DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Elo–syyskuussa rakentaminen jatkuu Taipalsaarella ja Lappeenrannan Joutsenossa. 5G-verkon rakentaminen parantaa myös alueiden 4G-yhteyksiä.
Nopeista yhteyksistä on tullut entistäkin tärkeämpiä niin töissä kuin kotonakin. Koronapandemia osoitti, että monet työt hoituvat kotoa käsin, mikä onkin lisännyt etätöiden määrää. Myös esimerkiksi erilaisten viihdesovelluksien käyttö on lisääntynyt. Etätyöt ja viihdesovellukset vaativat verkolta entistä enemmän kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Uusi 5G-verkko on entistä luotettavampi ja toimintavarmempi verkko, jolla suoratoistopalvelut, videot, etäkokoukset ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ja pätkimättömästi.
5G tuo hyötyjä myös Taipalsaaren ja Joutsenon yritystoiminnalle
Myös paikallinen yritystoiminta hyötyy uuden 5G-verkon tarjoamista paremmista yhteyksistä. Suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Toisaalta korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.
5G-verkko tarjoaa myös pienille yrityksille entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. 5G:n keskeinen hyöty on työnteon tehostaminen ja helpottaminen nopeiden yhteyksien avulla. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi, yhteydenjakoon. 5G tuo joustavuutta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.
Mitä ja milloin Taipalsaarella ja Joutsenossa tapahtuu?
5G-verkko tuo siis nykyistä nopeammat yhteydet Taipalsaarelle ja Joutsenoon. 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 30 tukiasemaa seuraavilla alueilla:
- Lappeenranta: Ahola, Haukilahti, Haukivaara, Honkalahti, Jänhiälä, Karjalaisenkylä, Konnunsuo, Korvenkylä, Kuurnanpohja, Mietinsaari, Nuijamaa, Pätilä, Ravattila, Ravikangas ja Tyrminen
- Ruokolahti: Aitsaari
- Taipalsaari: Hovinmäki, Kuivaketkele, Merenlahti, Paakkola, Päihäniemi, Rehula, Saikonkylä, Saimaanharju, Taipalsaaren keskusta ja Vehkataipale
Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 5. syyskuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 23. syyskuuta.
Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia
Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.
700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/
Lähteet: DNA & Telia
Muuta luettavaa muualta:
Tietoa Apple iPhone 13 -älypuhelimesta
iPhone 13 on Applen 14. syyskuuta 2021 julkistama ja 24. syyskuuta julkaisema älypuhelin. Älypuhelimen muut versiot ovat iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max.
Älypuhelimessa on kuusiydinprosessori ja 6,1 tuuman näyttö. Tallennustilaa on valittavana 128, 256 tai 512 gigatavua. Keskusmuistia on neljä gigatavua. Puhelimessa on kaksi takakameraa, joista toinen on ultralaajakulmakamera. Sekä takakameroiden että etukameran tarkkuus on 12 megapikseliä. Akun kapasiteetti on 3 240 milliampeerituntia. Se tukee 20 watin latausta ja 15 watin langatonta MagSafe-latausta. Älypuhelin on pölyn- ja vedenkestävä, ja sen IP-luokitus on 68. Käyttöjärjestelmänä on iOS 15, joka on päivitettävissä iOS 15.1 -versioon.
Elämä on jatkuvaa opiskelua
Oletko miettinyt, mitä lähihistoriassamme oikeastaan on tapahtunut? Esimerkiksi Suomen sotahistoria tuon toisen maailman sodan aikoihin? Historian opiskelu tuo myös ajatuksia esimerkiksi oman talouden hoitoon ja hallintaan, sekä siihen minne ne omat rahat laittaisi, kuten kenties osakkeisiin vai peräti bitcoineihin tai muihin kryptovaluuttoihin. Elämän mittaiseen oppimiseen liittyvät myös riskit ja niiden ottaminen, kenties sinunkin kannattaa jossain vaiheessa tehdä omalle taloudellesi riskitesti, tai ainakin käydä tutussa paikallisessa pankissa tekemässä sellainen, ei siitä haittaakaan olisi.
Oletko miettinyt, että voimme opetella asioita myös suoratoisto kanavien ohjelmien kautta? Sisustaminen, ruoanlaitto, säästäminen ja sijoittaminen ovat heti sellaisia ajatuksia, joita voi opetella tai ainakin saada ideoita suoratoiston kautta.
[…] näistä paikkakunnista 5G-verkko toimii pääosin 700 megahertsin taajuusalueella. Tämä mahdollistaa hyvän sisäkuuluvuuden sekä […]
[…] 5G-verkko tuo kuluttajien ja yritysten käyttöön aiempaa merkittävästi nopeammat mobiiliyhteydet. Verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jolloin verkkoon mahtuu käyttäjiä ja laitteita aiempaa enemmän. Jopa gigan nopeuden tarjoavan 5G:n voi hankkia mobiililaitteeseen tai sitä voi käyttää kiinteän yhteyden tavoin kodin tai pienehkön yrityksen yhteisenä yhteytenä. […]