Älykellot ovat muuttuneet erottamattomaksi osaksi elämäämme. Nykyisin modernit laitteet tuovat kätesi ulottuville lähes kaikki tietokoneen toiminnot. Älykelloja valmistavat kaikki suosituimmat ja tunnetuimmat valmistajat Applesta Samsungiin, ja jopa sellaiset, joista et ole vielä kuullutkaan. Jokaiselle maulle ja budjetille löytyy varmasti oma vaihtoehtonsa.

Silti markkinoilla (kuten Hobby Hallin verkkokaupassa) saatavilla olevien laitteiden laaja valikoima saattaa helposti hämmentää. Loppujen lopuksi on paljon asioita, jotka sinun tulee uutta älykelloa valitessasi ottaa huomioon. Toivottavasti tämä lyhyt johdanto auttaa selvittämään joitakin asioita ja tekemään seuraavasta ostoksestasi onnistuneen.

Paras älykello ja mitä ottaa huomioon uutta ostettaessa?

Käyttöjärjestelmä

On tärkeää ottaa huomioon käytössäsi olevan älypuhelimen käyttöjärjestelmä. Apple Watch on saatavana vain iOS:lle, kun taas Wear OS 3.0 -laitteet, kuten Samsung Galaxy Watch 4 ja Googlen tulevat älykellot (Pixel Watch on kiistämättä vuoden 2022 paras älykello), ovat saatavilla vain Androidille. Vanhemmat Wearin kellot toimivat molemmilla alustoilla, mutta iOS:n käyttökokemus kärsii siitä, mistä syystä emme suosittele niitä vannoutuneille iPhonen käyttäjille. Huawein, Fitbitin ja Garminin älykellot toimivat kummallakin alustalla, mutta jotkut erittäin käytännöllisimmät soittamismahdollisuudet ovat usein saatavilla vain Androidissa. Siksi kannattaa etukäteen tarkistaa, mitä järjestelmää kellosi tukee ja mitä ei – sinulle paras älykello riippuu siitä, millaista puhelinta suosit.

Akun toiminta-aika

Uutta älykelloa valittaessa on äärimmäisen tärkeää ottaa huomioon akun toiminta-aika. Et varmastikaan missään tapauksessa halua, että akku loppuu kaikkein tärkeimmällä hetkellä. Monille yksi suurimmista pettymyksistä on se, että Apple Watchin ja Wear OS:n älykellot toimivat tuskin yhtä kokonaista päivää ilman lataamista. Onneksi useimmissa älykelloissa akku kestää nykyisin yli viikon, ja Fitbit, Huawei, Amazfit sekä Garmin ovat jälleen asettaneet akun keston ensisijaiseksi asiaksi. Paras älykello ja sen akku kestää juuri niin kauan kuin tarvitaan.

Urheilu- ja aktiivisuusmittarit

Aktiivisuusmittari on pitkään ollut kaikkien hintaluokkien älykellojen tärkeä myyntitekijä. Toisin sanoen, jos olet henkilö, joka nauttii ajanvietosta ulkona ja aktiivisesta toiminnasta, kiinnitä huomiota tähän. Kaikkien odotusten mukaisesti älykellot muuttuvat terveyden ja kuntoilun apuvälineinä suositummiksi, joten varmista, että sinun älykellosi sisältää juuri sinun kannaltasi oleelliset aktiivisuuden seurannat tai anturit. 

Nykyisin on vaikea löytää kelloa, jossa ei ole sykemittaria, ja pääosa kelloista pystyy seuraamaan sekä ympärivuorokautista sykettä että myös lepotilan sykettä. Esimerkiksi Apple ja Fitbit sisältävät nyt ECG:n, joka on urheilijoille ja kaikille urheilun ystäville huipputärkeä työkalu. Juoksijat haluavat, että GPS seuraa heidän ulkotreeniään oikein. Jos arvostat älykellossa urheilulle suunnattua toiminnallisuutta, niin Garmin tai FitBit on sinulle paras valinta. Paras älykello urheilijoille on vain hiiren napsautuksen päässä. Urheilukellon ostamisen voi aina yhdistää perheen yhteiseen matkaan. Osta uusi urheilukello esimerkiksi Helsingistä tai Oulusta ja pysähdy alueelle pidemmäksikin aikaa. Varaa itsellesi esimerkiksi hotelli Helsingin kupeesta tai löydä Oulusta viihtyisä majoitus ja siirry luontoon uutta urheilukelloasi testaamaan.

Sovellukset ja lisätoiminnot

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka pitävät siitä, että älykellossa on paljon sovelluksia, ja niitä, jotka eivät pidä siitä. Ehkä haluat valita älykellosi sen mukaan, kumpaan ryhmään kuulut. 

Apple Watchin ja Wear OS:n laitteiden ostaminen antaa sinulle pääsyn laajoille sovellusmarkkinoille, jotka ovat täynnä valinnan mahdollisuuksia sellaisilta suurilta yrityksiltä, kuten Spotify ja Strava, ja antavat sinulle tärkeimmän mahdollisuuden kehittää niitä edelleen.

Garminin, Fitbitin tai Huawein älykellot eivät valitettavasti sisällä suosituimpien sovellusten tukea, jonka vuoksi käyttäjän on tyydyttävä kellon sallimiin mahdollisuuksiin. Harkitse siis tarkkaan, mitä älykellolta odotat. Jos hinta on sinulle tärkein kriteeri, voi parhaalla edullisellakin älykellolla olla runsaasti toimintoja.

Ulkonäkö ja koko

Et voi kuitenkaan aliarvioida sitäkään, miten tärkeä seikka älykellon ulkonäkö on. Monet valitsevat älykellon myös tyylikkyyden perusteella, ja siksi onkin tärkeää ajatella oman kellon kuorta ja ranneketta. Jos valitset älykellon lapsellesi, niin parhaan lasten älykellon pitäisi aina olla muotoilultaan lapsen ranteeseen sopiva. 

Kellon sopivuuden, mukavuuden ja käytettävyyden määrittää ennen kaikkea sen kuoren koko – jopa pari millimetriä voi muuttaa asiaa ratkaisevasti. Ohutranteisten henkilöiden tulisi etsiä kelloja, joiden mitat ovat 38–42 mm, kun taas niiden, jotka haluavat ranteeseensa isomman kellon, tulisi valita kello kokoa 46 mm+. Paras älykello on samalla sekä toiminnallinen että tyylikäs.

By admin

5 thoughts on “Paras älykello – miten valita ja mihin tulee kiinnittää huomiota”
  1. […] Älykello on laite, joka on suunniteltu helpottamaan ja tehostamaan arkipäivän toimintojasi. Se toimii älypuhelimesi kumppanina ja auttaa sinua pysymään ajan tasalla tärkeistä tapahtumista ja tehtävistä. Lisäksi älykello tarjoaa monia muita ominaisuuksia, kuten urheiluseurannan, sykemittarin ja unen seurannan. Sen avulla voit myös vastata puheluihin ja lukea viestejä ilman, että sinun tarvitsee ottaa puhelinta käteesi. Älykello on siis erittäin kätevä apuväline päivittäisessä elämässäsi. […]

  2. […] Älykello on laite, joka on suunniteltu helpottamaan ja tehostamaan arkipäivän toimintojasi. Se toimii älypuhelimesi kumppanina ja auttaa sinua pysymään ajan tasalla tärkeistä tapahtumista ja tehtävistä. Lisäksi älykello tarjoaa monia muita ominaisuuksia, kuten urheiluseurannan, sykemittarin ja unen seurannan. Sen avulla voit myös vastata puheluihin ja lukea viestejä ilman, että sinun tarvitsee ottaa puhelinta käteesi. Älykello on siis erittäin kätevä apuväline päivittäisessä elämässäsi. […]

  3. […] Älykello on laite, joka on suunniteltu helpottamaan ja tehostamaan arkipäivän toimintojasi. Se toimii älypuhelimesi kumppanina ja auttaa sinua pysymään ajan tasalla tärkeistä tapahtumista ja tehtävistä. Lisäksi älykello tarjoaa monia muita ominaisuuksia, kuten urheiluseurannan, sykemittarin ja unen seurannan. Sen avulla voit myös vastata puheluihin ja lukea viestejä ilman, että sinun tarvitsee ottaa puhelinta käteesi. Älykello on siis erittäin kätevä apuväline päivittäisessä elämässäsi. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *