Elisa 5G-verkkoKuva: Elisa

Elisa on heinä-joulukuussa 2022 laajentanut valokuituverkon saatavuutta Keski-Suomessa ja parantanut 5G-verkon kattavuutta. Alueet, joilla verkkoa on parannettu, löytyvät tiedotteen liitteenä olevasta taulukosta.

Elisa on panostanut Keski-Suomen valokuituverkkoon ja tuonut näin valonnopean yhteyden yhä useamman asukkaan ja yrityksen saataville.

─ Paras yhteys riippuu aina asiakkaan tilanteesta, tarpeesta ja asuinpaikasta. Autamme asiakkaitamme valitsemaan omalle kodille tai yritykselle parhaan vaihtoehdon valokuidun ja 5G-verkon valikoimastamme. Rakennamme valokuitua laajasti kaupunkien keskustoissa ja myös taajama-alueilla. Valonnopeille yhteyksille on nyt kysyntää esimerkiksi kupariverkon korvaajana, kertoo Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki.

Suomessa siirrytään parhaillaan nopeampiin ja entistä luotettavampiin yhteysteknologioihin. Mobiilidataliikenteen mahdollistanut 3G-verkko on jäämässä historiaan vuoden 2023 aikana, kun lähes kaikki mobiilidatan käyttö on siirtynyt uudempiin verkkoihin. Samalla suomalaiskodeissa ja -yrityksissä yleistyvät valokuituun ja 5G-verkkoon pohjaavat yhteydet, joilla on mahdollista päästä yli gigabitin tiedonsiirtonopeuksiin.

Vuoden 2022 jälkipuoliskolla Elisan 5G-verkko avautui Keski-Suomessa Joutsaan, Karstulaan, Kivijärvelle, Konnevedelle ja Viitasaareen. 5G:stä on tullut Suomessa arkipäivää ja liikenne siirtyy vauhdilla uuden sukupolven verkkoon.

– Keski-Suomessa 5G-verkon tietoliikenne on yli kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana. Merkittävä osa verkkoasioinnista, videopuheluista ja suoratoistosta tehdään nykyään puhelimella, ja 5G vastaa juuri näihin kasvaviin tarpeisiin. On hieno huomata, että uusi verkko on otettu maakunnassa innolla vastaan, Peltomäki kiteyttää.

Elisan valtakunnallisen 5G-verkon alueella asuu yli 85 % suomalaisista 227 paikkakunnalla. Mobiiliverkon saatavuustiedot löytyvät Elisan kuuluvuuskartalta. Katso myös lista kaikista Elisan 5G-paikkakunnista. Elisan valonnopea yhteys on puolestaan saatavilla jo yli miljoonaan asuin- ja liikehuoneistoon Suomessa valokuidulla tai kaapelimodeemilla toteutettuna. Sen saatavuuden omaan osoitteeseen voi tarkistaa Elisan verkkosivuilta.

Lähde: Elisa


Muuta luettavaa muualta

VPN eli Virtual Private Network – mikä se on?

VPN (virtualprivatenetwork) on tapa, jolla kaksi tai useampia yrityksen verkkoja voidaan yhdistää julkisen verkon yli muodostaen näennäisesti yksityisen verkon. Nykyisin VPN-määritelmä on laajennettu koskemaan myös yksittäisten etätyöasemien liittämistä yrityksen verkkoon. Saatavilla on maksullisia VPN-palveluita, mutta myös ilmainen VPN on mahdollista saada, joka on ihan hyvä palvelu aloittaa palvelun käyttö.

Kyberturvallisuus

Kyberturvallisuus on turvallisuuden osa-alue, jolla pyritään sähköisen ja verkotetun yhteiskunnan turvallisuuteen. Kyberturvallisuudessa tunnistetaan, ehkäistään ja varaudutaan sähköisten ja verkotettujen järjestelmien häiriöiden vaikutuksiin yhteiskunnan kriittisiin toimintoihin. Kyberturvallisuusajattelussa yhdistyy tietoturvallisuuden, jatkuvuuden hallinnan ja yhteiskunnan kriisivarautumisen ajattelua.

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *