Elisa, Nokia ja Qualcomm saavuttivat maailman suurimman tiedon lähetysnopeuden 5G-verkossa Nokia ArenallaElisa, Nokia ja Qualcomm saavuttivat maailman suurimman tiedon lähetysnopeuden 5G-verkossa Nokia Arenalla

Tampereella tehtiin tietoliikenteen historiaa, kun Elisa, Nokia ja Qualcomm saavuttivat maailman suurimman 2,1 gigabitin tiedonsiirtonopeuden päätelaitteesta verkkoon päin (uplink) kaupallisessa 5G-verkossa. Ennätys tehtiin Elisan 5G-verkossa Nokia Arenalla Qualcommin päätelaitteilla.

2,1 gigan lähetysnopeus on jatkoa Elisan, Nokian ja Qualcommin marraskuussa 2020 toteuttamalle 5G-verkon latausnopeuden (downlink) maailmanennätykselle.

Gigabittien lähetysnopeus avaa sekä kuluttajille että yrityksille uusia ovia. Lähetysnopeuden tärkeys korostuu erityisesti striimauksessa, pilvipelaamisessa sekä erilaisissa tapahtumissa, joihin voidaan luoda reaaliaikaista vuorovaikutusta hyödyntäviä virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden maailmoja.

Huippunopean 5G-verkon ensimmäisiä käyttötapauksia nähdään jo nyt Nokia Arenalla, jossa vr-lasien ja 5G-yhteyden avulla on mahdollista päästä seuraamaan tapahtumia useasta kuvakulmasta käsin.

Ennätyksessä käytettiin 26 gigahertsin millimetriaaltotaajuutta Elisan kaupallisessa 5G-verkossa Tampereella. Nokia Areena on yksi maailman ensimmäisistä stadioneista, joka on varustettu 26 gigahertsin tukiasemilla. Vastaavaa taajuutta tukevia Nokian tukiasemia on Elisalla käytössä myös pääkaupunkiseudulla.

Tietoliikenneyhteys toteutettiin Qualcommin 5G-päätelaitteella. Tukiasemat ja päätelaitteet käyttivät samanaikaisesti neljää 100 megahertsin kaistaa päätelaitteesta internetin suuntaan ja mahdollistivat siten ennätysnopeuden.

Elisa on ollut alusta asti tuomassa 5G-teknologian hyötyjä suomalaisille ensimmäisten joukossa maailmassa. Tämä ennätys on jälleen oiva esimerkki siitä, miten Elisan 5G-verkko on maailman ehdotonta eliittiä ja miten pystymme kumppaniemme Nokian ja Qualcommin kanssa tuomaan asiakkaillemme ensiluokkaisia verkkopalveluita. Yli 2 gigabitin lähetysnopeus on merkittävä läpimurto, joka avaa tulevaisuudessa ovia yhä monipuolisemmille 5G-palveluille. Nokia Arena on tästä ensimmäisiä esimerkkejä, Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen sanoo.  

 – 5G-millimetriaaltoverkko on optimaalinen ratkaisu tapahtumapaikoille kuten stadioneille, joissa suurta kapasiteettia ja erityisen nopeaa datansiirtoa tarvitaan palvelemaan tuhansia mobiilikäyttäjiä pienellä alueella. Eri taajuuksien yhteiskäyttö on avainasemassa tällaisten huippunopeuksien saavuttamisessa. Tämä onnistunut projekti on jälleen yksi osoitus pitkäaikaisesta ja toimivasta yhteistyöstä kumppaniemme Elisan ja Qualcommin kanssa. Seuraamme innolla, miten Nokia Arenan kävijät nauttivat innovatiivisista 5G-kokemuksista areenalla lähitulevaisuudessa, kertoo Nokian Mobile Networksin strategia- ja teknologiajohtaja Ari Kynäslahti.

– Olemme uskomattoman ylpeitä tästä saavutuksesta, joka tarkoittaa merkittävää virstanpylvästä 5G-millimetriaaltoverkon kehityksessä. Tänään saavuttamamme nopeudet todistavat mmW-verkon todellisen potentiaalin erilaisia asiakastoteutuksia varten. Jatkamme innolla yhteistyötä alan johtavien yritysten kanssa ja tuomme näin korkeataajuista 5G-verkkoa entistä laajempaan kaupalliseen käyttöön, Qualcommin EMEA-alueen johtaja Enrico Salvatori sanoo.

Lähde: Elisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *