Unicef haki ympäri maailmaa tekoälyyn perustuvia sovelluksia kehittääkseen lasten ja nuorten oikeuksia. Mielenterveystalo.fi –palvelussa 24/7 päivystävä keskustelevaan tekoälyyn perustuva virtuaaliapuri Milli pääsi yhdeksi pilottitapaukseksi.

Unicef on tehnyt pitkään työtä maailmalla lasten ja nuorten oikeuksien turvaamiseksi. Nykymaailmassa digilaitteet, sovellukset ja sosiaalinen media ovat osa lasten ja nuorten elämää. Niiden kehittäjille tarvitaan ohjeet, kuinka digitaalisesta maailmasta rakennetaan turvallinen myös lapsille ja nuorille.

Mielenterveystalo.fi –palvelun virtuaaliapuri Milli on keskustelevaan tekoälyyn perustuva chat, joka pyrkii ohjaamaan luotettavan tiedon ja avun pariin.  Millin kanssa käydään viikoittain keskimäärin 800 keskustelua. Millin kanssa puhutuimmat aiheet ovat ahdistukseen ja masennukseen liittyvät tuntemukset.

Milli saa palautetta usein keskustelun luonteesta ja sävystä. ”Milli koetaan lämpimänä ja kannustavana. Myös sen tapa ohjata sopivan tiedon äärelle koetaan helppona ja luotettavana. Mielenterveystalossa, kun materiaalia on todella paljon”, toteaa kehittämispäällikkö Reetta-Maria Roiha HUS IT-psykiatriasta.

Unicefin kanssa yhteistyössä tehty pilotti tuotti manuaalin, jonka avulla muut sovelluskehittäjät voivat tarkastaa oman tuotteensa turvallisuuden lasten ja nuorten oikeuksien näkökulmasta. ”Myös Milliä opetettiin manuaalin työstön aikana. Se oppi esimerkiksi kertomaan itsestään ja tekoälyyn perustavasta oppimisesta enemmän käyttäjälleen”, sanoo Millin parissa työskentelevä tekninen projektipäällikkö Emma Niemi.

”Erityisesti nuoret ovat oppineet hakeutumaan Millin puheille ja pyytämään siltä neuvoja. Milli auttaa nuorta arvioimaan tilannettaan ja hakeutumaan auttavan ihmisen luo. Tavoitteemme on, että mahdollisimman moni nuori tulisi oikean avun piiriin jo varhaisessa vaiheessa sen sijaan, että jää pohtimaan kannattaako hakeutua juttusille”, sanoo HUSin nuorisopsykiatrian linjajohtaja Laura Häkkinen.

”Kun näin tärkeästä asiasta on kyse, Millin turvallisuus ja luotettavuus on huippuluokkaa. Nyt kehitetty manuaali tarjoaa muille palvelun kehittäjille apua palvelun eettisyyden ja turvallisuuden tarkastamiseen”, muistuttaa Sini Hussein, sairaanhoitaja ja yksi Millin sisällöllisistä kouluttajista.

Lähde: STT Info


Muuta mielenkiintoista luettavaa:

Liiku kätevästi kaupungilla – Sähköpotkulauta vuokraus

Koe vaivaton tapa liikkua kaupungissa sähköpotkulaudan avulla. Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa joustavan ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon liikkumiseen. Nappaa kätevästi lähin potkulauta, käytä sitä tarpeesi mukaan ja palauta helposti loppumatkasta. Unohtumattomat kaupunkiseikkailut odottavat sinua, kun hyödynnät sähköpotkulauta vuokrauksen edut.

Kulutusluotto – Joustava taloudellinen tuki tarpeisiisi

Tarvitsetko rahallista tukea suunnitelmiisi? Kulutusluotto tarjoaa joustavan vaihtoehdon. Voit hakea lainaa tarpeidesi mukaan, oli kyse sitten matkasta, kodin remontista tai uuden elektroniikan hankinnasta. Kilpailukykyiset korot ja joustavat maksuehdot mahdollistavat taloudellisen tilanteesi huomioimisen. Hae kulutusluottoa luotettavalta rahoitusyhtiöltä ja saa tarvitsemasi tuki elämäsi eri vaiheisiin.

Sosiaalisen median nousu

Sosiaalinen Media nousu on ollut mullistava ilmiö internetin kehityksessä. Se on luonut uudenlaisen viestinnän ja yhteisöllisyyden muodon, joka perustuu käyttäjien osallisuuteen ja sisällön jakamiseen. Sosiaalisen median alustat, kuten Facebook, Twitter, Instagram ja YouTube, ovat luoneet valtavan käyttäjäpohjan ja muuttaneet tapaa, jolla ihmiset vuorovaikuttavat verkossa.

Virtuaalitodellisuus: Uusi ulottuvuus digitaalisessa maailmassa

Virtuaalitodellisuus (VR) tarjoaa käyttäjilleen unohtumattomia kokemuksia digitaalisessa maailmassa. VR-teknologia mahdollistaa immersiivisen ja interaktiivisen vuorovaikutuksen virtuaalitodellisuuden luomaan ympäristöön. Se avaa uusia mahdollisuuksia viihteeseen, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja liiketoimintaan. VR luo aidon tuntuisia elämyksiä, joissa käyttäjä voi tutkia paikkoja, kokea seikkailuja ja oppia uutta. Myös VR lasit ovat tulleet käyttöön esimerkiksi pelaamisessa.

One thought on “Suomalaiskehitteinen tekoälysovellus Milli mukana Unicefin yhteistyöhankkeessa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *