Harva suomalainen on huolehtinut hyvin kotinsa nettiyhteyden toimivuudesta, ja joka kolmannen nettiyhteys pätkiikin viikoittain. Pätkiminen on yleisintä 4G- ja 5G-verkon käyttäjillä.
Joka kolmannen (34 %) suomalaisen nettiyhteys pätkii tai hidastelee vähintään viikoittain. Osan verkkoyhteys pätkii joka päivä, osan yhden tai useamman kerran viikossa. Vain joka kahdeksas suomalainen vastasi, ettei kodin nettiyhteys pätki tai hidastele koskaan.
– Mikäli verkkoyhteyden kanssa tuhraantuu aikaa ja hermoja tässä mittakaavassa, ei se kerro hyvää yhteiskuntamme tietoliikenteestä. Kolmasosa on iso luku, mutta veikkaan, että määrä on vielä tätäkin suurempi. Hetkellisten pätkimisten kanssa kun on totuttu pärjäilemään ja ne unohtuvat, sanoo Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.
Suomalaisten nettiyhteyksien laatu selvisi Valokuitusen teettämässä tutkimuksessa. Siinä selvitettiin kansalaisten tyytyväisyyttä kotinsa nettiliittymään, heidän näkemyksiään tulevaisuuden tarpeista nettiyhteyksien osalta sekä tietämystä kodin nettiliittymistä ja valokuituyhteyksiin liittyvistä asioista. Kyselyn toteutti YouGov Finland toukokuussa 2023.
Perinteiset tiedonsiirtoratkaisut eivät enää riitä
Pätkivästä tai hidastelevasta verkkoyhteydestä kärsivistä peräti joka kolmas (32 %) ei osaa arvioida, miksi nettiyhteys on niin heikko. Joka neljäs (25 %) arvioi syyksi langattoman verkon ruuhkautumisen, kun liian moni käyttää sitä samaan aikaan. Tutkimuksessa ilmeni, että yleisintä netin pätkiminen on niillä, jotka ovat 4G-mobiiliverkkoyhteyden varassa. Ongelmia on myös 5G-mobiiliverkkoyhteyden käyttäjillä.
Kaunisto tulkitsee ihmisten kokemuksista, että perinteisten tiedonsiirtoratkaisujen, kuten mobiili- ja kaapelitelevisioyhteyksien, tiedonsiirron laatu ja luotettavuus eivät enää tahdo riittää kotien kasvaneen tiedonsiirtotarpeen täyttämiseen. Tarvitaan ja halutaan tehokkaampia sekä luotettavampia yhteyksiä.
– On hyvä ymmärtää, että perinteisissä tiedonsiirtoratkaisuissa tiedonsiirtonopeuksien sallitut vaihteluvälit voivat olla kaukana luvatuista huippunopeuksista. Esimerkiksi 4G-mobiiliyhteydessä 100-megaisen liittymän nopeuden sallittu vaihteluväli voi olla vain viidestä megasta sataan megaan. Se tarkoittaa, että yhteys voi olla hetkittäin vain viisi megaa, Kaunisto sanoo.
– Lisäksi mobiiliyhteyksissä ja myös kaapelitelevisioyhteyksissä on painotettu tiedon lataamista huomattavasti enemmän kuin tiedon lähettämistä. Ei siis ole ihme, jos Teams-palaverissa täytyy sammutella omaa kameraa, jotta edes ääni kuuluisi. Tämä vaikuttaa yhtä lailla kaikkeen tietoliikenteeseen, jossa dataa kulkee molempiin suuntiin.
Valokuituasiakkaat tyytyväisimpiä
Vastaavaa ongelmaa ei ole valokuitua käytettäessä, sillä valokuituyhteys on tasainen, nopea ja häiriötön. Yhteyden laatuun eivät vaikuta tietoliikenteen ruuhkahuiput tai ulkopuoliset häiriöt, kuten epävakaiset sääolosuhteet, sillä valokuitu kulkee suojassa maan alla.
Tutkimuksessa selvisikin, kuinka ne, joilla on valokuituyhteys, ovat muita selvästi tyytyväisempiä etätyöskentelyolosuhteisiinsa nettiyhteyden osalta. Lähes jokainen (97 %) valokuitua käyttävä vastaaja sanoi olevansa joko erittäin tai melko tyytyväinen verkkoyhteyteensä.
– Valokuidun avulla yhteys on esimerkiksi sata megaa suuntaan ja toiseen, tasaisesti ja luotettavasti. Se ei heittele minuutista toiseen, eikä verkkoon liitettyjen laitteiden määrä vaikuta yhteyden laatuun, Kaunisto sanoo.
Valokuitusella on Suomen ainoa avoin valtakunnallinen valokuituverkko, eli asiakkaat voivat valita nettiyhteytensä palveluntarjoajan useamman vaihtoehdon joukosta ja vaihtaa palveluntarjoajaa halutessaan. Tämä takaa parhaan laadun ja kilpailukykyiset hinnat nyt ja tulevaisuudessa.
Kodin sisäverkolla valtava merkitys
Jotta nettiyhteys toimii, täytyy myös kodin sisäverkon olla kunnossa. Tutkimuksen mukaan vain joka kolmas on huolehtinut hyvin nettiyhteyden toimivuudesta kodin seinien sisäpuolella.
Kahdella kolmesta (67 %) suomalaisesta kodin langattoman sisäverkon toimivuus on varmistettu vain jossain määrin, heikosti tai ei lainkaan. Alle puolet (42 %) suomalaisista on etsinyt langattomalle modeemille tai reitittimelle paikan, josta signaali kulkeutuu parhaiten kodin sisällä, ja sijoittanut sen siihen. Noin kolmasosa (37 %) on varmistanut, että langaton modeemi tai reititin on päivitetty tai tarpeen mukainen. Vain joka kymmenes (10 %) on ottanut kodin sisälle Mesh-tukiaseman.
Sisäverkolla on iso merkitys myös valokuitua käytettäessä.
– Heikoin lenkki määrittää ketjun vahvuuden, ja tässä tapauksessa heikoin lenkki määrittää netin nopeuden. Vaikka kodissa olisikin luotettavan ja tasaisen verkkoyhteyden tuova valokuitu, ei sitä päästä hyödyntämään kunnolla ilman oikein rakennettua sisäverkkoa. Vanhat langattomat reitittimet tai huonot kaapeloinnit voivat viedä kaikki hyvät ominaisuudet valokuidulta, Kaunisto sanoo.
Valokuitunen suosittelee valokuituasiakkaita rakentamaan myös laadukkaan sisäverkon joko fyysisen kaapeloinnin tai Mesh-tukiasemaverkostojen avulla.
– Uudiskohteisiin tehdään usein kaapelointi, jolla valokuidun tehosta saadaan kaikki irti. Mikäli kaapelointia ei ole mahdollista rakentaa, suosittelemme langatonta sisäverkkoa Mesh-tukiasemien avulla. Sen rakentaminen on yksinkertaista, sillä laitteet on tehty hyvin fiksuiksi – vähän kuin yhdistelisi bluetooth-laitteita toisiinsa, lupaa Valokuitusen myyntipäällikkö Joonas Laras.
Valokuitunen tarjoaa nykyään myös palvelua, jossa asiakas voi tilata kotiinsa ammattilaisen rakentamaan sisäverkon.
Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Valokuitunen Oy:n toimeksiannosta. Tutkimuksen tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 15.5.–18.5.2023 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselytutkimuksen kokonaisvastaajamäärä oli 1010 täysi-ikäistä suomalaista. Kokonaistuloksissa (N=1010) keskimääräinen virhemarginaali on noin ±3 %-yksikköä.
Jutun Lähde: Valokuitunen
Muuta mielenkiintoista luettavaa
PC-pelit: Viihdettä ja haastetta
PC pelit tarjoavat laajan valikoiman viihdettä ja haastetta pelaajille ympäri maailman. Ne kattavat monipuolisia genrejä, kuten toimintaa, seikkailua, strategiaa ja roolipelejä. PC- pelaaminen mahdollistaa myös moninpelikokemukset ystävien kanssa verkossa. Pelit tarjoavat paitsi hienoja tarinoita ja grafiikkaa myös mahdollisuuden kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja tiimityötä. Ne ovatkin vakiintunut osa nykyaikaista viihdemaailmaa ja tarjoavat loputtomasti elämyksiä pelaajille.
Pelihahmot: Tarinoidensankarit
Pelihahmot ovat videopelien sielu, tuoden tarinat ja seikkailut eloon. Nämä hahmot voivat olla sankareita, antisankareita tai monimutkaisia hahmoja, jotka herättävät tunteita pelaajissa. Heidän persoonallisuutensa, ulkonäkönsä ja taitonsa luovat yhteyden pelaajiin, syventäen pelikokemusta. Pelihahmot voivat toimia inspiraationa ja opettaa arvokkaita elämänopetuksia. Niinpä he ovat olennainen osa videopelien vetovoimaa ja merkitystä pelaajille.
Garmin älykello käteen ja kohti parempaa hyvinvointia
Garmin on esitellyt uuden vivoactive 5 -älykellon vanhamman Garmin vivoactive 4 tilalle. Uudessa Garmin vivoactive 5 mallissa on kirkas AMOLED-kosketusnäyttö. Kohtuuhintaisessa, jokapäiväiseen käyttöön tarkoitetussa laitteessa on laaja valikoima hyvinvoinnin seurantaominaisuuksia. vívoactive 5 auttaa ymmärtämään kehoa paremmin, neuvoo aktiivisempaan elämään ja tukee kuntoilutavoitteiden saavuttamisessa
[…] Hidas netti on sellainen, jonka lataus- ja lähetysnopeus eivät vastaa käyttäjän tarpeita. Latausnopeus kertoo, kuinka nopeasti tietoja voidaan ladata internetistä laitteelle, ja lähetysnopeus, kuinka nopeasti laitteesta voidaan lähettää tietoja internetiin. […]
[…] Valokuituyhteys perustuu valon siirtämiseen lasikuidun läpi. Valo muuttaa digitaalisen tiedon valopulsseiksi, jotka kulkevat huippunopeasti kuitua pitkin. Kotiisi asennetaan kuitupäätelaite, joka muuntaa valopulsseiksi muutetun tiedon takaisin ymmärrettävään muotoon. […]