5g verkko5g verkko

Telia on tehnyt Nokian ja MediaTekin kanssa kenttätestejä Suomessa 5G Reduced Capability -teknologialla eli RedCapilla. RedCap on IoT:n eli esineiden internetin uusin 5G-tekniikka, joka auttaa Telian asiakkaita hyödyntämään IoT-ratkaisuja entistä kattavammin, tehokkaammin ja vastuullisemmin.

5G:n lisäkapasiteetin, korkeamman nopeuden, alhaisemman viiveen ja paremman energiatehokkuuden ansiosta kuluttajat voivat entistä paremmin katsoa videoita, pelata verkkopelejä ja sukeltaa virtuaalitodellisuuden maailmoihin. Yrityksille 5G mahdollistaa muun muassa teollisuusautomaation, kuljetusjärjestelmien ja palvelurobottien kehittämisen. Syyskuun lopussa Telian 5G-väestöpeitto on jo 90 %, ja verkon rakentamisen rinnalla Telia jatkaa 5G:n uusien ominaisuuksien testaamista ja käyttöönottoa.

RedCap on yksi 5G-ekosysteemiä laajentava tekniikka, jolla 5G:tä voidaan hyödyntää laitteissa, jotka eivät tarvitse kaikkia 5G:n ominaisuuksia. Tekniikkaa voidaan käyttää esimerkiksi älykelloissa, muissa puettavissa laitteissa ja älykodin järjestelmissä, joille riittää pienempi kaistanleveys ja joiden akunkesto on pidempi.

”Telia tarjoaa jo IoT-verkkoja, joissa on parempi kattavuus, pidempi akunkesto ja alhaisemmat kustannukset”, sanoo Senior Business Manager Arttu Rantala Telialta. ”Näitä verkkoja kehitetään myös 5G:ssä, jossa voimme tarjota ratkaisuja ja innovaatioita, jotka eivät aiemmin olisi olleet mahdollisia. Pystymme yhdistämään verkkoomme valtavan määrän laitteita, jotka auttavat asiakkaitamme parantamaan tehokkuuttaan ja saavuttamaan vastuullisuustavoitteitaan. Olemme nyt testanneet 5G RedCapia, joka täydentää jatkossa IoT-ekosysteemiämme ja palveluvalikoimaamme”, Arttu Rantala sanoo.

Telia, Nokia ja MediaTek tekivät RedCap-kenttätestit Telia Finlandin tuotantoverkon tukiasemassa ja itsenäisessä (standalone) 5G-ydinverkossa MediaTekin RedCap-testialustalla. Testiin sisältyi myös liikkuvuusosuuksia signaalin siirtymisen varmistamiseksi.

“Onnistuneet kenttätestit vahvistavat, että Nokian itsenäiset 5G-verkot ovat valmiita RedCap-tekniikalle.  RedCap-päätelaitteet mahdollistavat itsenäisen 5G-verkon hyödyntämisen alhaisempaa kaistanleveyttä käyttävissä sovelluksissa. Nokialla on tärkeä rooli alan standardien edistämisessä ja tämän teknologian käyttöönotossa. Näin varmistamme, että RedCap palvelee yritysten ja teollisuuden IoT-tarpeita sekä mahdollistaa kuluttajalaitteiden laajemman valikoiman kehittymisen”, sanoo Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja Ari Kynäslahti

”Yhteistyö Telian ja Nokian kanssa on ollut keskeinen tekijä 5G:n IoT-markkinan rakentamisessa, sanoo MediaTekin Euroopan myyntijohtaja Pascal Lemasson. “RedCap on merkittävä teknologia-askel, joka tekee 5G-IoT-laitteista, esimerkiksi puettavista laitteista ja teollisuuden langattomista sensoreista, tehokkaampia ja edullisempia, samalla kun ne hyödyntävät kaikkia 5G-yhteyksien etuja”.

Telian arvion mukaan mobiiliverkkoon liitettyjen IoT-laitteiden määrä Pohjoismaissa ja Baltiassa on jatkuvassa kasvussa. Vuonna 2021 kasvua oli 44 prosenttia, mikä on yli kaksinkertainen kasvu vuoteen 2020 verrattuna.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

PC-pelit: Viihdettä ja haastetta

PC pelit tarjoavat laajan valikoiman viihdettä ja haastetta pelaajille ympäri maailman. Ne kattavat monipuolisia genrejä, kuten toimintaa, seikkailua, strategiaa ja roolipelejä. PC- pelaaminen mahdollistaa myös moninpelikokemukset ystävien kanssa verkossa. Pelit tarjoavat paitsi hienoja tarinoita ja grafiikkaa myös mahdollisuuden kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja tiimityötä. Ne ovatkin vakiintunut osa nykyaikaista viihdemaailmaa ja tarjoavat loputtomasti elämyksiä pelaajille.

Pelihahmot: Tarinoidensankarit

Pelihahmot ovat videopelien sielu, tuoden tarinat ja seikkailut eloon. Nämä hahmot voivat olla sankareita, antisankareita tai monimutkaisia hahmoja, jotka herättävät tunteita pelaajissa. Heidän persoonallisuutensa, ulkonäkönsä ja taitonsa luovat yhteyden pelaajiin, syventäen pelikokemusta. Pelihahmot voivat toimia inspiraationa ja opettaa arvokkaita elämänopetuksia. Niinpä he ovat olennainen osa videopelien vetovoimaa ja merkitystä pelaajille.

Garmin älykello käteen ja kohti parempaa hyvinvointia

Garmin on esitellyt uuden vivoactive 5 -älykellon vanhamman Garmin vivoactive 4 tilalle. Uudessa Garmin vivoactive 5 mallissa on kirkas AMOLED-kosketusnäyttö. Kohtuuhintaisessa, jokapäiväiseen käyttöön tarkoitetussa laitteessa on laaja valikoima hyvinvoinnin seurantaominaisuuksia. vívoactive 5 auttaa ymmärtämään kehoa paremmin, neuvoo aktiivisempaan elämään ja tukee kuntoilutavoitteiden saavuttamisessa

By Niko

One thought on “Telia testasi onnistuneesti RedCap-tekniikkaa 5G-verkoss”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *