Peräti 75 prosentilla suomalaisista on kotonaan 2–3 puhelinta, joille ei ole enää käyttöä. Asia selviää elektroniikkaketju Gigantin teettämästä tutkimuksesta*. Nykyajan puhelimien materiaaleista kuitenkin jopa 95 % kelpaa kierrätettäväksi. Gigantin Miljoona luuria -kampanja haastaa nyt suomalaiset toimittamaan vanhat puhelimensa kiertoon.

Kodeista löytyy jalometalleja yllättävässä muodossa, sillä suurin osa suomalaisista säilyttää käytöstä poistamiaan puhelimia pöytälaatikkojensa perukoilla. Kotona pölyttyvät ihan tavalliset luurit voivat olla arvottomia käyttäjilleen, mutta niissä piilee kallisarvoisia raaka-aineita kuten jalometalleja, kultaa ja palladiumia. Nyt Gigantti haluaa haastaa suomalaiset toimittamaan vanhat puhelimensa ja niiden arvokkaat materiaalit kierrätykseen. Ketjun uuden Miljoona luuria -kampanjan tavoite on saada kerättyä vuoden aikana nimensä mukaisesti miljoona puhelinta.

Moni suomalainen ei tiedä, miten puhelimensa voi kierrättää

Gigantin tutkimukseen osallistuneista vastaajista osa säilytti vanhaa puhelintaan varapuhelimena (59 %) tai sen sisältämien kuvien ja tiedostojen takia (28 %). Tästä huolimatta myös kierrätyshalukkuutta löytyy, sillä 23 prosenttia vastaajista oli ollut aikeissa kierrättää puhelimensa.

Puhelinten materiaaleista jopa 95 prosenttia on kierrätettävissä. Gigantin kyselyssä kuitenkin selvisi, että lähes viidennes suomalaisista ei tiedä, mihin puhelimensa voisi viedä kierrätettäväksi.

”Laitteiden oikeaoppinen kierrätys on ehdottoman tärkeää. Kallisarvoisten raaka-aineiden lisäksi elektroniikkalaitteet sisältävät haitallisia ja myrkyllisiä aineita, kuten lyijyä, elohopeaa, kromia ja arseenia, joiden käsittely vaatii asiantuntemusta. Jos jätteitä ei lajitella oikein, voivat nämä aineet ajautua saastuttamaan maaperää tai vesistöä”, Gigantin viestintäpäällikkö Anniina Korpela kertoo.

Puhelinten sisältämien jalometallien louhiminen kuluttaa sekä energiaa että uusiutumattomia luonnonvaroja. Vanhojen puhelinten raaka-aineiden saattaminen kierrättämällä uusiokäyttöön on siis ensiluokkainen ekoteko.

Gigantin myymälöihin tuodut vanhat puhelimet toimitetaan kierrätettäväksi suomalaiselle alan edelläkävijälle Kuusakoskelle, jonka käsissä puhelimet muutetaan uuden elektroniikan valmistuksessa tarvittaviksi raaka-aineiksi.

”Puhelimet kuljetetaan meille sinetöidyissä astioissa, mikä varmistaa prosessimme tietoturvallisuuden. Puhelin puretaan osaksi manuaalisesti käsin ja osaksi murskaten. Murskatusta puhelimesta mitään tietoja ei voi enää palauttaa, joten sen myötä tietoturvariskit poistuvat”, kierrätysyhtiö Kuusakosken asiakaskokemuspäällikkö Tatu Karlström kertoo.

Vuoden kampanjan päätteeksi Gigantti on sitoutunut lahjoittamaan 20 000 euroa Suomen luonnonsuojeluliiton ydintyöhön, joka keskittyy luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Lahjoitetut varat ohjataan kulloinkin kiireellisimpään ja ajankohtaisimpaan luonnonsuojelutyöhön.

Miljoona luuria -keräysastiat on sijoitettu Giganteissa myymälän koosta riippuen joko kassa-, noutopiste- tai knowhow-tiskien taakse. Kierrätykseen tarkoitettu puhelin annetaan Gigantin henkilökunnalle, joka toimittaa sen keräysastiaan. Puhelimet ja niiden sisältämät tiedot ovat turvassa lukitussa ja tietoturvallisessa astiassa.

Gigantin kautta kulkee 8 000 tonnia elektroniikkajätettä vuodessa

Miljoona luuria -kampanjalla Gigantti haluaa tuoda suomalaisten tietoisuuteen myös oman roolinsa sähkö- ja elektroniikkajätteen kierrätyksessä. Gigantti on yksi Suomen suurimmista sähkö- ja elektroniikkajätteen vastaanottajista. Ketjun myymäläverkoston kautta kierrätetään noin 8 000 tonnia kodinkone- ja elektroniikkajätettä vuodessa.

Myymälöiden keräyspisteisiin voi tuoda vanhan puhelimen tai kodinkoneen, vaikka ei olisikaan ostamassa uutta laitetta.

By admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *