DNA:n 5G-verkon kuuluvuusalue teki marraskuun aikana suuren harppauksen väestökattavuudessa, kun kaikissa DNA:n 5G-kykyisissä tukiasemissa otettiin käyttöön 700 MHz:n taajuusalue 5G-verkolle. Verkon alueella asuu nyt laskennallisesti 64 % suomalaisista. Tämä tarkoittaa yli 3,5 miljoonaa ihmistä, yhteensä 139 eri paikkakunnalla. Tuoreimmat 5G-verkkoon liitetyt paikkakunnat ovat Inkoo, Kaustinen, Kemiönsaari, Loppi, Luhanka, Luoto, Mynämäki, Mänttä-Vilppula, Nousiainen, Uusikaarlepyy, Vehmaa ja Virrat.
”Marraskuussa aktivoimme 700 MHz:n taajuusalueen 5G-käyttöön kaikissa päivitetyissä tukiasemissamme. Tämä nosti 5G-väestökattavuutta merkittävästi, eli toi DNA:n 5G-verkon tuhansien uusien suomalaisten koteihin samalla parantaen sisätilakuuluvuutta”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.
Matalampi 700 MHz:n taajuusalue kantaa selvästi kauemmaksi kuin 3,5 GHz:n taajuus, joka oli pitkään ainoa 5G-verkoissa käytetty taajuusalue. Matalammalla taajuudella verkko yltää tulevaisuudessa jopa 10 kilometrin päähän tukiasemasta, joten sen avulla 5G-yhteydet voidaan tarjota myös harvaan asutuille seuduille. Taajuusalueen käyttöönoton myötä 5G-liittymäasiakas saattaakin havaita puhelimessaan 5G-ikonin maantieteellisesti aiempaa paljon laajemmilla alueilla ja kattavammin sisätiloissa.
”Vaikka 5G-yhteys toimii tietysti nopeammin korkeammalla taajuudella, on 5G:n ja 4G:n välinen ero matalallakin taajuudella usein selvä. Vaikka matalalla taajuudella ei päästä korkean taajuuden tapaan gigatason datanopeuksiin, pystymme 5G-päivityksellä parantamaan huomattavasti haja-asutusalueidenkin verkkoyhteyksiä”, Laari jatkaa.
Oman kotinsa mobiililaajakaistaa voikin haja-asutusalueilla parantaa merkittävästi ulkoseinään asennettavalla 5G-modeemilla, vaikka koti ei sijaitsisikaan 3,5 GHz:n 5G-alueella. Ulkomokkula itse asiassa parantaa yhteyden toimintavarmuutta niin 4G- kuin 5G -verkossakin ja mahdollistaa näin parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Kiinteästi asennettavat 5G-modeemiratkaisut ovatkin kasvattaneet suosiotaan merkittävästi kuluneen vuoden aikana.
Myös 5G-mobiililiittymien myynti on kiihtynyt vuoden mittaan selvästi, mikä näkyy myös 5G-puhelinten kasvaneissa myyntimäärissä. DNA:n marraskuun myydyimpien puhelinten joukossa jo lähes kaikki puhelimet olivat 5G-mallisia. Vain kaksi laitetta TOP15-listalta oli enää 4G-puhelimia, ja niiden osuus laitemyynnistä on laskenut koko vuoden. Muutos on ollut nopea, sillä vielä tammikuussa alle puolet myydyimmistä puhelimista oli 5G-kykyisiä.
Alueellisesti etenevän 5G-rakennusprojektin lisäksi DNA seuraa mobiiliverkkonsa käyttömääriä ja kapasiteetin riittävyyttä jatkuvasti. Statistiikan perusteella verkkoa uudistetaan myös tarvelähtöisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhoja tukiasemia vaihdetaan 5G-kykyisiksi nimenomaan siellä, missä tarve lisänopeuksille tai -kapasiteetille on suurin. Uuden tukiasematekniikan myötä myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus paranevat.
DNA:n 5G-palveluita voi käyttää jo seuraavilla 139 paikkakunnalla:
Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Espoo, Eura, Eurajoki, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Ikaalinen, Ilmajoki, Inari, Inkoo, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kaustinen, Kemiönsaari, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Lohja, Loimaa, Loppi, Luhanka, Luoto, Masku, Merikarvia, Muhos, Mynämäki, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nousiainen, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Pedersören kunta, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Porvoo, Punkalaidun, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rauma, Riihimäki, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vehmaa, Vesilahti, Vihti, Virrat, Ylivieska, Ylöjärvi ja Äänekoski.
Osalla paikkakunnista 5G-verkon peitto kattaa laajasti keskusta- ja taajama-alueet, mutta toisaalla verkko on edelleen hyvin paikallinen. Oman asuinalueensa tilanteen näkee helpoiten DNA:n 5G-kartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartan päivittymisessä on viivettä, minkä vuoksi uusimmat päivitykset eivät ehkä vielä näy. Myöskään 700 MHz:n taajuusalueen 5G-verkko ei tvielä oistaiseksi näy peittokartassa, mutta on tulossa lähiaikoina mukaan.
Muuta luettavaa muualta:
Uusi auto pankkilainalla
Oletko miettinyt jo seuraavan autosi ostamista? Olet todennäköisesti ostanut edellisen autoliikkeen rahoituksella, mutta entä jos seuraavan ottaisitkin OP autolaina tai jonkun muun pankin pankkilainalla? Auto on kuitenkin yksi niitä elämän isoimpia investointeja, joten miksei senkin ottamista harkitsisi aina kilpailuttamiseen saakka?
Lue myös: diginyt.fi sivuston OnePlus Nord 3 5G aihe.
[…] DNA:n 5G-verkon kuuluvuusalue kattaa noin 3,5 miljoonaa ihmistä 139 eri paikkakunnalla, ja verkkoa rakennetaan yhä tauotta. Kuva: DNA […]
[…] myös kasvavissa määrin kiinteän yhteyden tavoin kodin tai pienyrityksen yhteisenä yhteytenä. 5G-verkon käyttöön tarvitaan 5G:tä tukeva päätelaite sekä 5G-liittymä. 5G-verkon ulkopuolella […]
[…] on tuonut nopean ja kapasiteetiltaan ylivertaisen 5G-verkon saataville useille itärajan läheisyydessä sijaitseville paikkakunnille. Verkon laajenemisen […]