äänikirja

Striimauspalvelut ovat suosittu ja helppo tapa nauttia viihteestä, mutta ne kuluttavat myös merkittävästi sähköä datakeskuksissa. Käyttäjänä voit vähentää ympäristövaikutuksia katsomalla ohjelmia matalammalla resoluutiolla, jos katselulaite tai -tilanne ei vaadi korkeinta mahdollista laatua.

Voit myös hyödyntää offline-tilaa, joka mahdollistaa ohjelmien lataamisen etukäteen. Näin datakeskusten kuormitus ja internetin kaistanleveyden käyttö vähenevät, mikä pienentää ympäristöjalanjälkeäsi.

E-kirjat vs. perinteiset kirjat

E-kirjojen ja perinteisten kirjojen välillä on kiistaa niiden ympäristövaikutusten suhteen. Toisaalta e-kirjat eivät vaadi paperia, mutta sähkölaitteiden valmistus ja käyttö kuluttavat resursseja.

Valitsemalla e-kirjan voit silti olla ympäristötietoinen, jos laite on jo olemassa ja käytössä muutenkin. Jos kuitenkin suosit perinteisiä kirjoja, suuntaa kirjastoon tai osta käytettyjä kirjoja vähentääksesi uuden tuotannon tarvetta.

Pelit ja ympäristö

Digitaalisten pelien lataaminen voi olla ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin fyysisen kopion ostaminen, sillä se vähentää tarvetta valmistaa ja kuljettaa fyysisiä tuotteita. Samalla digitaaliset pelit voivat olla energiatehokkaampia, sillä ne eivät vaadi CD-asemaa tai muuta fyysistä laitteistoa.

Tietoisena kuluttajana voit myös suosia pelejä ja pelialustoja, jotka on suunniteltu energiatehokkaiksi tai joilla on positiivinen ympäristövaikutus, kuten virtuaaliset metsänistutusprojektit.

Aikuisten rahapelaaminen

Rahapelaaminen on siirtynyt yhä enemmän mobiililaitteille, mikä vaikuttaa sen ympäristöjalanjälkeen. Mobiililaitteet ovat yleensä energiatehokkaampia kuin esimerkiksi tietokoneet, joten siirtymä mobiilipelaamiseen voi olla ympäristön kannalta myönteinen asia.

Eurooppalaiset lisenssit takaavat tietyt turvallisuus- ja vastuullisuusstandardit, myös ympäristövastuun osalta. Valitsemalla nettikasino jolla on eurooppalainen lisenssi, tuet toimijoita, jotka huomioivat ympäristövaikutukset toiminnassaan.

Musiikin kulutus

Musiikin striimauspalvelut ovat suositumpia kuin koskaan, mutta nekin kuluttavat sähköä. Voit pienentää ympäristöjalanjälkeäsi kuuntelemalla musiikkia offline-tilassa tai lataamalla suosikkikappaleesi etukäteen.

Jos haluat edelleen ostaa musiikkia, digitaalinen ostos on ympäristöystävällisempi kuin fyysisen levyn ostaminen. Tämä säästää sekä materiaaleja että kuljetuksen aiheuttamia päästöjä.

Uutisten kulutus

Internetin ansiosta fyysiset sanomalehdet ovat monille korvautuneet digitaalisilla versioilla. Vaikka digitaalinen lukeminen säästää paperia, se kuluttaa sähköä.

Voit vähentää energiankulutusta lataamalla uutisartikkelit etukäteen tai vähentämällä selaimen välilehtien määrää, joka kuluttaa prosessointitehoa ja siten energiaa.

Elokuvat ja teatterit

Elokuvateatterissa käyminen on sosiaalinen kokemus, mutta myös ympäristön kannalta haastava, sillä se vaatii yleensä autolla kulkemista. Toisaalta, suurten näyttöjen ja äänijärjestelmien energiankulutus jaetaan monen katsojan kesken.

Kotiteatterijärjestelmä voi olla hyvä investointi, jos haluat nauttia elokuvista ilman, että joudut lähtemään kotoa. Varmista vain, että laitteet ovat energiatehokkaita.

Podcastit ja äänikirjat

Podcastit ja äänikirjat ovat suhteellisen ympäristöystävällisiä viihdemuotoja, sillä ne eivät vaadi näyttöä ja niitä voidaan kuunnella monilla eri laitteilla. Ne ovat myös käteviä liikkeellä ollessa, eikä niiden kuunteleminen yleensä vaadi yhtä paljon energiankulutusta kuin esimerkiksi videoiden katselu.

Valitsemalla podcasteja ja äänikirjoja voit nauttia viihteestä ja samalla olla ympäristötietoinen. Varsinkin, jos kuuntelet niitä offline-tilassa, voit säästää huomattavasti energiaa.

Järjestelmien energiatehokkuus

Monet viihdelaitteet, kuten televisiot ja pelikonsolit, kuluttavat sähköä myös ollessaan ”lepotilassa”. Tämä ns. ”vampyyrikulutus” on ympäristön kannalta haitallista.

Voit vähentää laitteiden energiankulutusta irrottamalla ne pistorasiasta, kun et käytä niitä. Myös energiatehokkaampien laitteiden valinta voi tehdä suuren eron.

Yhteenveto

Kestävä viihteen kulutus on yhä tärkeämpää ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöhaasteiden vuoksi. Onneksi on monia tapoja nauttia mediaa ympäristötietoisesti, olipa kyse sitten striimauspalveluista, peleistä, musiikista tai uutisista. Jokainen meistä voi tehdä pieniä muutoksia, jotka yhdessä muodostavat suuren eron.

By admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *