Digitaalinen ajokortti

Digitaalinen ajokortti on elektroninen versio perinteisestä muovisesta ajokortista. Se on digitaalinen dokumentti, joka sisältää samat tiedot kuin muovinen ajokortti, kuten henkilötiedot, ajo-oikeuden tiedot ja kuvan. Digitaalinen ajokortti voidaan lukea älypuhelimen tai muun mobiililaitteen avulla.

Miten digitaalinen ajokortti toimii?

Mobiiliajokortti on tallennettu älypuhelimen tai muun mobiililaitteen sovellukseen. Sovellus käyttää kryptografiaa suojellakseen ajokortin tietoja. Kryptografia on tiedon salausmenetelmä, joka estää luvattoman pääsyn tietoihin.

Kun haluat käyttää digitaalista ajokorttia, avaa sovellus ja näytä se henkilölle, joka tarvitsee nähdä ajokorttisi. Henkilö voi lukea ajokorttisi tiedot sovelluksen avulla.

Digitaalisen ajokortin turvallisuus

Digitaalisen ajokortin turvallisuus perustuu seuraaviin tekijöihin:

  • Kryptografiset menetelmät: Kryptografiset menetelmät estävät ajokortin tietojen väärentämisen.
  • Käyttöoikeussuoja: Käyttöoikeussuoja estää väärillä tunnuksilla varustettujen käyttäjien pääsyn ajokortin tietoihin.

Digitaalisen ajokortin tulevaisuudennäkymät

Digitaalisella ajokortilla on potentiaalia mullistaa ajokorttien käyttö. Se voi tehdä ajokorttien käytöstä helpompaa, turvallisempaa ja edistyneempää.

Digitaalisen ajokortin käyttöönotto on vielä alkuvaiheessa, mutta se on todennäköisesti yleinen tapa käyttää ajokorttia tulevaisuudessa.

Miksi mobiiliajokortti hanke kaatui testivaiheeseen Suomessa?

Traficom käynnisti mobiiliajokorttikokeilun Suomessa vuonna 2017. Kokeilu kesti neljä vuotta ja siihen osallistui noin 40 000 käyttäjää. Kokeilun tavoitteena oli selvittää, onko mobiiliajokortti sopiva vaihtoehto tavalliselle ajokortille.

Kokeilu osoitti, että mobiiliajokortti on toimiva ja turvallinen tapa todistaa henkilöllisyys ja ajo-oikeus. Kokeiluun osallistuneet käyttäjät olivat tyytyväisiä mobiiliajokortin käyttöön.

Kuitenkin Traficom joutui keskeyttämään mobiiliajokorttikokeilun rahapulan vuoksi. Traficomin mukaan mobiiliajokortin käyttöönotto vaatisi merkittäviä investointeja, joita ei ollut mahdollista tehdä.

Mobiiliajokortti tulossa takaisin Suomeen?

Traficom on kertonut, että se aikoo jatkaa mobiiliajokorttihanketta. Traficomin tavoitteena on saada mobiiliajokortti käyttöön Suomessa vuonna 2024.

Mobiiliajokorttihanketta on tarkoitus rahoittaa yhteistyössä muiden viranomaisten ja yritysten kanssa. Traficom on käynnistänyt keskusteluja muiden EU-maiden kanssa, jotta mobiiliajokortti olisi käytössä kaikissa EU-maissa.

Lue myös: Digitaalinen maksaminen

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *