DNA:n kupariverkon palvelut päättyvät Satakunnassa vuoden 2023 aikana – tässä kuntakohtainen aikatauluDNA:n kupariverkon palvelut päättyvät Satakunnassa vuoden 2023 aikana – tässä kuntakohtainen aikataulu

DNA:n jäljellä oleva kupariverkko korvataan nykyaikaisilla verkkoratkaisuilla vuoteen 2025 mennessä. Kupariverkon purkaminen on aloitettu Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa Rauman, Euran ja Säkylän alueilla jo kuluvan vuoden aikana. Vuonna 2023 purkutyöt jatkuvat Satakunnassa aiempaa laajemmin. Vanhan tekniikan palveluiden tilalle tullaan tarjoamaan modernit yhteydet.

”On hyvä muistaa, että kupariverkko on palvellut televiestintää yli 160 vuotta, aina lennättimen käyttöönotosta lähtien. Nykyteknologia mahdollistaa merkittävästi parempia tiedonsiirron väyliä radio-, kaapeli- tai kuituverkoissa”, summaa DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

Kupariverkkoa käytetään pääasiassa lankapuhelinyhteyksien ja vanhan laajakaistatekniikan (xDSL), eli korkeintaan muutaman kymmenen megan yhteysnopeuksien ylläpitämiseen. Sitä ei tule siis sekoittaa nykyaikaisiin kaapeli- tai kuituratkaisuihin. Muutosprojektin aikana DNA:n kupariverkon asiakkaat ohjataan korvaavien palveluiden piiriin ja lopulta varsinaisesta kupariverkosta luovutaan.

”Tänä vuonna aloitetut purkutyöt Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa ovat sujuneet hienosti. Vaikka kupariasiakkaita on jäljellä hyvin vähän, olemme havainneet, että kupariyhteyksiä on käytetty Suomessa vuosikymmenten mittaan varsin luovasti. Esimerkiksi erään paikkakunnan kirkonkellojen ohjausjärjestelmä toimi lankapuhelinliittymän kautta, mutta saatiin helposti korvattua nykyaikaisella ratkaisulla. Tämän voisi sanoa olleen sellainen 1900-lukulainen IoT-ratkaisu”, Kannisto toteaa pilke silmäkulmassaan.

Kaikkiaan muutostyöt koskettavat niitä kuntia Suomessa, joissa DNA:lla on kupariverkkopohjaisia palveluja. Kun alueilla ei enää ole asiakkaita kupariverkon piirissä, DNA purkaa tarpeettomat laitetilat ja laitteistot, jotka kierrätetään elektroniikkaromuna uusiokäyttöön. DNA tiedotti kupariverkkojen purkamisesta laajemmin jo toukokuussa 2021.

Kuparipohjaisten palveluiden päättyminen Satakunnassa

Aikaisintaan maaliskuun 2023 lopussa:

 • Harjavalta
 • Honkajoki
 • Huittinen
 • Kankaanpää
 • Karvia
 • Kokemäki
 • Kullaa
 • Nakkila
 • Noormarkku
 • Ulvila

Aikaisintaan kesäkuun 2023 lopussa:

 • Porin postinumeroalueet 28500, 28540, 28560, 28600, 28660, 28760, 28800, 28840 ja 28900

Aikaisintaan lokakuun 2023 lopussa

 • Porin postinumeroalueet 28100, 28130, 28190, 28200, 28220, 28370 ja 28430

DNA lähestyy kaikkia kupariverkkoasiakkaitaan kirjeitse 6–12 kuukautta ennen kuparipohjaisten palveluiden irtisanomista ja tarjoaa päättyvien palveluiden tilalle korvaavia palveluita.

Lähteet: DNA / STT
Kuva: Hannu Peltola / DNA


Muuta luettavaa:

Lääkärikäynnin maksaminen onnistuu myös MobilePay -sovelluksella

Esimerkiksi Pihlajalinna on ottanut MobilePay maksuratkaisun käyttöön konsernin yhdeksässä eri yrityksessä 22.4.2022 alkaen. Ensi vaiheessa maksaminen on mahdollista yksityisasiakkaille Pihlajalinna Lääkärikeskuksissa, Wiisurissa, Pihlajalinna Hammasklinikalla, Dextra Lapsettomuusklinikalla, Pihlajalinna Turussa, Linnan Klinikalla, Lääkäriasema DokTorissa, Pihlajalinna Oulussa ja Pihlajalinna Omasairaalassa. Yhteistyötä laajennetaan myöhemmin kattamaan myös huoltaja-, yritys- ja työterveysasiakkuudet. Tuleeko myöhemmin Google Pay käyttöön esimerkiksi juuri lääkärikäynneillä? Se jää nähtäväksi mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *