DNA:n liittymällä saavutettiin korkein keskimääräinen tiedonsiirtonopeus saapuvan liikenteen suunnassa Omnitele Oy:n tuoreessa mittauksessa, joka tehtiin Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa.
Omnitelen tutkimusraportti on julkaistu tänään ja se löytyy tämän tiedotteen liitteistä.
”DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa*, ja siksi teemme kovasti töitä sen eteen, että heidän käyttämänsä yhteydet ovat myös nopeita. Mittaukset ja testit ovatkin erinomainen keino asian varmistamiseksi. Voinkin ilokseni kertoa, että 5G-verkon rakentamisen myötä keskimääräiset tiedonsiirtonopeudet ovat selvästi parantuneet kaikilla operaattoreilla, ja suurin keskimääräinen saapuvan liikenteen nopeus saavutettiin Omnitelen mittauksessa juuri DNA:n liittymällä”, DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan iloitsee.
DNA:n verkossa saavutettu keskimääräinen latausnopeus tukiasemalta päätelaitteelle oli 313 Mbit/s. Elisan liittymällä saavutettiin toiseksi suurin keskimääräinen tiedonsiirtonopeus, 267 Mbit/s, ja Telian liittymällä kolmanneksi suurin, 215 Mbit/s. Omnitelen mittauksen tulokset ja operaattoreiden tulosjärjestys vaihtelivat mittareitillä kaupunki- ja paikkakohtaisesti**.
Käyttäjäkokemuksen kannalta saapuvan liikenteen latausnopeus on yksi tärkeimmistä tunnusluvuista, sillä tyypillisesti suurin osa mobiiliverkkojen liikenteestä suuntautuu nimenomaan tukiasemalta käyttäjälle. Mitä nopeampi yhteys on, sitä nopeammin verkkosivut, videot ja muut sisällöt latautuvat. HD-tasoisen videokuvan katseluun suositeltava vähimmäisnopeus on 5 Mbit/s, kun taas Ultra-HD (4K) -tasoisen videon sujuvaan toistoon suositellaan tyypillisesti nopeudeksi vähintään 25 Mbit/s.
”Nopea netti kuuluu tämän päivän arjessa tärkeimpien perusedellytysten joukkoon. Etenkin tänä vuonna vallinneiden poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi ihmiset ovat pitäneet yhteyttä aiempaa enemmän juuri videopuheluiden ja sovellusten välityksellä. Samalla nopea verkko helpottaa myös verkon pilvipalveluiden käyttöä. Myös suoratoistopalveluiden suosio jatkaa yhä kasvuaan ja sisällöt ovat aiempaakin korkearesoluutioisempia. Netin tulee siis toimia moitteetta”, Kamtsan toteaa.
Omnitelen tutkimuksessa vertailtiin Suomen kolmea suurta operaattoria, DNA:ta, Elisaa ja Teliaa. Jokaiselta valittiin testiin nopein kuluttajille tarjolla oleva liittymä, ja mittauksissa oli käytössä edistykselliset älypuhelimet, jotka pystyvät hyödyntämään myös 5G-verkkoja. Mittaukset suoritettiin marras–joulukuussa 2020, ja tutkimus kattoi 10 väkiluvultaan Suomen suurinta kaupunkia, joissa asuu yhteensä yli 40 prosenttia Suomen väestöstä. Nämä kaupungit olivat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio ja Pori.
DNA:n 5G-verkon kuuluvuusalue kattaa jo yli 1,6 miljoonaa ihmistä liki 80 eri paikkakunnalla, ja verkkoa rakennetaan yhä tauotta. DNA:n 5G-verkon peittokartta ja lisätietoa verkosta on saatavissa osoitteessa www.dna.fi/5G.
Lähde: STT Info