Elisa 5G-verkkoKuva: Elisa

Elisa on panostanut Pohjois-Suomen mobiiliyhteyksiin: 5G-verkko on nyt saatavilla 20 paikkakunnalla Lapissa ja avautui viimeisimpänä Tervolaan. Valtaosa alueen mobiiliverkon käyttäjistä onkin siirtynyt nykyaikaisten 4G- ja 5G-verkkojen käyttäjiksi, ja pitkään palvelleen 3G-verkon taajuudet voidaan nyt vapauttaa toimivampien yhteyksien kehittämiseen. 2G-verkon toiminta jatkuu Lapissa ja muualla Suomessa ennallaan.

3G-verkko toi aikanaan netin puhelimiin, mutta tänä päivänä esimerkiksi suoratoisto sekä etätyöskentely vaativat toimiakseen tehokkaampia 4G- ja 5G-yhteyksiä. Elisa käyttää 3G-verkosta vapautuvat taajuuskaistat näiden uudempien verkkojen parantamiseen, joten jatkossa Lapin asukkaita palvelevat entistä nopeammat ja luotettavammat mobiiliyhteydet.

– Jatkossa voimme tarjota Lapin asukkaille ja yrittäjille entistä toimivampia mobiiliverkon palveluita. Liikkuva netinkäyttö on muuttunut radikaalisti sen jälkeen, kun toimme 3G-verkon suomalaisten käyttöön 2000-luvun alussa. Moni käyttää nykyään 4G- ja 5G-mobiiliverkkoa myös kodin nettiyhteytenä, siksikin näiden laatuun kannattaa panostaa. Nyt on 3G:n poistuessa on hyvä hetki tarkistaa, että omat ja läheisten laitteen tukevat uudempia 4G- ja 5G-verkkoja, sanoo Elisan Pohjois-Suomen vt. aluejohtaja Juha Peltomäki.

Valtaosalta mobiiliverkon käyttäjistä 3G-verkon poistuminen ei vaadi toimenpiteitä.

– Iso osa Lapin asukkaista on jo siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. Muutos näkyy heille lähinnä siinä, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on jatkossa entistä parempi, kun puhelin ei enää pääse tippumaan 3G-verkon puolelle, jatkaa Peltomäki.

Mobiilipalvelujen jatkuvuus on varmistettu laajentamalla 4G- ja 5G-verkkoja

Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vaiheittain ja alueittain. Kullekin alueelle tehdään etukäteen tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä uuteen aikakauteen. 4G-verkkoa on laajennettu kattamaan nykyisen 3G-verkon kuuluvuusalueet, ja uuden 5G-verkon kattavuutta parannetaan jatkuvasti. 3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.

Yritysten hyödyntämät IoT-laitteet toimivat jatkossa 2G- ja 4G-verkoissa laitteen ja liittymän tukemasta teknologiasta riippuen. Myös IoT-laitteiden kohdalla on suositeltavaa tarkistaa, mitä teknologiaa laite nykyisellään käyttää ja siirtyä kohti 4G-pohjaisia ratkaisuita. Tarpeen tullen korvaavia kuuluvuusratkaisuja suunnitellaan myös yhdessä Elisan yritysasiakkaiden kanssa

Mobiiliverkon energiatehokkuus paranee

Vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä.

– 4G- ja 5G-verkot siirtävät dataa tehokkaammin kuin 3G-verkko. 3G-verkon dataliikenne on myös vähentynyt rajusti, ja se on enää prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon liikenteestä. Verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon menevä energia ja taajuudet voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen parantamiseen, Peltomäki kuvailee.

Suomen lisäksi monet muut maat ovat luopumassa tai jo luopuneet 3G-teknologiasta. 2G- ja 4G-verkkojen toiminta jatkuu ennallaan ja niiden elinkaarta arvioidaan asiakastarpeen mukaan. Lisätietoa 3G-verkon poistumisesta löydät osoitteesta https://elisa.fi/3g/.

Lähde: Elisa


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Coca-Cola hyödyntänyt tekoälyä – Coca-Cola 3000 saapuu myös suomeen

Syyskuussa Suomen kauppoihin saapuu ensimmäinen Coca-Cola, jonka maun ja pakkauksen kehittämisessä on hyödynnetty tekoälyä. Rajoitetun ajan myynnissä olevan juoman nimi viittaa makuun vuodelta 3000. Coca-Cola 3000 on kansainvälisesti kahdeksas Creations-juoma ja samalla toinen Suomessa myyntiin tuleva.

Samsung julkisti uuden ViewFinity S9 5K-näyttönsä

Samsung ViewFinity S9 on varusteltu kaikilla graafisen suunnittelun ja valokuvauksen kaltaisilla aloilla tarvittavilla työkaluilla, ja se on myös nimetty CES Innovation Award -palkinnon saajaksi vuonna 2023. ViewFinity S9 tarjoaa 5K (5 120 x 2 880) -resoluutiollaan poikkeuksellisen laadukkaan kuvan ja tekstin tarkkuuden. Sen avulla ammattilaiset voivat työskennellä erittäin korkearesoluutioisen sisällön parissa ilman tarvetta zoomaamiselle.

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Samsungin uusi Odyssey Neo G9 57 pelinäyttö

Maailman johtava näyttövalmistaja Samsung Electronics esitteli tänään näkymiä pelinäyttöjen tulevaisuuteen. Uusimpia lisäyksiä Odyssey-tuotesarjaan ovat Odyssey Neo G9 57″ (G95NC-malli) ja Odyssey Ark 55″ (G97NC-malli). Pelinäytöt ovat esillä maailman suurimmassa tietokone- ja videopelitapahtumassa Gamescom 2023:ssa 23.–27. elokuuta Saksan Kölnissä. Odyssey Neo G9 57 on nyt ennakkotilattavissa maailmanlaajuisesti.

Amazing Race Suomi – Kilpaulua henkeen ja vereen!

Amazing Race Suomi on suomalainen reality-kilpailu, joka perustuu samannimiseen kansainväliseen formaattiin. Ohjelma seuraa joukkueiden matkaa eri puolilla maailmaa, kun he suorittavat monipuolisia tehtäviä ja ratkovat arvoituksia voittaakseen kilpailun. Sarja tarjoaa jännitystä, seikkailua ja kulttuurien monimuotoisuutta, kun tiimit kohtaavat erilaisia haasteita tuntemattomissa ympäristöissä. ”Amazing Race Suomi” yhdistää kilpailun elementit matkustamisen ja tiimityön kanssa, tarjoten katsojille viihdettä ja inspiraatiota.

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *