DNA:n 5GDNA:n 5G

DNA:n 5G-verkon paikkakuntalista on kasvanut jälleen viidellä, kun tukiasemia on rakennettu nyt myös Evijärvelle, Humppilaan, Karstulaan, Muurameen ja Pornaisiin. Verkon alue kattaa laskennallisesti jo yli kaksi kolmasosaa suomalaisista (68 %) heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa liki 3,8 miljoonaa ihmistä yhteensä 155 kunnan alueella. DNA:n uudistetusta peittokartasta on nyt aiempaa helpompi nopeasti tarkistaa, onko oma asuinalue jo 5G-verkon piirissä ja minkälaisen nopeuden alueella voi saavuttaa.

  • Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalla Evijärvellä 5G-verkko kattaa kunnan nimeä kantavan järven kaakkois- ja eteläpuolella sijaitsevat alueet liki Lappajärvelle saakka.
  • Kanta-Hämeessä sijaitsevassa Humppilassa 5G-verkko on vahvimmillaan keskustaajaman kaakkois- ja luoteispuolilla ja se kattaa hyvin mm. Huhtaan, Murron ja Venäjän kylät.
  • Keski-Suomessa sijaitsevassa Karstulassa 5G-verkko kattaa kirkonkylän länsipuoliset alueet Pääjärven ympärillä.
  • Keski-Suomessa sijaitsevassa Muuramessa 5G-verkko kattaa jo laajasti Muuramen kirkonkylän alueen, ja verkkoa tullaan vahvistamaan vielä nykyisestään loppukesän aikana.
  • Uudellamaalla sijaitseva Pornainen on saanut kattavan 5G-peiton kirkonkylän eli Kirveskosken alueelle.

”On hienoa päästä kertomaan 5G-vahvistuksista näillä alueilla. Nopeiden yhteyksien myötä tietotyötä tekevät suomalaiset voivat työskennellä entistä laajemmin mistä kulloinkin haluavat. Usein 5G-yhteys tarjoaa myös erinomaisen vaihtoehdon kodin kiinteälle laajakaistalle, mikä lisää alueellista kilpailua ja suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa” DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kuvailee.

Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat.

Uudistettu peittokartta helpottaa mobiiliverkon nykytilanteen ja tulevien päivitysten seuraamista

DNA rakentaa 5G-yhteyksiään toimimaan sekä matalammalla 700 megahertsin taajuudella että korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampikin taajuus mahdollistaa nopeat, tyypilliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuus sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetäänkin haja-asutusalueilla, korkeampaa taajamissa.

”Esimerkiksi Etelä-Savossa on kevään aikana tehty laajamittaista 5G-verkon käyttöönottoa 700 megahertsin taajuudella myös Suomen Yhteisverkon toimesta, mikä näkyy 5G:n leviämisenä myös harvaan asutuille alueille. Jatkossa 5G:n maatieteellinen palvelualue laajeneekin aiempaa nopeammin verkkopäivityksen edetessä myös taajamien ulkopuolisella alueella”, Laari kertoo.

DNA:n uudistettu peittokartta osoitteessa www.dna.fi/5G kertoo entistä selkeämmin oman alueen mobiiliverkon tilanteen. Kartalta voi tarkistaa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden kullakin alueella Suomessa. Lisätietoja verkosta -kohdan alta näkee myös valitun alueen 4G- ja 5G-taajuudet. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti nopeimman.

Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt ottamalla ne vasemman reunan valikosta esille. Parannustyöt antavat usein hyvän kuvan siitä, ovatko seudun yhteydet paranemassa lähikuukausien aikana. Tilanne esitetään tukiasemakohtaisesti. 

DNA:n uudistettu peittokartta osoitteessa www.dna.fi/5G kertoo entistä selkeämmin oman alueen mobiiliverkon tilanteen.

Vaikka kodin kiinteä, nopeustaattu gigaluokan 5G-yhteys on saatavilla vain 3,5 gigahertsin 5G-alueilla, voi haja-asutusalueellakin sijaitsevan kodin mobiililaajakaistaa parantaa usein merkittävästi ulkoseinään asennettavalla 5G-antennilla. Ulkoinen ja oikein suunnattu antenni parantaa yhteyden toimintavarmuutta niin 4G- kuin 5G-verkossakin ja mahdollistaa parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Kiinteästi asennettavat 5G-modeemiratkaisut ovatkin kasvattaneet suosiotaan merkittävästi sekä viime että kuluvan vuoden aikana.

DNA:n 5G-palveluita voi käyttää jo seuraavilla 155 paikkakunnalla:

Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Espoo, Eura, Eurajoki, Evijärvi, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Humppila, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Iitti, Ikaalinen, Ilmajoki, Inari, Inkoo, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Karstula, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kaustinen, Kemiönsaari, Kerava, Kirkkonummi, Kitee, Kittilä, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Lohja, Loimaa, Loppi, Luhanka, Luoto, Masku, Merikarvia, Muhos, Muurame, Mynämäki, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nousiainen, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Parikkala, Pedersören kunta, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Pornainen, Porvoo, Punkalaidun, Puumala, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rauma, Rautjärvi, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Sauvo, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Sulkava, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Taivassalo, Tammela, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vehmaa, Vesilahti, Vihti, Virrat, Ylivieska, Ylöjärvi ja Äänekoski.

Osassa paikkakunnista 5G-verkon peitto kattaa jo laajasti keskusta- ja taajama-alueet, mutta osassa verkko on edelleen hyvin paikallinen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot voi tarkistaa DNA:n peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.

Lähde: DNA
Kuva: DNA


Muuta luettavaa muualta

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *