Elisa 5G-verkko

Elisa jatkaa Itä-Suomen mobiiliyhteyksien vahvistamista: 5G-verkko avautuu Pohjois-Savossa Rautavaaralle sekä Tervoon ja Pohjois-Karjalassa Heinävedelle. Valtaosa näiden maakuntien asukkaista on jo siirtynyt nykyaikaisten 4G- ja 5G-verkkojen käyttäjiksi, ja pitkään palvelleen 3G-verkon taajuudet voidaan vapauttaa uudempien verkkojen vahvistamiseen. 3G poistuu Pohjois-Savosta syyskuun puolivälistä alkaen ja Pohjois-Karjalasta lokakuun alusta alkaen. 2G-verkon toiminta jatkuu ennallaan.

3G-verkko toi aikanaan netin puhelimiin, mutta tänä päivänä esimerkiksi suoratoisto sekä etätyöskentely vaativat toimiakseen nopeampia 4G- ja 5G-yhteyksiä. 3G-verkosta vapautuvat taajuuskaistat käytetään näiden uudempien verkkojen parantamiseen, joten jatkossa Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan on luvassa entistäkin nopeampia ja luotettavampia mobiiliyhteyksiä.

– On mahtava juttu, että jatkossa voimme tarjota Itä-Suomen asukkaille ja yrittäjille entistä toimivampia mobiiliverkon palveluita. Netinkäyttö puhelimella on muuttunut todella paljon sen jälkeen, kun toimme 3G-verkon suomalaisten käyttöön 2000-luvun alussa. Moni on löytänyt vauhdikkaammista 4G- ja 5G-mobiiliverkoista myös vaihtoehdon kodin nettiyhteydeksi. Nyt onkin hyvä hetki tarkistaa, että omat ja läheisten laitteet tukevat myös 4G- tai 5G-verkkoa, kertoo Elisan Itä-Suomen aluejohtaja Hanna Niiranen.

Valtaosa mobiiliverkon käyttäjistä on jo siirtynyt uudempiin 4G- ja 5G-verkkoihin, eikä 3G-verkon poistuminen vaadi heiltä toimenpiteitä.

– Iso osa Itä-Suomen asukkaista on jo vuosia sitten siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. Muutos näkyy heille siten, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on 4G- ja 5G-verkoissa 3G:tä parempi, kun puhelin ei enää ”tipahda” 3G-verkon puolelle, jatkaa Niiranen.

Palvelun jatkuvuus varmistetaan ennen 3G-verkon poistumista – 4G- ja 5G-verkkoja laajennettu

Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vaiheittain ja alueittain. Kullekin alueelle tehdään etukäteen tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä jäljelle jääviin verkkoihin. 4G-verkkoa on vahvistettu kattamaan nykyisen 3G-verkon kuuluvuusalueet, ja 5G-verkkoa laajennettu uusille paikkakunnille. 3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.

Yritysten hyödyntämät IoT-laitteet toimivat jatkossa 2G- ja 4G-verkoissa laitteen ja liittymän tukemasta teknologiasta riippuen. Myös IoT-laitteiden kohdalla on suositeltavaa tarkistaa, mitä teknologiaa laite nykyisellään käyttää ja siirtyä kohti 4G-pohjaisia ratkaisuita. Tarpeen tullen korvaavia kuuluvuusratkaisuja suunnitellaan myös yhdessä Elisan yritysasiakkaiden kanssa.

Energiatehokkuus paranee

Vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa.

– 4G- ja 5G-verkot siirtävät dataa tehokkaammin kuin 3G-verkko. 3G-verkon dataliikenne on myös vähentynyt rajusti, ja se on enää prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon liikenteestä. Verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon menevä energia ja taajuudet käytetään uudempien verkkojen parantamiseen, Niiranen kertoo.

Suomen lisäksi monet muut maat ovat luopumassa tai jo luopuneet 3G-teknologiasta. 2G- ja 4G-verkkojen toiminta jatkuu ennallaan ja niiden elinkaarta arvioidaan asiakastarpeen mukaan. Lisätietoa 3G-verkon poistumisesta löydät osoitteesta https://elisa.fi/3g/.

Lähde: Elisa


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Amazing Race Suomi 

Amazing Race Suomi on suomalainen reality-kilpailu, joka perustuu samannimiseen kansainväliseen formaattiin. Ohjelma seuraa joukkueiden matkaa eri puolilla maailmaa, kun he suorittavat monipuolisia tehtäviä ja ratkovat arvoituksia voittaakseen kilpailun. Sarja tarjoaa jännitystä, seikkailua ja kulttuurien monimuotoisuutta, kun tiimit kohtaavat erilaisia haasteita tuntemattomissa ympäristöissä. ”Amazing Race Suomi” yhdistää kilpailun elementit matkustamisen ja tiimityön kanssa, tarjoten katsojille viihdettä ja inspiraatiota.

By Niko

One thought on “Mobiiliyhteyksien uusi aikakausi koittaa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *