Helmikuun katsaus digitalisaatioon perehtyy tekoälyn muotibisnekseen tuomiin ympäristöetuihin sekä joustavan toimitusketjun tarjoamiin hyötyihin markkinahäiriöiden aikana.
Tekoäly ja kestävä muoti
Vaateteollisuus on maailman toiseksi suurin vesivarojen kuluttaja. Se saastuttaa valtameret mikromuoveilla ja tuottaa 10 prosenttia koko ihmiskunnan hiilidioksidipäästöistä.
Mutta nyt ala on siirtymässä kohti kestävämpää ajattelua, kiitos kuluttajien kasvaneiden vaatimusten. Kertakäyttömuodin on astuttava syrjään ja tehtävä tilaa kestävälle muodille, jossa laadukkaat kankaat voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen. Pikamuodille tulee jatkuvasti enemmän vaihtoehtoja.
Teknologia mahdollistaa kuluttajien vaatimuksiin vastaamisen. Tekoälyä voidaan hyödyntää vaateteollisuudessa läpi koko tuotantoketjun; suunnittelusta valmistukseen ja logistiikasta vähittäiskauppaan saakka. Tekoäly auttaa muotiteollisuutta vähentämään ympäristövaikutuksia ja pitämään asiakkaat tyytyväisinä siten, että liiketoiminta säilyy kuitenkin kannattavana.
Tekoäly tukee vaateteollisuuden kestävää kehitystä monin eri tavoin. Tässä esimerkkinä muutama tuotantoketjun osa-alue.
Suunnittelu: Yhdistettynä muihin teknologioihin, tekoäly voi auttaa jälleenmyyjiä lyhentämään tuotteiden markkinoilletuloaikaa sekä luomaan kustomoituja asukokonaisuuksia. Tekoäly avustaa myös hyödyttömäksi jääneiden materiaalien muuttamisessa uuteen muotoon, jossa materiaalilla on entistä parempi laatu tai suurempi arvo (upcycling).
Valmistus: Syväoppimista voidaan hyödyntää muun muassa erilaisten valmistusvirheiden tai ryppyjen tunnistamisessa. Lisäksi tekstiileiden 3D-mallinnus nopeuttaa kestävien vaihtoehtojen löytämistä synteettisille materiaaleille ja simuloi niiden käyttäytymistä vaatteissa.
Kauppa: Tekoäly pystyy ymmärtämään ja ennustamaan muotitrendejä datan perusteella. Se voi siten auttaa varmistamaan, että jälleenmyyjät hankkivat oikeita, asiakkaidensa mieltymyksiä vastaavia tuotteita juuri sopivat määrät. Tekoäly pystyy myös arvioimaan tuotteiden menekin suhteessa markkinointitoimiin, jolloin kyetään välttymään ylivarastolta sekä ajoittamaan seuraavan tuote-erän saapuminen siten, ettei varasto myöskään pääse tyhjenemään liian aikaisin.
Neuraalituotanto: Älykäs reunalaskenta luo joustavan toimitusketjun
Koronavirus on vaikuttanut yrityksiin ympäri maailmaa ja haittaa edelleen toimitusketjujen kulkua. Valmistavassa teollisuudessa on huomattu, että toimitusketjujen resilienssi ei ole riittävä vastaamaan koronakriisin aiheuttamaan epävarmuuteen.
Yksi tapa luoda toimitusketju, joka pystyy käsittelemään häiriöitä, on hermoverkkojen toimintaperiaatteeseen nojaavaa neuraalituotanto. Siinä painopiste on tuotannon verkostoitumisessa.
Kyseessä on tiivis kumppaniverkosto, joka pyrkii samaan päämäärään ja jonka avulla yritysten on mahdollista jatkaa toimintaansa häiriöistä huolimatta. Yhteistyötä tehden organisaatiot voivat sekä vähentää riskejä että tehdä harkittuja ja oikea-aikaisia liiketoimintapäätöksiä.
Neuraalituotannon avulla voidaan rakentaa kokonainen toimitusketju, joka yhdistää kaikki toiminnot tutkimuksesta ja kehityksestä lähtien aina jälkimarkkinointiin asti. Tässä auttavat digitaaliset teknologiat sekä integroidut kognitiiviset ominaisuudet, jotka varmistavat saumattoman tiedonkulun koko arvoketjussa ja luovat siten joustavuutta toimitusketjuun.
Lähde: MyNewsDesk
[…] aikaan, kun yhteiskunta digitalisoituu, myös työn tekemisen tavat muuttuvat. Työtä tehdään monilla eri malleilla, eikä perinteinen […]
[…] Digiturvallinen elämä -pelin uusi sisältö keskittyy etätyöpäivässä tarvittaviin digiturvataitoihin. Pelaaja toimii arkipäiväisissä tilanteissa kuvitteellisen Tyrskylän kunnan työntekijän roolissa. Selviätkö sinä työviikosta, joka on täynnä etätyön digiturvahaasteita? […]