DNA on avannut Hartolaan 5G-verkon, joka kattaa kunnan kirkonkylän taajama-alueen. Kaikkiaan DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo noin 70 % suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli 3,8 miljoonaa ihmistä 163 kunnan alueella. DNA:n hiljattain uudistetusta peittokartasta on nyt aiempaa helpompi tarkistaa, onko oma asuinalue jo 5G-verkon piirissä ja minkälaisen nopeuden alueella voi saavuttaa.
”Hartolan 5G-verkko toimii 700 megahertsin taajuusalueella. Tämä mahdollistaa hyvän sisäkuuluvuuden sekä koko kirkonkylän ja sen välittömät lähialueet kattavan 5G-peiton, jota tulemme myöhemmin vielä kasvattamaan. On hienoa päästä toivottamaan myös hartolalaiset 5G-palveluiden äärelle. Nopeiden yhteyksien myötä tietotyötä tekevät suomalaiset voivat työskennellä entistä laajemmin mistä kulloinkin haluavat. Monesti 5G-yhteys tarjoaa myös erinomaisen vaihtoehdon kodin kiinteälle laajakaistalle, mikä lisää alueellista kilpailua ja suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kuvailee.
DNA rakentaa 5G-yhteyksiään toimimaan sekä matalammalla 700 megahertsin taajuudella että korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tyypilliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetäänkin haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.
DNA:n alkukesästä uudistettu peittokartta osoitteessa www.dna.fi/5G kertoo aiempaakin selkeämmin oman alueen mobiiliverkon tilanteen. Kartalta voi tarkistaa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden kullakin alueella Suomessa. Lisätietoja verkosta -kohdan alta näkee myös valitun alueen 4G- ja 5G-taajuudet. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt napauttamalla ne vasemman reunan valikosta esille.
Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat.
DNA:n 5G-palveluita voi käyttää jo seuraavilla 163 paikkakunnalla:
Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Enonkoski, Espoo, Eura, Eurajoki, Evijärvi, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Heinävesi, Helsinki, Hollola, Humppila, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Iitti, Ikaalinen, Ilmajoki, Inari, Inkoo, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Karstula, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kaustinen, Kemiönsaari, Kerava, Kirkkonummi, Kitee, Kittilä, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Liperi, Lohja, Loimaa, Loppi, Luhanka, Luoto, Masku, Merikarvia, Mikkeli, Muhos, Muurame, Mynämäki, Myrskylä, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nousiainen, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Parikkala, Pedersören kunta, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Pornainen, Porvoo, Punkalaidun, Puumala, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rauma, Rautjärvi, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Rusko, Rääkkylä, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Sauvo, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Sulkava, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Tammela, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vehmaa, Vesilahti, Vihti, Virrat, Ylivieska, Ylöjärvi ja Äänekoski.
Monilla paikkakunnilla 5G-verkon peitto kattaa laajasti sekä keskusta- että taajama-alueet kuin myös osan haja-asutusalueistakin. Osalla paikkakunnista verkko on kuitenkin yhä hyvin paikallinen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot voi tarkistaa DNA:n peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.
Lähde: DNA
Muuta luettavaa:
Pidä huolta itsestäsi
Samalla kun aikuisten vapaa-aika ja elintaso kohoaa, on entistä tärkeämpää myös huolehtia itsestään, se tarkoittaa myös oman ruokailun tarkempaa vahtimista ja miettimistä. Tosiasia nimittäin on, että suomalaiset elävät entistä pidempään, ja meidän on myös oltava työkuntoisia entistä vanhemmiksi. Tuohon oman ruokailun kehittämiseen löytyy kyllä työkaluja netistä, kuten reseptinurkka, joka tarjoaa helppoja kotireseptejä ihan aloittelevillekin kotikokeille, ja vielä yleensä gluteenittomina. Samalla voisit miettiä, että oletko ajan tasalla vitamiineista ja hivenaineista?
Jos vaikka ajattelet omaa itseäsi sijoituskohteena, voiko parempaa kohdetta edes olla? Ja jos sitten jossain vaiheessa käy arjessa, että rahasta on tiukkaa – markkinoilta kyllä saa lainaa hetkellisiin tarpeisiin, mutta käytä hetki aikaa tehdessäsi valintaa, sillä niitä laina- ja vippivaihtoehtoja kyllä löytyy.
[…] DNA:n liittymällä saavutettiin suurin keskimääräinen latausnopeus seitsemässä kaupungissa kahdeksasta Omnitele Oy:n tuoreessa mittauksessa. Tiedonsiirtonopeuksia vertailtiin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Porissa. 5G-verkkojen yleistyttyä kaikkien operaattoreiden mitatut keskimääräiset tiedonsiirtonopeudet olivat myös kansainvälisesti vertailtuna erittäin hyvällä tasolla. […]
[…] DNA lähestyy kaikkia kupariverkkoasiakkaitaan kirjeitse 6–12 kuukautta ennen kuparipohjaisten palveluiden irtisanomista ja tarjoaa päättyvien palveluiden tilalle korvaavia palveluita. […]