5g verkko5g verkko

DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon (SYV) 3G-palvelut päättyvät vuoden 2024 aikana. 3G-verkon sulkeminen tapahtuu vaiheittain, alue kerrallaan. 3G-verkon alasajo vapauttaa vanhan tekniikan käytössä olleet taajuudet ja resurssit turvallisemmille ja energiatehokkaammille 4G- ja 5G-verkkoteknologioille, jotka tarjoavat asiakkaille paremman käyttökokemuksen.

”3G-verkossa siirretään enää vain prosentti kaikesta Yhteisverkossa liikkuvasta mobiilidatasta”, Suomen Yhteisverkon toimitusjohtaja Sami Siiki kertoo.

”3G-verkon alasajo on osa tietoverkkojen ja teknologioiden jatkuvaa muutosta, jossa vanhemmista yhteyksistä luovutaan ja korvataan uudemmilla. Uudemmat 4G- ja 5G-verkot vastaavat paremmin mobiiliyhteyksien käytön kasvuun sekä käyttötarpeiden vaatimuksiin niin kapasiteetin kuin verkon ominaisuuksienkin puolesta. Verkon sulkeminen myös vapauttaa taajuudet uudempien verkkojen käyttöön, mikä parantaa nopeasti 3G-sulkemisen jälkeen varsinkin 4G-verkon käyttökokemusta”, Siiki jatkaa.

Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen on edennyt hyvin, ja 5G-verkko valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2024 loppuun mennessä. 2G-verkko puolestaan jatkaa käytössä toistaiseksi. Sen jatkoaikataulusta linjataan viranomaisten käynnissä olevassa välitarkastelussa.

Vanhan päätelaitteen toiminta on tärkeä varmistaa

”Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että oma päätelaite tukee 4G- tai 5G-tekniikkaa. Likimain kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 6–10 vuoden ikäisiä. Jos laitteessa näkyy 4G-ikoni, voi laitteen olettaa olevan 4G-kykyinen. Tieto löytyy myös yleensä netistä laitteen mallinumeron perusteella”, Siiki mainitsee.

Käytännössä 3G-verkon sulkeminen vaikuttaa vain niihin laitteisiin ja palveluihin, jotka toimivat pelkästään 3G-verkossa. Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät 3G-verkon sulkeuduttua käyttämään 2G-verkkoa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti datansiirtonopeuden huomattavaa hidastumista. Se ei kuitenkaan hyvin vähän dataa siirtävien laitteiden, kuten riistakameroiden kohdalla ole välttämättä merkittävää.

Jos päätelaite tukee VoLTE- eli Voice over LTE -ominaisuutta, puhelut kuuluvat jatkossakin 4G-verkon kautta. Jos puhelin ei tue VoLTE-palvelua, puhelut siirtyvät 2G-verkkoon 3G-verkon sulkemisen jälkeen.

”Mobiililaitteet ja -liittymät kannattaa päivittää uudempiin malleihin, jotta niiden käyttö ja esimerkiksi digitaalinen asiointi onnistuu mukavasti ja helposti jatkossakin”, Siiki toteaa.

DNA:n ja Telian omat 3G-verkot suljetaan myös

Suomen Yhteisverkon omistajayhtiöt DNA ja Telia ovat jo aiemmin tiedottaneet sulkevansa omat 3G-verkkonsa vuosien 2023–2024 aikana, ja verkkojen alasajo on jo alkanut yksittäisillä alueilla. Lisätietoja saa DNA:n ja Telian verkkosivuilta (www.dna.fi/3g ja www.telia.fi/3G).

DNA:n ja Telian kuluttaja- ja yritysasiakkaita on tiedotettu 3G:n alasajoon liittyen, ja suurin osa asiakkaista on jo siirtynyt käyttämään 4G- tai 5G-liittymiä. DNA:n ja Telian yksityis- ja yritysasiakkaat voivat tarkistaa omat liittymätietonsa DNA:n ja Telian omien palveluiden kautta. 

Aikataulu: Näin Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät vuonna 2024

Aikaisintaan 1-3/2024

 • Kouvolan keskusta, Peltola ja Valkeala
 • Kausala ja Koria ympäröivine alueineen

Aikaisintaan 4-6/2024

 • Kymenlaakso
 • Etelä-Karjala
 • Etelä-Savo
 • Pohjois-Karjala
 • Pohjois-Savon eteläosat

Aikaisintaan 7-9/2024

 • Pohjois-Savon pohjoisosat
 • Kainuu
 • Pohjois-Pohjanmaa
 • Kemi-Tornio

Aikaisintaan 10-12/2024

 • Lappi pl. Kemi-Tornio

Suomen Yhteisverkko tiedottaa 3G-palvelujen päättymisen aikatauluista tarkemmin sulkemisaikojen lähestyessä.

Lähde: Telia (tiedote)


Muuta mielenkiintoista luettavaa muualta:

Apple iPhone 15: Tulevaisuuden Älypuhelin uusilla innovoinneilla

Apple iPhone 15 on huippuluokan älypuhelin, joka tarjoaa tehokkaan A16 Bionic -sirun, entistä kehittyneemmän kamerajärjestelmän ja 5G-yhteyden. Laite sisältää OLED Pro -näytön korkealla päivitysnopeudella ja parannetun akunkeston. Uusi MagSafe 2.0 mahdollistaa nopeamman langattoman latauksen ja liitettävyyden lisävarusteisiin. Tyylikkäässä muotoilussa on kestävät materiaalit ja entistä ohuempi rakenne. Apple iPhone 15 tarjoaa tulevaisuuden teknologian nykypäivän käyttäjille.

Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa

Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *