Entistä nopeampi arki ja digitalisoituminen ovat tuoneet mukanaan monia hyötyjä, mutta samalla ne ovat lisänneet tietoturvauhkia. Kun yhä useampi palvelu ja toiminto siirtyy verkkoon ja pilvipalveluihin, on tärkeää muistaa tietoturva ja sen hoitaminen.
Suomalaiset ja digiaika
80-luvulla ja 90-luvulla Nokian huippuvuosina tuntui, että Suomi oli aivan kärjessä kaikessa digitaalisuudessa. Nyt 2023 tuntuu, että olemme ainakin naapureitamme takamatkalla, mutta Keski-Eurooppaa edellä, laajakaistat ovat lähes joka kodissa ja valokuitua rakennetaan ympäri Suomea
Tietoturvauhat
Tietoturvauhkia ovat esimerkiksi tietomurrot, identiteettivarkaudet ja haittaohjelmat. Nämä voivat johtaa vakaviin seurauksiin, kuten tietojen menettämiseen, rikollisen toiminnan uhriksi joutumiseen ja taloudellisiin tappioihin.
Tietoturva on tärkeä huomioida sekä henkilökohtaisessa että ammatillisessa käytössä. Henkilökohtaisessa käytössä tietoturvan hoitaminen tarkoittaa esimerkiksi salasanojen käyttöä ja säännöllistä salasanan vaihtoa, tietojen varmuuskopiointia ja päivitysten tekemistä ohjelmistoihin ja laitteisiin.
Ammatillisessa käytössä tietoturvasta huolehtiminen edellyttää esimerkiksi tietoturvapolitiikan laatimista, tietoturvakoulutusta ja säännöllistä tietojen varmuuskopiointia. Tärkeää on myös käyttää vahvoja salasanoja ja käyttää tietoturvallisia pilvipalveluita ja ohjelmistoja.
Tietoturvan huomioiminen on tärkeä osa digitalisoituvaa arkea, ja sen hoitamatta jättäminen voi johtaa vakaviin seurauksiin. Tietoturvan hoitamisessa on tärkeää pysyä ajan tasalla uhkista ja niiden torjuntakeinoista, sekä huomioida se osana arkipäivän rutiineja ja toimintatapoja.
Kodin perustietoturva
Kodin perustietoturva on tärkeä osa tietoturvan kokonaisuutta. Kun yhä useammat kodin laitteet ja palvelut ovat yhteydessä verkkoon, on tärkeää huolehtia kodin tietoturvasta. Tässä muutamia perusasioita, jotka kannattaa huomioida kodin tietoturvan parantamiseksi:
- Päivitä laitteet ja ohjelmistot säännöllisesti. Päivitykset sisältävät usein tärkeitä tietoturvaparannuksia.
- Käytä vahvoja salasanoja ja vaihda niitä säännöllisesti. Vahvat salasanat ovat pitkiä ja monimutkaisia, ja ne sisältävät pieniä ja suuria kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.
- Käytä tietoturvallista verkkoyhteyttä. Suojaa langaton verkko salasanalla ja käytä salattua yhteyttä (esimerkiksi WPA2-salausta).
- Käytä tietoturvallisia laitteita ja ohjelmistoja. Hanki laitteita ja ohjelmistoja vain luotettavilta valmistajilta, jotka tarjoavat säännöllisiä päivityksiä ja tietoturvaparannuksia.
- Käytä palomuuria ja haittaohjelmien torjuntaohjelmia. Palomuuri suojaa verkkoa ei-toivotulta liikenteeltä, kun taas haittaohjelmien torjuntaohjelma estää haittaohjelmien pääsyn tietokoneeseen tai laitteeseen.
- Huolehdi tietojen varmuuskopioinnista. Varmuuskopioi tärkeät tiedostot säännöllisesti, jotta voit palauttaa ne tarvittaessa.
Nämä ovat joitakin perusasioita, joita kannattaa huomioida kodin perustietoturvan parantamiseksi.
Tietoturva ja lainat turvallisesti verkkopalveluista: Oman talouden paikkaaminen digiaikana
Ennen piti pankeista varata aika ja käydä useamman kerran pankin kanssa neuvotteluja henkilökohtaisesti. Nykyään kaikilla yli 18-vuotiailla on mahdollista tehdä lainavertailuja netissä ilman ajanvarausta tai henkilökohtaisia tapaamisia ja rahat ovat parhaimmillaan tilillä minuuteissa. Esimerkiksi Paraspikavippi.fi sivusto antaa tarjolle useita eri lainoittajia yhdellä sivulla.
Suomi ja tulevaisuus Euroopassa
Ensi vuonna on jälleen Eurovaalien aika. Vaikka nyt maalis-huhtikuussa pääpaino on omassa eduskuntavaalissa ja sen ratkaisuissa ja äänestyksissä, on monien ajatukset jo ensi vuodessa. Millaiset edustajat Suomi valitsee tuleville vuosille EU:n ja millainen on tulevaisuuden Suomi Euroopassa?