Melkein kaksi miljoonaa puhelinpylvästä poistettuMelkein kaksi miljoonaa puhelinpylvästä poistettu

Telian puhelinpylväiden kierrätysurakassa on reilun kymmenen vuoden aikana siirretty jo 1,7 miljoonaa pylvästä kierrätykseen. Pylväistä purettu kaapeli riittäisi kiertämään yli kaksi kertaa maapallon ympäri.

Puhelinpylväiden kierrätys siirtyi nyt loppusuoralle, kun Telia lopetti lankapuhelinpalvelut 2019 vuoden loppupuolella. Tarpeettomiksi käyneiden puhelinpylväiden purkaminen on jatkunut Telialla jo noin 15 vuotta. Ensimmäiset miljoona pylvästä on saatu poistettua vuosina 2008-2014. Seuraavan seitsemän vuoden aikana on poistetu noin 700 000 pylvästä lisää.

Pylväitä puretaan, kun vanhaa teknologiaa korvataan uudella teknologialla. Suurin osa pylväistä puretusta verkosta on ollut valmiiksi tyhjillään. Kaapelia on runsaan 10 vuoden aikana poistettu yli 80 000 kilometriä eli pari kierrosta maapallon ympäri.

Pylväslinjojen purkaminen on vauhdittunut viime vuosina kun myös energiayhtiöt siirtävät  ilmajohtoja maahan toimintavarmuuden lisäämiseksi. Telian kaapeleita on vuokralla noin 140 000 tällaisessa yhteiskäytössä olevassa pylväässä, ja yhtiöllä on jäljellä noin 135 000 omaa puhelinpylvästä.

Noin 70 000 puhelinpylvästä jää käyttöön

Ihan kokonaan puhelinpylväät eivät katoa suomalaisesta maisemasta.

Telian käyttöön jää noin 70 000 pylvästä, jotka palvelevat esimerkiksi kallioisessa maastossa sijaitsevia tukiasemia. Pylväitä uusitaan lahotarkastuksen perusteella parin tuhannen vuosivauhdilla, ja kaapeleita päivitetään kuituyhteyksiksi”, kertoo projektipäällikkö Markku Harjula Telialta.

Puhelinpylväiden käyttöikä on noin 40 vuotta. Poistuvien pylväiden kierrätys on keskeinen osa urakkaa, sillä pitkän käyttöiän takaavan suojakäsittelyn vuoksi pylväiden uusiokäyttö on tiukasti rajattua ja käytännössä pylväät käsitellään ongelmajätteenä.

”Laituri- ja mökkirakentajien haaveisiin ovat topparoikkamme tottuneet jo pitkään vastaamaan ’valitettavasti ei’”, Harjula naurahtaa.

Lähteet: Telia

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *