5G-alueen laajentuminen vastaa myös selvästi yleistyneen mökkietätyön tarpeisiin5G-alueen laajentuminen vastaa myös selvästi yleistyneen mökkietätyön tarpeisiin

DNA:n 5G-verkon paikkakuntalista on kasvanut jälleen kahdella, kun tukiasemia on rakennettu nyt myös Taivassalon ja Tammelan kuntiin. Verkon alue kattaa laskennallisesti jo liki kaksi kolmasosaa suomalaisista (66 %) heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli 3,6 miljoonaa ihmistä. 5G-verkon tuomat hyödyt kasvavat myös nykyisten käyttäjien kohdalla, kun nopeaan 5G-verkkoon pääsee jo 145 kunnan alueella. Etätöiden merkittävä kasvu viime vuosina on lisännyt odotuksia myös suosittujen mökkipaikkakuntien mobiiliverkkoyhteyksille.

Koronapandemian aiheuttama voimakas etätyöaalto on näkynyt selvästi vapaa-ajan asunnoilla, kertoo Luonnonvarakeskuksen julkaisema Mökkibarometri. Vuonna 2021 etätyötä vapaa-ajan asunnolta tehneiden osuus työssäkäyvistä, joille etätyö oli mahdollista, oli 43 %. Vastaava osuus vuonna 2016 oli vain 7 %. Etätyötä vapaa-ajan asunnolta tehneistä kaksi kolmasosaa oli halukkaita ja lisäksi neljäsosa mahdollisesti halukkaita lisäämään etätöitä sieltä käsin, Mökkibarometri kertoo. Nopean mobiiliverkon merkitys mökkipaikkakunnilla onkin nyt merkittävästi aiempaa suurempi ja suomalaisten odotukset verkkoyhteyden laadulle korkeammalla.

  • Varsinais-Suomessa sijaitseva Taivassalo on tunnettu upeista saaristaan ja vesistöistään, jotka tarjoavat loistavat puitteet esimerkiksi kalastukselle, yritystoiminnalle ja vapaa-ajan asumiselle. Lyhyt matka Turkuun tekee siitä houkuttelevan alueen ulkoiluun ja loma-ajan viettoon myös ulkokuntalaisille. DNA:n 5G-verkko yltää kunnassa nyt Kahiluodon ja Pinoperän alueille, Leikluodon ja Hakkenpään länsipuolisille alueille sekä niitä ympäröiville merialueille. Lähitulevaisuudessa 5G-rakentaminen laajenee myös kunnan muihin osiin.
  • Kanta-Hämeessä sijaitseva Tammela tunnetaan kunnan ulkopuolella etenkin kuvankauniista järviluonnostaan, sillä sijaitseehan kunnan alueella kaksi suosittua kansallispuistoa, Liesjärvi ja Torronsuo. Järvimaasto ja hyvä sijainti suuriin kaupunkialueisiin nähden on houkutellut kuntaan myös paljon vapaa-ajan asumista. DNA:n 5G-verkko kattaa nyt Tammelan kirkonkylän alueen ja Pehkijärven lähiympäristöineen. Lähikuukausina verkko tulee parantumaan etenkin Kaukjärven alueella ja rakennusprojektin myöhemmin edetessä tarkoitus on laajentaa 5G-verkko lähes kaikille kunnan asutetuille alueille.

”Nopeiden yhteyksien myötä suomalaiset voivat tehdä entistä laajemmin töitä mistä kulloinkin haluavat. Vapaa-ajan asunto taipuukin siis nimestään huolimatta nykyään myös työntekoon. Työpäivän päättyessä voikin ulko-ovesta sitten kävellä suoraan luontoon”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kuvailee.

5G-verkkoja rakennettaessa päivittyy samalla koko alueen mobiiliverkko, kun vanhat tukiasemat vaihdetaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. DNA:n mobiiliverkkojen tarkan alueellisen tilanteen näkee helpoiten peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten kulloinkin uusimmat päivitykset eivät välttämättä näy.

Ulkoinen antenni voi parantaa kodin tai mökin 5G-yhteyttä merkittävästi

DNA rakentaa 5G-yhteyksiään toimimaan sekä matalammalla 700 megahertsin taajuudella että korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampikin taajuus mahdollistaa nopeat, tyypilliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuus sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen, kuitenkin suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetäänkin haja-asutusalueilla, korkeampaa taajamissa

Vaikka kodin kiinteä, nopeustaattu gigaluokan 5G-yhteys on saatavilla vain 3,5 gigahertsin 5G-alueilla, voi oman kotinsa mobiililaajakaistaa parantaa usein merkittävästi myös haja-asutusalueilla ulkoseinään asennettavalla 5G-antennilla. Ulkoinen ja oikein suunnattu antenni parantaa yhteyden toimintavarmuutta niin 4G- kuin 5G-verkossakin ja mahdollistaa parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Kiinteästi asennettavat 5G-modeemiratkaisut ovatkin kasvattaneet suosiotaan merkittävästi sekä viime että kuluvan vuoden aikana.

5G-verkko tarjoaa myös yrityksille entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä voi soveltua kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi, yhteydenjakoon. Suuremmat yritykset voivat sen sijaan rakentaa 5G-verkon päälle yhä kriittisempää liiketoimintaa tehdasautomaatiosta reaaliaikaiseen analytiikkaan, tietoturvallisiin privaattiverkkoihin ja autonomiseen logistiikkaan. 5G tuo joustavuutta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai työmaille.

DNA:n 5G-palveluita voi käyttää jo seuraavilla 145 paikkakunnalla:

Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Espoo, Eura, Eurajoki, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Iitti, Ikaalinen, Ilmajoki, Inari, Inkoo, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kaustinen, Kemiönsaari, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Lohja, Loimaa, Loppi, Luhanka, Luoto, Masku, Merikarvia, Muhos, Mynämäki, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nousiainen, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Pedersören kunta, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Porvoo, Punkalaidun, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rauma, Riihimäki, Ruovesi, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Sauvo, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Taivassalo, Tammela, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vehmaa, Vesilahti, Vihti, Virrat, Ylivieska, Ylöjärvi ja Äänekoski.

Osassa paikkakunnista 5G-verkon peitto kattaa jo laajasti keskusta- ja taajama-alueet, mutta osassa verkko on edelleen hyvin paikallinen. Oman asuinalueensa tilanteen näkee helpoiten DNA:n 5G-kartasta.

Lähde: DNA
Kuva: DNA


Muuta luettavaa muualta:

Onko Matsmart tai Fiksuruoka sinulle tuttu?

Vanhentuvia elintarvikkeita myymään on syntynyt verkkokauppoja, kuten vuonna 2013 perustettu ruotsalainen Matsmart ja vuonna 2016 perustettu suomalainen Fiksuruoka. Ne hankkivat myyntituotteensa suoraan valmistajilta ja maahantuojilta, ja myytävät tuotteet ovat huoneenlämmössä säilyviä pakattuja elintarvikkeita, kuten viljatuotteita, makeisia, virvoitusjuomia ja säilykkeitä. Valikoimiin kuuluu myös esimerkiksi pakkausuudistuksen takia epäkuranteiksi muuttuneita käyttötavaraeriä.

By Niko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *