Nykyaikainen maailmanmeno saatta aiheuttaa stressiä jo vain olemalla kiire ja arjen rutiinit saattavat viedä kaiken energian niin ettei oman itsensä hoitamiseen tai huomioimiseen jää enää lainkaan voimia. Eikä pelkästään kiire ja rutiinit, mutta myös arkemme sisältämien mediakanavien jatkuvalla syötöllä syöttämä infoähky aiheuttaa meille stressiä, halusimme sitä tai emme. Stressi sitten aiheuttaa unettomuutta, keskittymisvaikeuksia ja jopa ahdistusta, joten mikä avuksi, millä tavoin voimme vähentää arkemme stressiä.

Käytä apulaisia

Apulaisilla tarkoitamme esimerkiksi luonnontuotteita, jotka joko antavat meille energiaa tai välineitä pärjätä ”kovassa” maailmassa, luonnontuotteet kuten ahdistusta madaltavat CBD-tuotteet ovat jotain, mistä haluat ehkä juuri nyt lukea lisää, ja klikkaa tästä, jos sinulla on nyt aikaa lukea tuotteista, mistä CBD:ssä oikeasti on kyse.

Toisaalla myös erilaiset vitamiinit kuten D-vitamiinit ja multivitamiinit ovat hyväksi omalle kehollesi, eivätkä ne maksa paljoa, tai niiden nauttiminen ole vaikeata – joten ne on hyvä ottaa mukaan ruokavalioon, kuten kenties jotkin muutkin hivenaineet, joista kannattaa kysyä paikalliselta luontaistuntijalta.

Luonto on osa ihmistä, joten ei ole lainkaan väärin katsoa vastauksia mahdollisiin ongelmiin myös luonnosta. Vastaus voi olla lisäravinteissa, ravinnossa tai yksinkertaisesti liikunnassa ja oman itsensä paremmin huomioimisessa.

Muuta arkesi rutiineja

Jos vain menemme virran mukana, otamme liikaa tekemistä itsellemme ja pyrimme tekemään liikaa. On parempi välillä pysähtyä ja miettiä oikeasti, missä mennään ja missä ollaan. Omien arjen rutiinien läpikäyminen välillä on terveellistä, sillä samalla saa laitettua asioita järjestykseen ja kenties samalla muutettua jotain omasta tekemisestään.

Esimerkiksi oman älypuhelimen käyttöä kannattaa harkita uudelleen. Jos vaikka nyt katsoisit, kuinka monta erilaista sovellusta puhelimessasi on, saattaisit löytää useita sellaisia latauksia, joita et oikeasti käytä – poista ne. Jokainen turha sovellus on mahdollinen tietoturvariski, varsinkin jos et päivitä ohjelmistojasi jatkuvasti, ne eivät nimittäin yleensä automaattisesti päivity. Toisaalla myös ei ole hyväksi olla kokoajan kiinni siinä puhelimessa. Monen ihmisen yöunet kärsivät siitä, että viimeisenä tarkistetaan vielä sosiaalisen median viestit ja sähköpostit ja pelataan pelejä sillä älylaitteella, jonka alkuperäinen tehtävä oli auttaa ihmistä, eikä orjuuttaa ihmistä kyttäämään kaikkea turha tuntikausia viikossa.

Vuoden 2021 huhtikuussa kootun tilaston mukaan suomalaisista 15-75 vuotiaista 2,9 miljoonaa käytti päivittäin WhatsAppia ja 2,5 miljoonaa Facebookia. Lähes 1,3 miljoonaa käyttäjää oli YouTuben videoiden parissa ja 1,7 miljoonaa käytti Instagramia ja näiden päälle sitten kaikki muut, kuten huimassa nousussa oleva TikTok. Suomalaisten mediankäyttö on lisääntynyt ja sosiaalisen median palveluiden käyttö yleistynyt selvästi koronapandemian aikana. Vuonna 2020 some-palveluita käytti 69 prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista.

Uni on meille jokaiselle tärkeä, ja vaikka sen määrä on yksilöllistä, liian vähäinen unen määrä johtaa helposti ongelmiin niin keskittymiskyvyn kuin monen muunkin asian suhteen. Huonosti nukuttu yö on huonoin mahdollinen alku päivälle.

Kuuntele kehoasi

Nykymaailman vauhdissa unohdamme itsemme. Meidän on välillä pysähdyttävä kuuntelemaan kehoamme. Erilaiset kivut ja säryt ovat kehomme tapa kertoa, ettei kaikki ole kunnossa. Koska viimeksi olet pysähtynyt keskellä arkea, pitänyt hetken vain itsellesi? Lähde tästä eteenpäin luontoon vähintään kerran viikossa, ilman älypuhelinta, ilman kiirettä, ilman arjen taakkaa – vain sinä ja luonto. Luonto resetoi aivot ja silmät ja jo puolenkin tunnin kävely luonnossa, polulla, puistossa on hyväksi ei vain pääkopallesi, vaan sinulle kokonaisuudessaan. Kehon kuunteleminen on tärkeää, sillä keholla on hallussaan kaikki vastaukset tuntemuksiisi. Älä tukahduta tunteitasi, vaan kuuntele sydäntäsi 

Ei digi ole vain pahaksi

Luonnollisestikaan digitalisaatio ei ole vain pahaksi, vaan siitä on paljon hyvääkin. Koulu ja opiskelu on monipuolisempaa ja sisältää entistä enemmän mahdollisuuksia nykyään kuin ennen, ongelma vain on osittain nimenomaan se mahdollisuuksien kirjo ja sen ohessa olevat onnistumisen paineet sekä sosiaalinen paine. Mitä teknologisempaa yhteiskuntamme on, sitä itsenäisempiä on ihmisistä tullut, mutta yhteiskunta on kuitenkin rakenteeltaan yhä pitkälti samanlainen kuin se on ollut viimeiset tuhat vuotta.

Älä yritä lähteä ratkaisemaan maailman ongelmia, jos itselläsi on omia. Pidä ensin huolta itsestäsi, ja ota vasta sitten käsittelyyn muiden ongelmat.

By admin

One thought on “Älä stressaa turhasta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *