Tekstin kääntäminen

Digitaalinen aikakausi on avannut ovet globaaliin viestintään, ja tekstin kääntäminen verkossa on noussut keskeiseksi työkaluksi niin yrityksille, opiskelijoille kuin matkailijoillekin. Mutta kuinka valita oikea käännöspalvelu, ja mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta käännöksen laatu vastaa odotuksia? Tässä artikkelissa sukellamme syvälle tekstin kääntämisen maailmaan, tarjoamme käytännön vinkkejä ja esittelemme parhaita käytäntöjä, joiden avulla saat käännöksistäsi mahdollisimman paljon irti.

Miksi tekstin kääntäminen verkossa on tärkeää?

Tekstin kääntäminen verkossa on paljon muutakin kuin vain sanojen siirtämistä kielestä toiseen. Se on silta kulttuurien välillä, avain uusiin markkinoihin ja mahdollisuus laajentaa omaa maailmankuvaamme. Olipa kyseessä sitten verkkosivujen lokalisointi, kansainvälisen tutkimuksen tekeminen tai ulkomaisen ystävän kanssa keskustelu, tekstin kääntäminen verkossa on välttämätön työkalu nykypäivän monikielisessä maailmassa.

Käännöspalveluiden kirjo: Miten valita oikea?

Verkossa on tarjolla lukuisia käännöspalveluita, joista jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Oikean palvelun valinta riippuu monista tekijöistä, kuten käännettävän tekstin määrästä, kieliparista, budjetista ja vaadittavasta tarkkuudesta.

Ilmaiset käännöspalvelut:

 • Google Kääntäjä on yksi tunnetuimmista ja käytetyimmistä käännöspalveluista, joka tarjoaa nopeita ja yleensä riittävän tarkkoja käännöksiä yleiskielisistä teksteistä.
 • Bing Microsoft Translator: Microsoftin kehittämä palvelu, joka tarjoaa samankaltaisia ominaisuuksia kuin Google Kääntäjä.
 • DeepL Translator: Tunnetaan erityisesti korkeasta käännöstarkkuudestaan tietyissä kielipareissa, kuten englanti-saksa.

Maksulliset käännöspalvelut:

 • Translated: Tarjoaa laajan valikoiman käännöspalveluita, mukaan lukien ammattikääntäjien tekemät käännökset ja konekäännösten jälkieditointi.
 • SDL Trados Studio: Suosittu käännöstyökalu ammattikääntäjille, joka tarjoaa edistyneitä ominaisuuksia, kuten käännösmuistin ja termipankin.
 • MemoQ: Toinen ammattilaisten suosima käännöstyökalu, joka kilpailee SDL Trados Studion kanssa ominaisuuksiltaan.

Milloin kannattaa käyttää ammattikääntäjää?

Vaikka konekäännökset ovat kehittyneet huimasti viime vuosina, ne eivät aina pysty vastaamaan ammattikääntäjän tarjoamaan tarkkuuteen ja vivahteikkuuteen. Ammattikääntäjän käyttö on suositeltavaa erityisesti seuraavissa tilanteissa:

 • Markkinointimateriaalit: Markkinointiviestien on oltava kulttuurisesti relevantteja ja vetoavia kohdeyleisölle. Ammattikääntäjä osaa ottaa huomioon kohdemaan kulttuuriset erityispiirteet ja kääntää tekstin niin, että se resonoi kohdeyleisön kanssa.
 • Lakitekstit ja sopimukset: Lakitekstien kääntäminen vaatii erityisosaamista ja tarkkuutta. Virheellinen käännös voi johtaa vakaviin seurauksiin, joten ammattikääntäjän käyttö on tässä tapauksessa välttämätöntä.
 • Tekniset tekstit: Teknisten tekstien kääntäminen vaatii syvällistä ymmärrystä sekä lähde- että kohdekielen terminologiasta. Ammattikääntäjä, jolla on kokemusta kyseisen alan tekstien kääntämisestä, pystyy tuottamaan tarkan ja luotettavan käännöksen.
 • Luovat tekstit: Runouden, kaunokirjallisuuden ja muiden luovien tekstien kääntäminen vaatii erityistä herkkyyttä ja kykyä välittää tekstin tunnelma ja tyyli. Ammattikääntäjä, jolla on kirjallinen lahjakkuus, pystyy tuottamaan käännöksen, joka on uskollinen alkutekstille ja samalla taiteellisesti korkeatasoinen.

Tekstin kääntämisen vinkit ja parhaat käytännöt

 1. Valmistele teksti huolellisesti: Ennen kuin lähetät tekstin käännettäväksi, varmista, että se on kieliopillisesti oikein ja selkeästi jäsennelty. Tämä helpottaa käännöspalvelun tai ammattikääntäjän työtä ja parantaa käännöksen laatua.
 2. Anna konteksti: Jos mahdollista, anna käännöspalvelulle tai ammattikääntäjälle lisätietoja tekstin tarkoituksesta ja kohdeyleisöstä. Tämä auttaa heitä tekemään parempia valintoja käännösprosessin aikana.
 3. Käytä termipankkia: Jos käännät säännöllisesti tekstejä, jotka sisältävät paljon erikoisterminologiaa, luo termipankki, johon tallennat käännetyt termit. Tämä säästää aikaa ja varmistaa, että termit käännetään johdonmukaisesti kaikissa teksteissä.
 4. Tarkista käännös huolellisesti: Vaikka käyttäisit ammattikääntäjää, on aina hyvä tarkistaa käännös itse tai pyytää toista henkilöä lukemaan se läpi. Näin voit varmistaa, että käännös on virheetön ja vastaa odotuksiasi.
 5. Hyödynnä teknologiaa: Käännöstyökalut, kuten SDL Trados Studio ja MemoQ, voivat tehostaa käännösprosessia merkittävästi. Ne tarjoavat ominaisuuksia, kuten käännösmuistin, joka ehdottaa aiemmin käännettyjä segmenttejä, ja termipankin, joka varmistaa termien johdonmukaisen käännöksen.

Tekstin kääntämisen tulevaisuus

Tekoäly ja koneoppiminen ovat mullistaneet tekstin kääntämisen viime vuosina. Konekäännösten laatu on parantunut huimasti, ja ne ovat tulleet yhä helpommin saataville. Tulevaisuudessa voimme odottaa, että konekäännökset tulevat yhä tarkemmiksi ja luonnollisemman kuuloisiksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ammattikääntäjät tulisivat tarpeettomiksi. Päinvastoin, ammattikääntäjien rooli tulee korostumaan entisestään, kun he keskittyvät yhä enemmän vaativiin käännöstehtäviin, kuten luovien tekstien kääntämiseen ja konekäännösten jälkieditointiin.

Yhteenveto

Tekstin kääntäminen verkossa on avain menestykseen globaalissa maailmassa. Oikean käännöspalvelun tai ammattikääntäjän valinta, huolellinen valmistelu ja parhaiden käytäntöjen noudattaminen takaavat, että käännöksesi ovat korkealaatuisia ja tehokkaita. Hyödyntämällä teknologian tarjoamia mahdollisuuksia ja panostamalla ammattitaitoon voit varmistaa, että viestisi välittyy selkeästi ja vaikuttavasti kaikilla kielillä.

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *