Älypuhelimen historia

Älypuhelin on matkapuhelin, jossa on perinteisen matkapuhelimen puhe- ja tekstiviestimahdollisuuksien lisäksi tietokoneen ominaisuuksia kuten internetyhteys ja mahdollisuus lähettää sähköpostia sekä GPS-paikannin. Älypuhelimissa on useimmiten graafinen käyttöliittymä ja monipuolinen valikoima mobiilisovelluksia eli puhelimella käytettäviä sovellusohjelmia. Älypuhelimen käyttöjärjestelmä on yleensä siinä määrin avoin, että kolmansien osapuolten on mahdollista tuottaa siihen uusia sovelluksia.

Alkuperäiset älypuhelimet

Ensimmäiset älypuhelimet alkoivat ilmestyä 1990-luvun alussa. Nämä puhelimet olivat kooltaan ja painoltaan suuria verrattuna nykypäivän älypuhelimiin, ja niissä oli rajalliset toiminnot. Esimerkkejä näistä puhelimista ovat IBM Simon ja Ericsson GH 337.

BlackBerry- ja iPhone-aikakausi

2000-luvun alussa yritykset, kuten BlackBerry ja Nokia, alkoivat tuoda markkinoille älypuhelimia, joissa oli enemmän toimintoja ja parempi käyttöliittymä. Vuonna 2007 Apple julkaisi iPhone-älypuhelimen, joka muutti koko älypuhelinmaailman. iPhone tarjosi intuitiivisen käyttöliittymän ja monia uusia toimintoja, kuten internet-selaimen, sähköpostin ja GPS-paikannuksen.

Android-puhelimet ja kännyköiden yleistyminen

Google julkaisi vuonna 2008 ensimmäisen version Android-käyttöjärjestelmästä, joka tuli saataville useille eri valmistajille. Tämä mahdollisti älypuhelinten hinnan alenemisen ja niiden yleistymisen kuluttajien keskuudessa. Nykyään älypuhelimet ovat tärkeä osa monen ihmisen arkea ja niissä on monia erilaisia toimintoja, kuten sosiaalisen median sovellukset, musiikin kuuntelu, videon katselu ja älykkäät kodin hallintajärjestelmät.

Tulevaisuuden älypuhelimet ja mitä niistä tiedetään?

Tulevaisuuden älypuhelimet ovat odotettavissa olevan entistä tehokkaampia, käyttäjäystävällisempiä ja monipuolisempia. Tässä joitain tulevaisuuden älypuhelimiin liittyviä odotuksia:

-Parempi suorituskyky: Tulevaisuuden älypuhelimet tulevat olemaan varustettu uusilla, entistä tehokkaammilla komponenteilla, kuten prosessoreilla ja grafiikkaprosessoreilla, jotka mahdollistavat nopeamman ja sujuvamman käytön.

-Parempi akunkesto: Tulevaisuuden älypuhelimet tulevat olemaan varustettu entistä tehokkaammilla akuilla, jotka kestävät kauemmin ilman latausta.

  • 5G-yhteys: 5G-verkkojen leviäminen tulee tarjoamaan entistä nopeamman ja joustavamman internet-yhteyden älypuhelimille.
  • Älykkäät ominaisuudet: Älypuhelimet tulevat olemaan entistä älykkäämpiä ja pystyvät tarjoamaan käyttäjilleen entistä enemmän älykkäitä ominaisuuksia, kuten esimerkiksi älykkään kotiautomaation tai älykkään asioinnin.

-Parempi kamera: Tulevaisuuden älypuhelimet tulevat olemaan varustettu entistä paremmilla kameroilla, jotka pystyvät ottamaan entistä laadukkaampia valokuvia ja videoita.

  • Virtual reality ja augmented reality : Älypuhelimet tulevat olemaan entistä tärkeämpi osa virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden kokemuksia.
  • Biometriset tunnistusmenetelmät : Tulevaisuuden älypuhelimet tulevat käyttämään entistä monipuolisempia ja tehokkaampia biometrisiä tunnistusmenetelmiä, kuten esimerkiksi sormenjälkitunnistusta tai silmän skannauksen.
  • Flexible display : Tulevaisuudessa älypuhelimet tulevat käyttämään joustavia näyttöjä, jotka mahdollistavat puhelimen taittamisen tai taittamattomuuden.

Muuta luettavaa muualta

Mitkä olivat DNA:n myydyimmät puhelimet tammikuussa 2022?

Älypuhelin löytyy melkein jokaiselta suomalaiselta aina lapsesta vanhempaan ikäryhmään asti. Markkinoilta löytyy monen valmistajan eri mallisia älypuhelimia. Näihin eri malleihin voit tutustua vaikka dna puhelimet aiheiseen uutiseen.

By Niko

One thought on “Älypuhelimen historiaa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *