 2G-verkon alasajosta tai se on jo suljettu. Esimerkiksi Yhdysvalloissa monilla operaattoreilla on käytössä enää 4G- ja 5G -verkot. Jos siis matkustat Yhdysvalloissa, tulee puhelimesi tukea VoLTE-roamingia puheluiden soittamiseksi.

Vanhan päätelaitteen toiminta syytä varmistaa

Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa 3G-verkon sulkeutuessa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti merkittävää hidastumista datansiirtonopeudessa. Hidastuminen ei kuitenkaan ole välttämättä merkityksellistä hyvin vähäisesti dataa siirtävien laitteiden kuten riistakameroiden kohdalla.

”Nyt on hyvä hetki varmistaa, että oma päätelaite tukee 4G- tai 5G-tekniikkaa. Lähes kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 5–10 vuoden ikäisiä. Itse asiassa joissain 3G-verkon käyttötapauksissa asiakas on saattanut vahingossa lukita puhelimensa 3G-tilaan. Jos siis nykyaikaisen puhelimesi näytöllä näkyy yhä säännöllisesti 3G-symboli, kannattaa puhelimen asetukset tarkistaa”, Laari huomauttaa.

Jos on epävarmuutta siitä, onko laite 3G- vai 4G-kykyinen, kannattaa selvitys aloittaa etsimällä laitteesta, sen käyttöoppaasta tai laitteen näytöltä 4G-ikonia. Jos sellainen näkyy, voi laitteen melko varmasti olettaa olevan myös 4G-kykyinen. Tieto löytyy myös verkkohaulla laitteen mallinumeron perusteella. Tarkemmat ohjeet mallinumeron tarkastamiseksi löytyvät DNA:n 3G-verkon alasajon tukisivulta. Jos päätelaite on 4G- tai 5G-mallinen, mutta yhteys ei 3G-verkon sulkemisen jälkeen toimi, on puhelimen asetuksista syytä tarkistaa, ettei laitetta ole lukinnut 3G-tilaan. Jos kyseessä on puhelin, kannattaa myös varmistaa asetuksista, että VoLTE-tekniikka on kytketty päälle.

Näin 3G-verkon sulkeminen etenee

DNA sulkee 3G-verkkonsa maakunta kerrallaan, lukuun ottamatta Hyvinkäätä, jossa 3G-verkko on jo suljettu. Maakuntakohtainen sulkemisaikataulu on esitetty alla.

Lokakuun 2023 lopussa:

  • Kanta-Häme
  • Päijät-Häme

Marraskuun 2023 loppupuolella:

  • Uusimaa
  • Varsinais-Suomi

Tammikuun 2024 aikana:

  • Etelä-Pohjanmaa
  • Keski-Pohjanmaa
  • Keski-Suomi
  • Pirkanmaa
  • Pohjanmaa
  • Satakunta

Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla DNA:n käyttämät mobiiliverkot suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää Suomen Yhteisverkko, joka on DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö. Yhteisverkon 3G-verkon sulkeminen Itä- ja Pohjois-Suomessa tapahtuu vuoden 2024 aikana. Suomen Yhteisverkko tiedottaa tarkemmasta aikataulusta loka–marraskuussa.

Lähde: DNA


Muuta mielenkiintoista luettavaa:

Apple iPhone 15: Tulevaisuuden Älypuhelin uusilla innovoinneilla

Apple iPhone 15 on huippuluokan älypuhelin, joka tarjoaa tehokkaan A16 Bionic -sirun, entistä kehittyneemmän kamerajärjestelmän ja 5G-yhteyden. Laite sisältää OLED Pro -näytön korkealla päivitysnopeudella ja parannetun akunkeston. Uusi MagSafe 2.0 mahdollistaa nopeamman langattoman latauksen ja liitettävyyden lisävarusteisiin. Tyylikkäässä muotoilussa on kestävät materiaalit ja entistä ohuempi rakenne. Apple iPhone 15 tarjoaa tulevaisuuden teknologian nykypäivän käyttäjille.

Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa

Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!

PC-pelit: Viihdettä ja haastetta

PC pelit tarjoavat laajan valikoiman viihdettä ja haastetta pelaajille ympäri maailman. Ne kattavat monipuolisia genrejä, kuten toimintaa, seikkailua, strategiaa ja roolipelejä. PC- pelaaminen mahdollistaa myös moninpelikokemukset ystävien kanssa verkossa. Pelit tarjoavat paitsi hienoja tarinoita ja grafiikkaa myös mahdollisuuden kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja tiimityötä. Ne ovatkin vakiintunut osa nykyaikaista viihdemaailmaa ja tarjoavat loputtomasti elämyksiä pelaajille.

Pelihahmot: Tarinoidensankarit

Pelihahmot ovat videopelien sielu, tuoden tarinat ja seikkailut eloon. Nämä hahmot voivat olla sankareita, antisankareita tai monimutkaisia hahmoja, jotka herättävät tunteita pelaajissa. Heidän persoonallisuutensa, ulkonäkönsä ja taitonsa luovat yhteyden pelaajiin, syventäen pelikokemusta. Pelihahmot voivat toimia inspiraationa ja opettaa arvokkaita elämänopetuksia. Niinpä he ovat olennainen osa videopelien vetovoimaa ja merkitystä pelaajille.

Digitaalinen markkinointi: Mitä se todella on?

Digitaalinen markkinointi on nykyaikaisen liiketoiminnan ytimessä. Se on strateginen lähestymistapa, joka hyödyntää digitaalisia kanavia ja välineitä yrityksen näkyvyyden ja brändin rakentamisen parantamiseen. Tässä artikkelissa pureudumme syvemmälle digitaalisen markkinoinnin maailmaan ja sen merkitykseen liiketoiminnan menestykselle.

By Niko

One thought on “DNA:n 3G-verkko suljetaan Kanta- ja Päijät-Hämeessä lokakuun lopussa – 4G-yhteydet alueilla paranevat”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *