älypuhelin

DNA:n asiakkaat käyttivät alkuvuonna eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa ja olivat myös koko maailman kärkijoukoissa, kertoo tutkimusyhtiö Tefficientin tuore raportti. DNA:n asiantuntija sanoo etenkin liikkuvan kuvan yleistymisen kasvattavan datamääriä. Datamäärien lisääntyessä energiankulutus pysyy kuitenkin kohtuullisena, sillä 5G-verkon myötä energiatehokkuus paranee.

DNA:n asiakkaat käyttivät vuoden 2023 tammi–kesäkuun aikana liittymää kohden keskimäärin 48,8 gigatavua dataa kuukaudessa. Vastaava luku vielä alkuvuonna 2022 oli 43,6 gigatavua, joten kasvua on vuodessa tullut noin 12 %. Raportista myös selviää, että mobiilidatan keskimääräinen gigatavukohtainen hinta DNA:lla oli Euroopan kolmanneksi alhaisin.

Koko maailman TOP 5, gigatavua per liittymä:

  1. Zain, Kuwait, 60,0*
  2. DNA, Suomi, 48,8
  3. Elisa, Suomi, 47,8
  4. Zain, Saudi-Arabia, 45,6*
  5. LMT, Latvia, 43,6*

*Saatavilla vain koko vuoden 2022 luku.

Datamäärien kasvua vauhdittaa erityisesti kyvykäs 5G-verkko. DNA aloitti ensimmäisten 5G-palveluiden tarjonnan jo loppuvuodesta 2019, minkä jälkeen mobiilidatan käyttömäärän kasvunopeus onkin ollut huimaa. Liittymäkohtainen datamäärä on yli kaksinkertaistunut vain neljässä vuodessa, sillä vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla mobiilidataa käytettiin vain 23,5 gigatavua per liittymä.

Liikkuva kuva kasvattaa datamääriä

Jatkuvasti kehittyvät älylaitteet ja niiden palvelut ohjaavat käyttäjiään vahvasti videosisältöjen pariin. DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari huomauttaa, että mobiililaitteelta katsottavista videoista on tullut lähes huomaamattomasti kiinteä osa monen suomalaisen arkea, kun liikkuvaan kuvaan pohjaavat mobiilipalvelut ovat alati yleistyneet. Näitä ovat esimerkiksi TikTok, Instagram Reels, Snapchat, YouTube, Twitch ja lukuisat suoratoistopalvelut. Aiempaa nopeammat mobiiliyhteydet mahdollistavat myös aiempaa paremman kuvanlaadun, mikä heijastuu datamääriin.

”Etätöiden yleistymisen myötä mobiililaitteilla käydään myös videopalavereita, ja laitteita käytetään tukiasemana esimerkiksi kesämökeillä, junissa tai kahviloissa. Kun tarkastelemme DNA:n asiakkaiden mobiilidatan käyttömääriä viikkotasolla, ovat sunnuntait kuitenkin selvästi kovimpia datapäiviä. Selitys lienee yksinkertaisesti se, että ihmisillä on silloin viihdepalvelujen käytölle aikaa”, Laari kertoo.

Syksyllä 2023 DNA:n 5G-verkko tavoitti jo noin 92 % suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 237 paikkakunnalla. Laari kertoo, että DNA:n 5G-verkko tulee saavuttamaan liki 100 prosentin väestöpeiton Manner-Suomessa vielä lähivuosina.

”Vaikka olemmekin tyytyväisiä, että asiakkaamme hyödyntävät verkkomme mittavaa kyvykkyyttä, kannustamme jokaista kiinnittämään huomiota siihen, miten ja missä älylaitteita käytetään. Aikaa kannattaa viettää myös ilman älylaitteita, ja lokakuun alussa vietettävä Älyvapaapäivä tarjoaa hyvän mahdollisuuden tähän”, Laari vinkkaa.

5G parantaa mobiiliverkon energiatehokkuutta

Nopeuden kasvattamisen lisäksi 5G -tekniikalla on suuri rooli mobiiliverkon energiatehokkuuden kasvattamisessa. 5G-verkossa samalla energiamäärällä voidaan nimittäin välittää merkittävästi enemmän dataa kuin 4G-verkossa. Vaikka datavolyymi on viime vuosina kasvanut merkittävästi, on mobiiliverkon energiankulutus kasvanut vain nimellisesti. Tämä tarkoittaa, että energiankulutus gigatavua kohden on laskenut selvästi.

”Meille on tärkeää vastata ihmisten kasvavaan datatarpeeseen, mutta pitää samalla energiankulutus minimissä. 5G-tekniikan yleistymisen myötä mobiiliverkon energiatehokkuus paranee merkittävästi. Lisäksi 5G-verkon käyttöönotto on mahdollistanut 3G-tekniikasta luopumisen, mikä tapahtuu lähikuukausien aikana. Vapautuvat resurssit pääsemme käyttämään parempien teknologioiden kehitykseen”, Laari kuvailee.

Lähde: DNA


Garmin älykello käteen ja kohti parempaa hyvinvointia

Garmin on esitellyt uuden vivoactive 5 -älykellon vanhamman Garmin vivoactive 4 tilalle. Uudessa Garmin vivoactive 5 mallissa on kirkas AMOLED-kosketusnäyttö. Kohtuuhintaisessa, jokapäiväiseen käyttöön tarkoitetussa laitteessa on laaja valikoima hyvinvoinnin seurantaominaisuuksia. vívoactive 5 auttaa ymmärtämään kehoa paremmin, neuvoo aktiivisempaan elämään ja tukee kuntoilutavoitteiden saavuttamisessa

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *