DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo noin 70 % suomalaisista, mikä tarkoittaa yli 3,8 miljoonaa ihmistä 173 kunnan alueella.Kuva: DNA / STT

DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo lähes 92 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 237 paikkakunnalla. Tuoreimpia 5G-paikkakuntia DNA:n verkossa ovat Karijoki ja Lappajärvi Etelä-Pohjanmaalla sekä Pomarkku Satakunnassa. Tämän lisäksi Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen on käynnissä Itä- ja Pohjois-Suomessa. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös alueiden 4G-yhteydet.

Etelä-Pohjanmaalla Karijoella ja Lappajärvellä avattu 5G-verkko kattaa paikkakuntien keskusta-alueet. 5G-verkon rakentaminen jatkuu ja laajenee myös uusille alueille Etelä-Pohjanmaalla. Myös Pomarkussa Satakunnassa 5G-verkko kattaa kunnan keskusta-alueen, ja 5G-verkon rakentamista Pomarkun alueella jatketaan.

DNA:n 5G-verkon rakentaminen alkoi isoista kaupungeista ja kasvukeskuksista edeten taajamiin ja nyt myös haja-asutusalueille.

“Verkon rakentaminen on edennyt suunnitellusti, ja 5G-verkkomme kattaa nyt jo yli viisi miljoonaa suomalaista. Loppuvuoden 2023 aikana 5G-verkon rakentaminen suuntautuu yhä enemmän isojen kaupunkien ja taajamien ulkopuolisille alueille. Myös haja-asutusalueilla rakentaminen etenee verkon käyttötarpeen mukaisesti painottuen sinne, missä 4G-verkossa on paljon liikennettä. On tärkeää, että hyvät mobiiliyhteydet ovat saatavilla kaikkialla, missä ihmiset ovat ja liikkuvat – kaupunkien ja taajamien välisillä alueillakin”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

”Vaikka rakentaminen etenee yhtä nopeasti kuin aiemminkin, väestöpeiton kehittyminen tulee etenemään verkkaisemmin rakentamisen keskittyessä harvempaan asutuille alueille. Tulemme kuitenkin saavuttamaan noin 100 prosentin väestöpeiton 5G-verkollemme lähivuosina Manner-Suomessa”, Laari jatkaa.

DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö Suomen Yhteisverkko suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella. Juuri nyt Suomen Yhteisverkko jatkaa 5G-yhteyksien rakentamista entistä laajemmalla alueella Kuopiossa, Lapinlahdella ja Siilinjärvellä. Suomen Yhteisverkko rakentaa 5G-yhteyksiä tällä hetkellä myös Kemissä, Keminmaassa, Simossa ja Torniossa.

Myös 4G-verkko paranee – kuntakohtainen tilanne näkyy peittokartasta

DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea pääasiassa joko matalammalla 700 megahertsin taajuudella tai korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tavalliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Tällainen 5G-verkko yltää tyypillisesti useiden kilometrien päähän tukiasemasta, maastosta riippuen. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.

Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. 5G-yhteys toimii usein myös erinomaisena vaihtoehtona kodin kiinteälle laajakaistalle, joten verkon valmistuminen lisää osaltaan alueellista kilpailua ja parantaa suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa. 5G-palveluiden käyttö vaatii soveltuvan päätelaitteen ja liittymän.

Tarkan aluekohtaisen mobiiliverkon tilan voi tarkistaa DNA:n peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartalta voi katsoa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden ja taajuusalueet valitussa sijainnissa. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.

Lisäksi DNA sulkee 3G-verkkonsa kokonaan lokakuun 2023 ja alkuvuoden 2024 välillä. Vanhan tekniikan väistyessä taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön.

Lähde: DNA


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Amazing Race Suomi 

Amazing Race Suomi on suomalainen reality-kilpailu, joka perustuu samannimiseen kansainväliseen formaattiin. Ohjelma seuraa joukkueiden matkaa eri puolilla maailmaa, kun he suorittavat monipuolisia tehtäviä ja ratkovat arvoituksia voittaakseen kilpailun. Sarja tarjoaa jännitystä, seikkailua ja kulttuurien monimuotoisuutta, kun tiimit kohtaavat erilaisia haasteita tuntemattomissa ympäristöissä. ”Amazing Race Suomi” yhdistää kilpailun elementit matkustamisen ja tiimityön kanssa, tarjoten katsojille viihdettä ja inspiraatiota.

By Niko

One thought on “DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *