5g verkko5g verkko

Pilvipohjaiset mobiiliverkot tekevät tuloaan Suomeen seuraavien vuosien aikana. Kun verkkopalvelu tuotetaan pilvessä, voidaan sen ominaisuuksia, kuten nopeutta ja viivettä, räätälöidä entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin vastaavaksi. Metaversumien kaltaiset palvelut vaativat tulevaisuudessa mobiiliverkolta uudenlaista joustavuutta, jollaiseen perinteiset verkkopalvelun tuotantomallit eivät taivu.

Mobiiliverkon pilveistymisen myötä 5G-teknologian hyödyt saadaan täysimittaiseen käyttöön. 5G tunnetaan ensimmäisenä ohjelmistopohjaisena verkkosukupolvena, ja pilveistymisen ja automaation edetessä nämä hyödyt alkavat näkyä myös verkon käyttäjille.

Pilveistyminen on jo hyvässä vauhdissa Elisan 5G -ydinverkossa (core network), jossa muun muassa reunalaskennan avulla sujuvoitetaan verkkopalvelun tuotantoa. Nyt pilveistyminen laajenee myös radioverkon puolelle: Elisa ja Nokia ovat tänään onnistuneet muodostamaan ensimmäiset datayhteydet pilvipohjaisessa 5G-radioverkossa.

Puheluissa käytettiin Elisan itsenäistä 5G-verkkoa (5G standalone), Nokian kehittämää anyRAN-ratkaisua sekä kaupallisia 5G-päätelaitteita. Puhelut soitettiin Elisan pääkonttorilla Helsingissä, ja ne ovat Euroopan ensimmäiset pilvipohjaisessa 5G-radioverkossa soitetut puhelut Nokian kehittämää ratkaisua hyödyntäen.

Pilveistyminen on verkkojen seuraava vallankumous – ja se on jo nurkan takana

Pilveistyminen on seuraava merkittävä kehitysaskel mobiiliverkoissa, ja sen uskotaan ruokkivan myös uusien 5G-palveluiden kehitystä. Pilveistyminen vauhdittaa merkittävästi automaation hyödyntämistä verkkopalvelun tuotannossa, ja mahdollistaa tätä kautta entistä sujuvampia palveluita käyttäjille.

– Tavoitteemme on tuoda edelläkävijänä verkon pilveistymisen hyödyt suomalaisten käyttöön, ja ensimmäinen puhelu pilvipohjaisessa 5G-radioverkossa on jälleen yksi konkreettinen virstanpylväs tällä polulla. Nyt kun verkon ytimen pilveistyminen on jo käynnissä, on aika ottaa ensimmäiset askeleet radioverkon osalta. Pilvipohjainen 5G-radioverkko toimii monimuotoisena verkkopalvelualustana, jonka avulla palvelua voidaan joustavammin skaalata erilaisiin tarpeisiin. Tulevaisuudessa mobiiliverkon liikenne keskittyy entistä enemmän verkon reunoille, ja tähän tarpeeseen pystymme pilveistymisellä ja automaatiolla vastaamaan, kertoo Elisan pilvipalveluiden johtaja Markus Kinnunen.

Nokia rakentaa radioverkkojen tulevaisuutta anyRAN-ratkaisunsa ja laajan kumppaniekosysteemin kanssa. Nokian anyRAN-ratkaisu antaa operaattoreille valinnanvapauden siinä, mitä pilviohjelmistoa, laitteistoa sekä teknologiatoimittajaa he haluavat pilvipohjaisissa verkoissaan käyttää. Operaattorit voivat ratkaisun puitteissa kehittää pilvipohjaista radioverkkoa (cloud RAN) tai käyttötarkoitukseen suunnattua radioverkkoa (purpose-build RAN).

– Tämä onnistunut kokeilu pitkäaikaisen kumppanimme Elisan kanssa todistaa Nokian anyRAN-ratkaisun sekä pilvipohjaisen arkkitehtuurin toimivuuden. Ratkaisumme toimii erinomaisesti sekä pilvipohjaisena verkkona että tiettyyn käyttötarkoitukseen rakennettuna verkkona. Lisäksi varmistamme, että asiakas voi rakentaa pilvipohjaisen radioverkkonsa mieleisensä pilviarkkitehtuurin ja konesalilaitteiston päälle. Nokian lähestymistapa pilvipohjaisiin verkkoihin perustuu tehokkuuteen, innovointiin, avoimuuteen ja skaalattavuuteen, joiden avulla pilveistymiseen satsaavat organisaatiot voivat luoda kilpailuetua, kertoo Nokian radioverkkojen johtaja Mark Atkinson.

Lähde: Elisa


Muuta mielenkiintosita luettavaa muualta:

Apple iPhone 15: Tulevaisuuden Älypuhelin uusilla innovoinneilla

Apple iPhone 15 on huippuluokan älypuhelin, joka tarjoaa tehokkaan A16 Bionic -sirun, entistä kehittyneemmän kamerajärjestelmän ja 5G-yhteyden. Laite sisältää OLED Pro -näytön korkealla päivitysnopeudella ja parannetun akunkeston. Uusi MagSafe 2.0 mahdollistaa nopeamman langattoman latauksen ja liitettävyyden lisävarusteisiin. Tyylikkäässä muotoilussa on kestävät materiaalit ja entistä ohuempi rakenne. Apple iPhone 15 tarjoaa tulevaisuuden teknologian nykypäivän käyttäjille.

Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa

Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!

Älylaitteiden ylitarve: Lapsi liikaa puhelimella

Nykyään lapset käyttävät älypuhelimia enemmän kuin koskaan aiemmin. Vaikka teknologia tarjoaa opetuksellisia mahdollisuuksia, liiallinen näytönaika voi haitata lasten kehitystä. Lapsi tarvitsee monipuolista leikkiä, liikuntaa ja sosiaalisia kontakteja kasvaakseen terveesti. Vanhempien tulisi asettaa rajat ja valvoa ruutuaikaa varmistaakseen tasapainoisen elämäntyylin. Lasten tulisi oppia käyttämään teknologiaa vastuullisesti ja harkiten, jotta he voivat hyötyä siitä ilman haittoja. Onko sinun lapsi liikaa puhelimella ?

Stressin taustalla: Älypuhelimen liikakäyttö

Miksi älypuhelimen käyttö lisää stressiä? Nyky-yhteiskunnassa älypuhelimen liikakäyttö voi aiheuttaa huomaamatonta stressiä. Puhelimen jatkuva tarkkailu ja sosiaalisen median paine voivat vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin haitallisesti. Tutkimukset osoittavat, että älypuhelimet voivat häiritä unta ja lisätä ahdistusta. Vaikka nämä yhteydet eivät ole aina ilmeisiä, on tärkeää tiedostaa älylaitteiden vaikutukset ja asettaa rajoja niiden käytölle. Älypuhelimet voivat olla hyödyllisiä, mutta niiden harkitsematon käyttö voi vaikuttaa terveyteemme negatiivisesti.

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *