Android-käyttöjärjestelmä

Android on Google-yhtiön kehittämä avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä älypuhelimille ja tablet-laitteille. Se on maailman eniten käytetty mobiilikäyttöjärjestelmä, ja se tukee runsaasti erilaisia sovelluksia ja laitteita.

Androidin historia

Android-käyttöjärjestelmän kehitys alkoi vuonna 2003, kun Android Inc. -niminen yritys perustettiin. Vuonna 2005 Google osti yrityksen ja aloitti käyttöjärjestelmän kehittämisen. Ensimmäinen Android-puhelin, T-Mobile G1, julkaistiin vuonna 2008.

Versiot

Android on julkaistu useina eri versioina vuosien varrella. Tällä hetkellä (2023) viimeisin versio on Android 13. Aiempia versioita ovat esimerkiksi Android 12, Android 11, Android 10, Android 9 (Pie) ja Android 8 (Oreo). Jokaisessa versiossa on tuotu uusia ominaisuuksia ja parannuksia aiempiin versioihin verrattuna.

Android käyttöliittymänä

Android käyttöliittymä on kustomoitavissa ja se koostuu eri näkymistä, kuten kotinäkymästä ja sovellusvalikosta. Käyttäjä voi lisätä kotinäkymään erilaisia widgettejä, kuten kellon, sään tai sähköpostin widgetin. Sovellusvalikko sisältää kaikki käyttäjän asentamat sovellukset.

Sovellukset

Android-käyttöjärjestelmään on saatavilla runsaasti erilaisia sovelluksia Google Play -sovelluskaupasta. Sovelluksia on saatavilla sekä ilmaiseksi että maksullisina. Sovellukset ovat laajalti käytössä esimerkiksi sosiaalisen median, sähköpostin, navigointi, musiikin kuunteluun ja pelien kanssa.

Turvallisuus

Android-käyttöjärjestelmän turvallisuus on aiheuttanut huolta vuosien varrella. Google on kuitenkin tehnyt paljon työtä parantaakseen käyttöjärjestelmän turvallisuutta ja tarjoaa päivityksiä puutteiden korjaamiseksi. Käyttäjät voivat myös asentaa erilaisia turvallisuussovelluksia lisäsuojaukseen.


Muuta luettavaa muualta

Rahan historiaa Suomessa

Rahan historia Suomessa alkoi turkisten, lähinnä oravannahkojen vaihdannalla esihistoriallisena aikana. Varhaisimmat Suomesta löytyneet metallirahat ovat roomalaisia rahoja parin tuhannen vuoden takaa. 400-luvulla Suomeen tuotiin varhaisbysanttilaisia soliduksia. Viikinkiajalta ja ristiretkien ajalta Suomesta tunnetaan jo runsaasti kolikkolöytöjä.

Markka oli käytössä Suomen alueella jo keskiajalla, ja sen käyttö jatkui 1700-luvun lopulla tapahtuneeseen Kustaa III:n rahauudistukseen asti. Venäjän vallan alkupuolella vuoden 1840 raharealisaatioon saakka Suomessa oli liikkeessä sekä Ruotsin, että Venäjän rahaa. Suomen markka oli maan rahayksikkö vuosina 1860–2002. Vuonna 2002 Suomessa otettiin käyttöön Euroopan yhteinen valuutta eli euro.

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *