DNA on voittanut tavoittelemansa 5G-taajuuskaistan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin taajuushuutokaupassa. Niin sanotun 26 gigahertsin taajuusalueen huutokaupassa kaupattiin kolme 800 megahertsin suuruista taajuuskaistaa.

Taajuusalueen huutokauppa pidettiin 8. kesäkuuta. Myytävänä olleet 25,1–27,5 GHz alueet oli jaettu huutokaupassa kolmeen 800 MHz suuruiseen taajuuskaistaan, jotka olivat 25,1–25,9 GHz, 25,9–26,7 GHz ja 26,7–27,5 GHz.

DNA voitti huutokaupassa tavoittelemansa taajuuden 26,7–27,5 GHz. Kauppahinta on 7 miljoonaa euroa. Taajuusaluetta voidaan käyttää 5G-verkkojen rakentamiseen 1.7.2020 alkaen koko maassa Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Toimilupakausi kestää vuoden 2033 loppuun saakka.

26 gigahertsin taajuusalue mahdollistaa entistä suurempien datamäärien siirron pienellä viiveellä. Korkeammalla taajuudella signaalin aallonpituus on lyhyempi, jolloin myös sen kantama ja kyky läpäistä esteitä on heikompi kuin matalilla taajuuksilla. Tämän vuoksi 26 gigahertsin taajuusalue sopii erityisen hyvin esimerkiksi suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen tiiviisti kansoitetuilla alueilla, kuten kaupunkien keskustoissa, liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa. Myös useiden liiketoimintojen odotetaan tulevaisuudessa hyödyntävän kyseisen taajuusalueen 5G-tekniikkaa.

”DNA on nyt varmistanut taajuuksien osalta kilpailukykynsä 5G-markkinassa tuleviksi vuosiksi. 26 GHz taajuusalue mahdollistaa 5G-verkkojen kapasiteettilaajennuksia pitkälle tulevaisuuteen ja avaa mahdollisuuden yhä laajemman 5G-sovellusten kirjon toteuttamiselle”, kommentoi DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari toteutunutta kauppaa.

DNA:n asiakkaat ovat olleet jo useana vuonna mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukkoa. Varmistaakseen datapalveluiden korkean laadun ja nopeuden myös jatkossa, DNA kehittää 4G- ja 5G-verkkojaan jatkuvasti. Ensimmäiset 3,5 gigahertsin taajuusalueen 5G-toimiluvat kaupattiin Suomessa jo vuonna 2018, ja DNA:n 5G-verkko on laajentunut kuluvana vuonna jo 17 paikkakunnalle.

DNA:n 5G-palvelut ovat tällä hetkellä tarjolla Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Oulussa, Jyväskylässä, Sipoossa, Hyvinkäällä, Turussa, Ruskolla, Raisiossa, Raahessa, Liedossa, Tampereella, Nokialla, Ylöjärvellä, Raumalla ja Porissa.

Lähiaikoina DNA:n 5G-verkko laajenee Kuopioon, Pirkkalaan, Heinolaan, Lahteen, Hämeenlinnaan, Vaasaan, Seinäjoelle ja Lempäälään.

Lähde: STT Info

By admin

One thought on “DNA sai tavoittelemansa 5G-kaistan 26 gigahertsin taajuusalueelta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *