Tampere aikoo olla yksi Euroopan nopeimmista kaupungeista uuden 5G-verkon käyttöönoton myötäTampere aikoo olla yksi Euroopan nopeimmista kaupungeista uuden 5G-verkon käyttöönoton myötä

Tampere aikoo olla Euroopan nopeimpien kaupunkien joukossa. Tampereen kaupunki aloittaa yhteistyön Elisan, Nokian, Qualcommin ja CGI:n kanssa 5G-korkeataajuusverkon käyttöönotossa.

Kaupungin visio on yhdistää paikallinen data luokkansa parhaaseen 5G-verkkoon parempien palveluiden kehittämiseksi ja tarjoamiseksi niin kaupungin asukkaille, viranomaisille ja yrityksillekin Uusi verkko mahdollistaa uudenlaisia mm. liikenteen, terveydenhuollon ja media-alan palveluja.

Tavoitteen toteuttaakseen Tampere aikoo isännöidä hackathon -tapahtuman elokuussa 2022. Hackathonissa hyödynnetään 5G-verkkoa ja lisättyä todellisuutta (XR). Kaupunki kutsuu yliopisto- ja startup -yhteisön kilpailemaan uusien käyttökohteiden kehittämisestä kaupungin avointa dataa hyödyntäen.

Mukana olevat yritykset aikovat laajentaa 5G-verkkoa eri puolille kaupunkia. Tampereen kaupunki suunnittelee hakevansa EU-rahoitusta nopeuttaakseen hankkeen etenemistä. Tampere on jo yksi Pohjoismaiden johtavia älyteknologiakaupunkeja useilla digikehityshankkeillaan, joihin kuuluvat muun muassa robottibussit ja älykkäät katuvalot.

– 5G- korkeataajuusteknologia tarjoaa äärimmäisiä nopeuksia ja korkean kapasiteetin ja pienen viiveen suorituskykyä, joka parantaa sekä kaupungin asukkaiden, että vierailijoiden käyttäjäkokemuksia. On hienoa työskennellä kumppaneidemme kanssa tässä kiehtovassa projektissa ja odotamme innolla Tampereen auttamista sen tavoitteissa tulla yhdeksi Euroopan nopeimmista kaupungeista, sanoo Ari Kynäslahti, teknologia- ja strategiajohtaja, Nokia Mobile Networksiltä.

– On upeaa nähdä, että Elisan 5G-verkko ja läheinen yhteistyö Tampereen kanssa luo ainulaatuisia mahdollisuuksia kaupungille itselleen sekä kaikille verkostossa mukana oleville. Tampere oli yksi ensimmäisistä kaupungeista, jonne avattiin kaupallinen 5G-verkko vuonna 2018. Elisa on ollut siitä asti mukana kehittämässä entistäkin parempia 5G-palveluita tamperelaisille ja kaikille suomalaisille. Ja vielä paljon muuta on tulossa, kertoo Kalle Lehtinen, CTO, Elisalta.

– Tampereen kaupungin tekemä pioneerityö on jo osoittanut 5G-verkon arvon, ja lähikuukausien ja vuosien aikana on tulossa toteutukseen paljon lisää kiinnostavaa uutta. Näissä 5G-verkoissa käytettävät sovellukset tekevät asukkaidemme elämästä sujuvampaa, vihreämpää ja miellyttävämpää. Odotamme näkevämme useiden muiden kaupunkien seuraavan Tampereen esimerkkiä, kun 5G:n käyttöönotto jatkuu ja kehitetään yhä uusia 5G-verkon todellista potentiaalia hyödyntäviä sovelluksia, sanoo George Tsirtsis, Senior Director of Technology,Qualcomilta.

– Mitä tulee digitalisaatioon ja älykaupunkeihin, Tampere on edelläkävijä. Kumppaniemme uusi teknologia vahvistaa tätä ja avaa aivan uusia mahdollisuuksia yrityksille, asukkaille ja kaupungille virtuaalitodellisuuden, mediatuotannon ja kulutuksen alueilla. Tämä yhteistyö on loistava ja Tampere Smart City Week -tapahtumassa on hyvä mahdollisuus kuulla asiasta lisää, hehkuttaa Markku Niemi, älykaupunkikehityksen ohjelmajohtaja Business Tampereesta.

Lähteet: Business Tampere / STT

Muuta luettavaa muualta

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä.

One thought on “Tampere aikoo olla yksi Euroopan nopeimmista kaupungeista uuden 5G-verkon käyttöönoton myötä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *