Schneider Electricin Wiser Home -kotiautomaatiojärjestelmä sopii sekä rakentajille että remontoijille. Kuva: Schneider Electric

 • Schneider Electricin Wiser Home tuo automaation mahdollisuuksia niin valaistukseen, lämmitykseen kuin ilmanvaihtoonkin.
 • Älykotia ohjataan mobiilisti. Esiasetettujen tilanteiden avulla hallitaan samalla kertaa useita kodin laitteita.
 • Energiansäästöä syntyy, kun esimerkiksi kodin ilmanvaihtoa ja lämmitystä lasketaan kodin ollessa tyhjillään.

Espoo, 9.7.2020 – Älykkäät kotiautomaatioratkaisut ovat yhä useamman rakentajan ja remontoijan listalla, kun kodin toiminnallisuuksia mietitään.

Erityisesti kodin valaistuksen ohjaaminen älylaitteiden avulla on lisääntynyt. Schneider Electricin Wiser Home -järjestelmän avulla kotiin saa luotua erilaisia valaistustilanteita. Valaistuksen voi esimerkiksi ajastaa kirkastumaan tiettyyn aikaan aamusta tai toisaalta sammumaan portaittain illan tunteina.

– Perinteisten valokytkimien taakse voidaan nykyään asentaa älykäs moduuli, joka mahdollistaa valojen säädön ja tilanneohjaukset älypuhelimella, kertoo tuotepäällikkö Pauli Kärnä Schneider Electriciltä.

Älykkään valaistuksen asennus ei vaadi kaapeloinneilta mitään normaalista poikkeavaa, eikä asentajallakaan tarvitse olla laitteista aiempaa kokemusta. Kuluttajien kannattaa keskustella asiasta sähköasentajan kanssa, ammattilaisia auttavat parhaiten sähkötukkuliikkeet.

– Wiser Home -järjestelmä sopii sekä rakentajille että remontoijille. Erityisesti valaistuksen ohjaus on helppo ja edullinen toteuttaa mihin tahansa remonttikohteeseen, kokonaisvaltainen älykoti vaatii tarkemman suunnittelun ja sopii paremmin uudisrakentamiseen.

Valaistuksen suunnittelu säästää kustannuksia

Kun sisustusalan ammattilainen Hanna Yli-Yrjänäinen alkoi suunnitella perheelleen uutta kotia, valaistuksen automatisointi astui mukaan kuvioihin heti alkuvaiheessa.

–Valaistuksen himmentäminen ja kotona-poissa-toiminnon hyödyntäminen ovat arjessa näppäriä. Eikä nukkumaan mennessä tarvitse nousta tarkistamaan, jäikö valoja päälle, koska asian voi kurkata älypuhelimesta.

Design By Hanna K -nimellä työskentelevä Yli-Yrjänäinen tekee työkseen sisustussuunnittelua sekä yrityksille että kotitalouksille. Kotiautomaation mahdollisuuksiin oman rakennusprojektin kautta saatu tuntuma auttaa Yli-Yrjänäisen mukaan myös omien asiakkaiden kanssa.

– Valaistuksen suunnittelu ajoissa säästää kustannuksia verrattuna tilanteeseen, jossa toimintoja halutaan lisäillä valmiiseen kotiin jälkikäteen. Budjetointi järjestelmään kannattaakin tehdä jo suunnitteluvaiheessa.

Valaistuksesta kattavaan älykotiin

Yli-Yrjänäisen perheen uudessa omakotitalossa Vaasassa on useita isoja ikkunapintoja, joiden suojaksi valittiin kotiautomaation kautta ohjattavat kaihtimet.

– Kangaskaihtimien avulla kodin sisätilat saadaan suojattua mahdollisimman tehokkaasti auringolta ja sen tuomalta lämmöltä. Tämä säästää arjen kuluissa, kun talon viilentämiseen ei tarvitse käyttää niin paljon sähköä. Aurinkosuojaus auttaa myös vähentämään ikkunoiden läpi tulevan auringon häiritsevää häikäisyä.

Älykodin energiansäästö perustuu turhan käytön leikkaamiseen ja datan hyödyntämiseen kodin ohjauksessa. Automaatio osaa pudottaa ilmanvaihdon tehoa kodin ollessa tyhjillään ja reaaliaikaiset säätilatiedot auttavat älykodin laitteita toimimaan säästeliäämmin. Näin kodissa on aina miellyttävät olosuhteet, mutta samaan aikaan säästetään energiaa.

Wiser Home -järjestelmä tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja, joista kattavin paketti perustuu avoimeen ja kansainväliseen KNX-standardiin. Ratkaisu sopii parhaiten uudisrakentamiseen ja tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia kodin automatisointiin.

– Schneider Electricin etuna on järjestelmän avoimuus: se mahdollistaa älykodin laajentamisen muidenkin valmistajien tuotteilla ja vuosienkin päästä, Kärnä muistuttaa.

Wiser Home -kotiautomaatiolla voidaan ohjata:

 • Valaistuksen kirkkauden ja värilämpötilan säätöä ja valmiita ”tilanteita”
 • Lämmitystä, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa läsnäoloon perustuen
 • Äänentoistoa ja viihdejärjestelmiä
 • Kaihtimia, markiiseja ja valkokankaita
 • Kodin turvalaitteita
 • Energiankäytön mittausta ja hallintaa
 • Sähköautojen latausta
 • Etäohjaus ja -seuranta mobiililaitteilla

Lähde: MyNewsDesk

By admin

One thought on “Kodin valaistuksen ohjaus onnistuu kännykällä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *